Translate-Μετάφραση

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Προβληματίζει η νέα πλωτή εξέδρα στη Σαλαμίνα

Πηγή Γ. Συκκα
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_09/02/2007_215341


Ολο και πιο αδύναμες γίνονται οι φωνές για τη σωτηρία της ταλαιπωρημένης Σαλαμίνας, στην οποία η εγκατάλειψη πρωταγωνιστεί. Οσο κι αν κάποιοι ανησυχούν για τις κατά καιρούς αυθαιρεσίες στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων στη θέση Κυνόσουρα, για τα μπάζα και τη γενικότερη αισθητική ακαταστασία, οι κάτοικοι για την πλωτή εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, η πολιτεία δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη για το γενικότερο νοικοκύρεμα μιας περιοχής όπου διαδραματίστηκε ένα από τα σημαντικότερα ναυτικά γεγονότα της αρχαιότητας.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προχθές έδωσε τη συγκατάθεσή του στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην εταιρεία Hellenic Environment Center A.E., η οποία θα αντικαταστήσει την παλιά εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων με καινούργια. Η διαφορά στον όγκο της από 174,28 μ. το μήκος της πρώτης θα αυξηθεί σε 261,98μ., προκαλεί ανησυχία παρότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει λόγος. «Δεν επιβαρύνει το περιβάλλον», ήταν το βασικό επιχείρημα προχθές, ενώ αποκλείστηκε η ρύπανση σε περίπτωση ατυχήματος.

Σκοπός της εγκατάστασης είναι η συλλογή των πετρελαιοειδών καταλοίπων, μια λειτουργία –όπως τονίστηκε στο συμβούλιο– που επιβάλλεται από την κοινοτική νομοθεσία σε όλα τα λιμάνια κρατών–μελών.


«Δεν έχουμε καμιά επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο», επέμεναν από την πλευρά της εταιρείας ο πρόεδρος του Δ.Σ. και ο χημικός που απάντησαν στις ερωτήσεις των μελών του συμβουλίου. Ωστόσο, σε παλαιότερη συνεδρίαση του ΚΑΣ πριν από δύο χρόνια με θέμα πάλι την πλωτή εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, οι τότε αρχαιολόγοι (όπως η ΚΣΤ Εφορεία) υποστήριζαν πως στην περιοχή που είναι εγκατεστημένος ο διαχωριστήρας απαγορεύεται η οποιαδήποτε αλλοίωση του εδάφους. Επίσης, ότι μια τέτοια εγκατάσταση δεν είναι σύμφωνη με τη σημασία του χώρου στον οποίο διατηρούνται σημαντικά λείψανα. Στην ίδια συνεδρίαση (Μάιος του 2005), ο τότε έφορος Πειραιά Γ. Σταϊνχάουερ είχε τονίσει πως το έργο «είναι σε απόσταση ενός χιλιομέτρου» από τον Τύμβο!!!!!!

Πολλά ειπώθηκαν προχθές, πριν εγκριθεί ομόφωνα η μελέτη. Οτι η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι πιο ασφαλής ενώ ως επιχείρημα παρουσιάστηκε και ο αριθμός των 50 ατόμων που αποτελεί το προσωπικό.

Ομως, το υπουργείο συνεχίζει την προσφιλή τακτική του χρόνια τώρα με τη Σαλαμίνα. Εξετάζει τις περιπτώσεις αποσπασματικά και όχι συνολικά για την εικόνα που παρουσιάζει η ακτή Κυνόσουρα. Μια περιοχή που προστατεύεται τριπλά. Αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος, ο χώρος που κατά τους αρχαιολόγους έγινε η ναυμαχία, ζώνη Α και Β με συμπληρωματική κήρυξη αρχαιολογική και η θαλάσσια περιοχή στους όρμους Αμπελακίων και Σεληνίων.

Οι αμαρτίες της πολιτείας είναι πολλές εκεί. Οπως οι αυθαιρεσίες. Οι οποίες πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα γιατί κάθε φορά προσπαθούν να τα μπαλώσουν μεμονωμένα.


Οι όροι που έθεσε το Συμβούλιο είναι να μη χρησιμοποιηθούν μόνιμα αγκυροβόλια. Επίσης όλες οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν να επιβλέπονται από προσωπικό της εφορείας Εναλίων. Κανείς, ωστόσο, δεν φρόντισε για το μέλλον. Οφειλε το υπουργείο να ζητήσει από την εταιρεία να αναζητήσει άλλη θέση το 2012 όταν λήξει η νέα ΚΥΑ.


 ---χωρίς σχόλια----