Translate-Μετάφραση

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Δ.Λιντζέρης : Μουσείο Εξομοίωσης Ναυμαχίας Σαλαμίνας

"Η Σαλαμίνα έχει ιστορία. Μια ιστορία που προδίδει το ίδιο το όνομα της.


Ένα γεγονός από τα σημαντικότερα της αρχαιοελληνικής εποχής, που έχει αφήσει το στίγμα του στο νησί σαν κληρονομιά και παρακαταθήκη για τους μεταγενέστερους. Τους σύγχρονους. Εμάς, που μέχρι σήμερα ουδόλως δε σεβαστήκαμε αυτόν τον ανεκτίμητο θησαυρό.


Έναν θησαυρό ανεκμετάλλευτο κι εγκαταλελειμμένο στη λήθη του καιρού.


Η ναυμαχία της Σαλαμίνας θα έπρεπε να είναι για το νησί-το λιγότερο- σημείο αναφοράς κι αξιοποίησης του.

Όμως ποτέ δεν είναι αργά. Δεν είναι αργά για να διαπρέψει το νησί σας, το νησί μας, ανά τον κόσμο και να αποκτήσει την αίγλη που του αξίζει. Τα μεγαλεία δεν είναι περασμένα και διηγώντας τα να κλαις, είναι ο θεμέλιος λίθος για δουλειά, αγώνα και δικαίωση.

Είναι αρκετά τα χρόνια που προσωπικά εισηγούμαι τη δημιουργία ενός πρότυπου μουσείου εξομοίωσης της Ναυμαχίας, το οποίο θα αναπαριστά τα γεγονότα με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, που λέγεται εικονική πραγματικότητα, μεταφέροντας τους επισκέπτες στο χτες.

Μια ουσιαστική διείσδυση στην ιστορία που θα αναβιώνει την κορυφαία ναυτική σύγκρουση ανάμεσα σε Έλληνες και Πέρσες.

Θα μπορούμε όλοι να γνωρίσουμε από «κοντά» ακόμη και τους τρείς μεγαλύτερους ποιητές όλων των αιώνων, τον Αισχύλο που πολέμησε στη ναυμαχία κι έγραψε γι΄ αυτήν, το Σοφοκλή όπου ως έφηβος έλαβε μέρος στα Επινίκια και τον Ευριπίδη που γεννήθηκε στη Σαλαμίνα όταν συντελούνταν το γεγονός.

Το εν λόγω μουσείο έχει υλοποιηθεί στην πόλη του Βατερλώ, αναπαριστώντας την ομώνυμη μάχη, αλλά και στην Αθήνα υπάρχει κάτι αντίστοιχο στο ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με διαδραστικές προβολές, ελεγχόμενες από το θεατή. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία εμβύθισης στον εικονικό κόσμο.

Από αυτό και μόνο συμπεραίνουμε ότι και στην Ελλάδα υπάρχει η τεχνογνωσία για τη δημιουργία κάτι αντίστοιχου στη Σαλαμίνα, αρκεί να το επιδιώξουμε, να το διεκδικήσουμε και να το κάνουμε πραγματικότητα…όχι εικονική, αλλά ρεαλιστική.

Αυτό άλλωστε είναι και μία από τις σημαντικότερες παραγράφους των εξαγγελιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου ο οποίος υποστηρίζει την πράσινη ανάπτυξη, μέσα στην οποία υπαγορεύεται πως κάθε περιοχή οφείλει να αναδεικνύει το συγκριτικό της πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες περιοχές.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Σαλαμίνας είναι ο πολιτισμός κι η ιστορία της, γι΄ αυτό και της χρωστάμε να την αναδείξουμε σε κέντρο υψηλού πολιτισμού."


http://mikrasiateskeratsiniou.blogspot.com/2009/09/blog-post_16.html