Translate-Μετάφραση

Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010

Κι άλλος εξευτελισμός για τη Σαλαμίνα!“ Η… τραγωδία της Σαλαμίνας: Αστικά λύματα, σκουπίδια και τοξικά υπολείμματα αμμοβολών πνίγουν το νησί του Θεμιστοκλή (!) ρεπορτάζ της εφημερίδας RealNews


Δημοσίευση : CSI:Salamina
H αρνητική δημοσιότητα που απολαμβάνει η Σαλαμίνα συνεχίζεται… Το τελευταίο κρούσμα ήταν το ρεπορτάζ της εφημερίδας RealNews (στο ένθετο realplanet) με τον τίτλο “Η… τραγωδία της Σαλαμίνας: Αστικά λύματα, σκουπίδια και τοξικά υπολείμματα αμμοβολών πνίγουν το νησί του Θεμιστοκλή (!)”.


Τα προβλήματα που αναφέρονται στο ρεπορτάζ είναι βεβαίως ήδη γνωστά και πραγματικά. Συγκεκριμένα αναφέρονται ως περιβαλλοντικά προβλήματα:

α. Η έλλειψη της αποχέτευσης. Για αυτό το πρόβλημα, το ρεπορτάζ αναφέρει:


“Μόνο το 10% των κατοί­κων του νησιού έχει πρόσβαση σε ολο­κληρωμένο σύστη­μα αποχέτευσης. Το αποχετευτικό δίκτυο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2009, αλ­λά καθυστέρησε λό­γω διαφωνιών της ΕΥ­ΔΑΠ και των δημοτικών αρχών. Ετσι, το δίκτυο έχει κατα­σκευαστεί αλλά δεν λειτουργεί, ανα­γκάζοντας τους περισσότερους από τους 75.000 κατοίκους του νησιού να χρησιμοποιούν βόθρους, που πολύ συχνά αδειάζουν στη θάλασσα ή εί­ναι μόνιμα συνδεδεμένοι με παρά­νομους αγωγούς.«Είναι κοινό μυστικό πως οι βόθροι στη Σαλαμίνα χύνονται στη θάλασ­σα. Μάλιστα, πολλές φορές αναγκα­ζόμαστε να περπατάμε πάνω σε λύ­ματα τα οποία χύνονται στους δρό­μους. Η δυσοσμία στην περιοχή εί­ναι αποπνικτική», καταγγέλλει στην «R» η Κατερίνα Μπακαούκα, κάτοι­κος της Σαλαμίνας και εκδότρια της τοπικής εφημερίδας «Πολίτης με δι­καιώματα».”


Μαθαίνουμε λοιπόν από την καλή εφημερίδα ότι το δίκτυο έχει ήδη κατασκευαστεί αλλά δε λειτουργεί. Επίσης, (πιθανότατα αλλοιώνοντας κάπως τα λεγόμενα της κας Μπακαούκα, εφ’όσον άλλαξαν και τον… τίτλο της εφημερίδας της), μαθαίνουμε ότι οι βόθροι στη Σαλαμίνα καταλήγουν στη θάλασσα και ότι οι Σαλαμίνιοι περπατούν πάνω στα λύματα (τουτέστιν σκ…).

 Μετά από αυτό, αν ο δήμος της Σαλαμίνας θέλει να πάρει μέρος στο επόμενο τουριστικό πανόραμα, να φτιάξει αφίσσες στις οποίες αντί του “Live your myth in Greece” να γράφουν “Leave your shit in Salamina”! Αν και όλοι ξέρουμε για τα κτήνη που αδειάζουν τους βόθρους του εν μέση οδώ, ή τους συνδέουν με τους αγωγούς ομβρίων, δεν είναι όμως ΟΛΗ Η ΣΑΛΑΜΙΝΑ έτσι!


β. Η Κυνόσουρα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην περιοχή της Κυνόσουρας, για την οποία το ρεπορτάζ λέει:


“ Η περιοχή της Κυνόσουρας -που είναι και αρχαιολογικός χώρος- έχει καθα­ριστεί πρόσφατα, αλλά κάτοικοι αναφέρουν πως δεν φυλάσσεται επαρκώς και φοβούνται ότι η ρύπανση θα επα­νέλθει. Ανάμεσα στα διάσπαρτα αστικά απορρίμματα και μπάζα γίνονται εκτεταμένες απορρίψεις υλικών αμ­μοβολής που περιέχουν τοξικά βα­ρέα μέταλλα. Εκτεταμένη ρύπανση εντοπίζεται και στον δρόμο προς τον αρχαιολογικό χώρο με πολλά αδρα­νή υλικά, ακόμα και σπασμένα κομ­μάτια αμιάντου.


Το οικοσύστημα αλλά και την υγεία των κατοίκων της περιοχής επιβαρύνουν επικίνδυνα οι αμμοβολές που γίνονται στον θαλάσσιο χώρο και στην αρχαιολογική ζώνη της Κυνόσουρας, οι οποίες είχαν απαγορευθεί από την Αρχαιολο­γική Υπηρεσία. Σε σύσκεψη που έγινε στα τέλη του 2009, με τη συμμετοχή του νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, του διευθύνοντος συμβούλου του Ορ­γανισμού Λιμένος Πειραιώς Γιώργου Ανωμερίτη και της γενικής γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνας Μενδώνη, εξετάστη­κε η διακοπή των εργασιών αμμοβο­λής στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της χερσονήσου της Κυνόσουρας, που ανήκει στον ΟΛΠ. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Νομαρχίας, κατά τη δι­άρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε η συμφωνία των φορέων για τη συνέχιση των εργασιών αμμοβολής στην περιοχή, με την προϋπόθεση όμως ότι θα τηρούνται απαρεγκλίτως οι διατάξεις της αρχαιολογικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.


αρμοδιότητες:


Ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας δήλωσε ότι «πρέπει να συνυπάρξουν οι θέσεις εργασίας στην περιοχή με την πολι­τιστική κληρονομιά και την προστα­σία του περιβάλλοντος», ενώ δικαιο­λογήθηκε ότι «δεν έχουμε αρμοδιό­τητα να αποφασίσουμε μόνοι μας αν θα γίνονται αμμοβολές ή όχι»!!!!!!!.Ε Λ Ε Ο Σ


Η οριστική επίλυση του θέματος θα αντιμετωπισθεί από επιτροπή που συγκροτείται για τον σκοπό αυ­τό και το όλο θέμα θα εξεταστεί και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμ­βούλιο (ΚΑΣ).”


Λέξη δεν αναφέρεται για την πρωτοτυπία της συνύπραξης του αρχαιολογικού χώρου με την… βιομηχανική ζώνη! Λέξη δεν αναφέρεται για όλη την προϊστορία του θέματος και για την παντελή άρνηση του κράτους να σεβαστεί την ιστορική κληρονομιά και να αποκαταστήσει τον αρχαιολογικό χαρακτήρα της περιοχής όπως θα έπρεπε! Και φυσικά δεν γίνεται καμμιά κουβέντα για όλα τα αρχαιολογικά εγκλήματα που έχουν γίνει στην περιοχή.


Το ζήτημα του αρχαιολογικού χώρου των Αμπελακίων θα μπορούσε να είναι το θέμα ολόκληρου βιβλίου. Όλες οι παθογένειες της νεοελληνικής κοινωνίας φαίνονται σε αυτή την περίπτωση στον ύπατο μάλιστα βαθμό. Η για εντυπωσιασμό αναφορά στο θέμα και η μόνη απόδοση πολιτικής ευθύνης στον (υπό κατάργηση ελέω Καλλικράτη) νομάρχη, ο οποίος απέκρυψε την παρέμβασή του για τη συνέχιση των αμμοβολών και την συνακόλουθη ευθυγράμμιση της νομαρχίας σε επιχειρηματικά συμφέροντα (με άλλοθι πάντα τις θέσεις εργασίας, λες και είναι ικανοποιημένος ο εργάτης να πεθαίνει από τη μόλυνση αρκεί να έχει δουλειά), δεν ωφελεί την υπόθεση αλλά παίζει το γκεμπελικό παιχνίδι της έκθεσης του προβλήματος “κουτσουρεμένα” οδηγώντας το στην υποβάθμιση.


Βέβαια, το ρεπορτάζ περιποιείται τους δημάρχους… καταλλήλως:


“Ο δήμαρχος Σαλαμίνας Σπύρος Σοφράς παραδέχθηκε ότι το έργο της αποχέτευσης έχει καθυστερήσει, ωστόσο ανέφερε πως έχει μπει στην τελική ευθεία. Οσο για τους κάδους ανακύκλωσης, τόνισε πως «οι πολίτες πρέπει να μάθουν να τους ξεχωρίζουν και σε αυτό θα συμβάλει και ο δήμος με εκστρατεία ενημέρωσης» (ερώτημα προς τον ρεπόρτερ: το σήμα της ανακύκλωσης πάνω στους κάδους δεν είναι αρκετό;;; εσύ είδες τους κάδους;;).


Και για τον δήμαρχο Αμπελακίων:


“Ο δήμαρχος Αμπελακίων Μάριος Τραυλός, στον οποίο ανήκει διοικητικά η Κυνόσουρα, ανέφερε ότι η περιοχή είναι πλέον καθαρή, ενώ αμφισβητεί όσα λέγονται για πλημμελή φύλαξη του χώρου. Παράλληλα, επισήμανε ότι ο ΟΛΠ είναι υπεύθυνος για την απορρύπανση της περιοχής από τα αδρανή υλικά, ενώ δήλωσε αναρμοδιότητα για τυχόν υπόλοιπα αμμοβολών που απορρίπτονται στον χώρο.”

Ερώτημα προς ρεπόρτερ: Αφού ο δήμαρχος λέει ότι η περιοχή είναι καθαρή και δεν υπάρχει πλημμελής φύλαξη, ΕΣΥ τί λες;
Πήγες και είδες;
Δεν θα έπρεπε να υπάρχει η δική σου μαρτυρία για αυτά; Δεν είναι δύσκολο αυτό, σαν την υπόθεση της αποχέτευσης (για την οποία χρειάζεται πολύ μεγάλο ψάξιμο και ρεπορτάζ όντως…). Και για την αναρμοδιότητα του δήμου των Αμπελακίων, πάλι, εσύ τι λες; Έχει δίκιο ο δήμαρχος ή ψεύδεται;


Εν κατακλείδι: αρνητικά ρεπορτάζ, από ανθρώπους που μάλλον θέλουν να γεμίσουν σελίδες, που από τη μία στέκονται επιφανειακά χωρίς δημοσιογραφική δουλειά και από την άλλη δίνουν μια εικόνα για ένα ολόκληρο νησί που όποιος το διαβάζει δεν θα λέει και τίποτα καλό, είναι η πλειοψηφία αυτών που γράφονται για το νησί μας. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν αυτά τα προβλήματα και μάλιστα ότι είναι σοβαρά (ιδιαίτερα το απαράδεκτο από όλες τις απόψεις θέμα των αμμοβολών). Αλλά η δημοσιογραφική δουλειά είναι κάτι σοβαρό για να περιορίζεται σε εντυπωσιακές λεκτικές αυθαιρεσίες. Και το πόσο επιφανειακά γίνεται η δουλειά φαίνεται όταν αποκαλείς τη Σαλαμίνα αντί για νησί του Αίαντα, νησί του Θεμιστοκλή…

 http://csisalamina.wordpress.com/2010/05/10/%CE%BA%CE%B9-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B1/