Translate-Μετάφραση

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

2006 - Η απαλλοτρίωση και ανάδειξη του τύμβου στη Σαλαμίνα - ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

 Γ. Συκκα
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100037_26/10/2006_202852
Ημερομηνία δημοσίευσης: 26-10-06


Για άλλη μια φορά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (με διαφορετική βέβαια σύνθεση) αποφάσισε για την απαλλοτρίωση έκτασης στην οποία βρίσκεται ο τύμβος των Σαλαμινομάχων. Ίσως μάλιστα αυτή τη φορά να προχωρήσουν οι διαδικασίες, αφού ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού διαβεβαιώνει πως είναι στις προτεραιότητες του ΥΠΠΟ η ουσιαστική διάσωση και αξιοποίηση αυτού του ιστορικού τόπου και ότι τα χρήματα θα δοθούν από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

Βέβαια και πριν από λίγα χρόνια το ΤΑΠ έπρεπε να πληρώσει περίπου ένα δισ. δρχ. τότε, το οποίο επειδή δεν διέθετε δεν κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών, αφήνοντας στην τύχη του ένα μνημείο-σύμβολο που όταν δεν έμοιαζε με σκουπιδότοπο είχε να αντιπαλέψει διάφορες σκοπιμότητες. Το 2001 έγινε επανακήρυξη της απαλλοτρίωσης, ενώ το 2004 εγκρίθηκε διαμόρφωση με ήπια μέσα.


Το ΚΑΣ προχθές γνωμοδότησε θετικά υπέρ της απαλλοτρίωσης 19.013 τ.μ. έκταση που ανήκει στη ναυπηγική εταιρεία Αρκαδία (ιδιοκτησίας Α. Διαμαντή) προκειμένου να προχωρήσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου στη συνολική ανάδειξη του χώρου. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να προηγηθεί αποχαρακτηρισμός του τμήματος της έκτασης που ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. (Ο κ.Μαριδάκης το έχει επισημάνει πολλές φορές και στους δύο Δημάρχους του Νησιού να πάρουν γρήγορα μια απόφαση Δ.Σ. και να αλλάξουν την ζώνη απο  Βιομηχανική σε  Τουριστική για να σωθεί οχι μόνο η κηρυγμένη περιοχή της Κυνοσούρας της Σαλαμίνας αλλά και ολόκληρο το νησί.)



Στην έκταση που βρίσκεται ο Τύμβος έχουν αποκαλυφθεί στο παρελθόν 63 τάφοι κλασικών και υστεροκλασικών χρόνων, βόρεια ένα ταφικό συγκρότημα με τρεις ορθογώνιους χώρους όπου στο εσωτερικό τους βρέθηκαν θραύσματα αγγείων, τα οποία χρονολογούνται στα α΄ μισό του 5ου αι. π.Χ. και ταυτίστηκε με πολυάνδριον Σαλαμινομάχων. Πρόσφατα όμως, έπειτα από επιφανειακούς καθαρισμούς στο φυσικό ύψωμα, βρέθηκαν τρία σπηλαιώδη ορύγματα διανοιγμένα στον βράχο. Το ένα έχει κλειστό περίβολο, ισχυρά επιμήκη θεμέλια αρχαίων τειχών, ενώ οι ορθογώνιοι χώροι περιβάλλουν ταφικές πυρές. Πρόκειται για ένα ακόμη πολυάνδριον του 5ου αι. π.Χ. στο οποίο πιθανότατα έχουν ταφεί επιφανείς άνδρες που έχασαν τη ζωή τους στον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Η πρόταση της αρμόδιας εφορείας ήταν κατ’ αρχήν απαλλοτρίωση των 6.500 τ.μ. ώστε να γίνουν κάποιες εργασίες ανάδειξης και σε δεύτερη φάση η απαλλοτρίωση των υπολοίπων και η περαιτέρω αντιμετώπιση του ζητήματος της προβολής του μνημείου. Ωστόσο, η πρόταση δεν έγινε δεκτή καθώς τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την άποψη ότι ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων έχει αρκετά δεινοπαθήσει και για το λόγο αυτό επέλεξαν τη σωστότερη λύση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης της έκτασης που κατέχει η εταιρεία Αρκαδία.

 Iδωμεν όμως, γιατί κι άλλες φορές δόθηκαν υποσχέσεις.

Οσο για το γλυπτό που στήθηκε λίγο πριν από τις εκλογές στην περιοχή, από τη Νομαρχία Πειραιά χωρίς την άδεια του ΚΑΣ, η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης...