Translate-Μετάφραση

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

SALAMIS CRUISE PORT - ΤΟ ΝΕΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

 
Ο Δήμαρχος Σαλαμίνος κ. Γιάννης Τσαβαρής μαζί  με τον Πρόεδρο του ΑΙΑΝΤΙΣ  και Ειδικό Συνεργάτη Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Χρήστο Μαριδάκη αποφάσισε να υλοποίηση μια από τις προτάσεις μας για την Τουριστικής ανάπτυξη του νησιού μας δημιουργώντας νέες χιλιάδες θέσεις εργασίας κατοχυρώνοντας το νέο λιμάνι της Σαλαμίνας ως το νέο Cruise Terminal (Home Port) – Αρχικό λιμάνι αποεπιβιβασης επιβατών όλων των τύπων των Κρουαζιερόπλοιων. Πρώτα ενημερώθηκε  ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Άδωνης Γεωργιάδης  ο όποιος αποφάσισε και ανέλαβε την πρωτοβουλία  να  προωθήσει την πρόταση μας στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια. Επίσης ενημερώθηκε προσωπικός και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ  κ. Γ. Καρατζαφέρης  από τον Δήμαρχο Σαλαμίνος και τον κ. Μαριδάκη όπως και ο Πρόεδρος λιμένων Ελλάδος κ.Πάλλης σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υφυπουργού Ναυτιλίας κ. Γεωργιάδη.


 Μερικά αποσπάσματα της επιστολής προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Χρυσοχοΐδη



Θέμα :   Δημιουργία ειδικού λιμένα υποδοχής κρουαζιερόπλοιων

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Ο Δήμος Σαλαμίνας, βλέποντας την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης όπως εξευρεθεί ο πλέον κατάλληλος χώρος για το ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών (κρουαζιέρας),σας προτείνουμε να λάβετε υπόψη σας τα κάτωθι:

 Ο λιμένας του όρμου Σαλαμίνας «Αίας» στη Κούλουρη, μετά από μελέτες, διαπιστώσαμε ότι είναι ο μοναδικός λιμενικός χώρος που έχει όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου η Χώρα μας να σταθεί με αξιώσεις έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού και ειδικότερα της Τουρκίας στην υποδοχή κρουαζιερόπλοιων, για τους παρακάτω λόγους :

1) Είναι ο μοναδικός λιμένας της Χώρας και ειδικά της Πρωτευούσης, όσον αφορά στην έκταση και στην ασφάλεια.
2) Λόγω της Αττικής και της Εθνικής οδού, καθώς επίσης και της ελάχιστης απόστασης από το Πέραμα και το Μεγάλο Πεύκο, η υποδοχή οχημάτων και τουριστών γίνεται με τον πλέον άνετο και ταχύ τρόπο.
3) Εξυπηρετεί τις επιθυμίες των τουριστών να επισκεφθούν, τόσο τις αρχαιότητες της μείζονος Πρωτευούσης, όσο και αυτές της Πελοποννήσου σε ελάχιστο χρόνο, εφόσον  η γεωγραφική θέση της Σαλαμίνας αφενός και η ύπαρξη της Αττικής και της Εθνικής οδού αφετέρου, διευκολύνουν το σκοπό αυτό.

4) Η Σαλαμίνα διαθέτει 95 καταπληκτικές ακτές, όπως επίσης και μεγάλη προσφορά σε εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης κ.λπ.
5) Όνομα πασίγνωστο με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.

6) Παρέχει στη Χώρα μας την ευκαιρία να δημιουργήσει το μεγαλύτερο home port στον κόσμο.
7) Είναι η πλέον συμφέρουσα λύση  όσον αφορά στο κόστος κατασκευής, καθώς και στα τέλη χρήσης Λιμένος και παροχής υπηρεσιών.

8) Είναι λιμένας με προοπτική σε βάθος χρόνου.

Αντίθετα, οι μέχρι τώρα προτάσεις για την κατασκευή home port πέριξ του λιμένος Πειραιώς αντιμετωπίζουν τα κάτωθι προβλήματα :
α) Υψηλότατο κόστος

β) Αμφίβολη η διατήρηση του Λιμένος λόγω των ειδικών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή (ισχυροί νοτιάδες).
γ) Ο κορεσμός του Λιμένος Πειραιώς από πλοία της γραμμής, φορτηγά κ.α. αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τον εν λόγω χώρο. Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν «συγκατοικούν» πλοία τουρισμού με container, με δεξαμενές, με ισχυρό traffic κ. λπ.

δ) Ο χρόνος κατασκευής του Λιμένος στη Σαλαμίνα θα είναι πολύ ταχύτερος από οποιαδήποτε άλλη λύση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Δεν θα πρέπει να παραβλέπεται ότι home port δεν σημαίνει μόνο ελλιμενισμός πλοίων, αλλά ένα πακέτο ενεργειών που αφορούν στην υποδοχή των επισκεπτών από και προς το αεροδρόμιο με ασφαλή και γρήγορο τρόπο.

Για τα ως άνω έχουν ενημερωθεί τόσο ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Γεωργιάδης, όσο και ο υπεύθυνος Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Πάλλη, οι οποίοι έχουν παραλάβει ενημερωτικό cd, ενώ παράλληλα έχουμε θέσει υπόψη τους για τους κινδύνους περί σκανδάλου, εάν «πεταχτούν» τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων στις αμφιλεγόμενες περιοχές του Λιμένος Πειραιώς.

Η πρόταση του Δήμου Σαλαμίνας είναι μια προσφορά προς τη οικονομικά δοκιμαζόμενη Πατρίδα μας, με την υπόσχεση ότι θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια που έχει σχέση με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και του νησιού μας.

Γνωρίζουμε ότι η Κυβέρνηση πρόκειται να λάβει 250.000.000 ευρώ από τα ταμεία της Ε.Ε. για την ανάπτυξη της Πολιτιστικής ακτής του Πειραιά χωρίς να περιλαμβάνετε μέχρι στιγμής η  Ιστορική Σαλαμίνα και το τεράστιο λιμάνι της που σύμφωνα πάντα με ειδικούς εάν το εκμεταλλευτεί σωστά  θα διαμορφωθεί το νέο  “Μανχάταν της Ευρώπης” ο μεγαλύτερος  και ασφαλέστερος  λιμένας  αποεπιβιβασης επιβατών Κρουαζιερόπλοιων δημιουργώντας παράλληλα νέες χιλιάδες θέσεις εργασίας.  Ας ελπίσουμε ότι  για πρώτη φορά τα χρήματα της Ε.Ε. θα  πιάσουν τόπο και θα γίνουν αληθινά έργα Τουριστικής και Πολιτιστικής ανάπτυξης και όχι  να δοθούν για «μπαλώματα»  πρόχειρες και ανούσιες κατασκευές όπως έχουμε συνηθίσει να κάνουμε στο παρελθόν.

Θα πρέπει  επίσης να προσθέσουμε ότι για πρώτη φορά στα 30 χρόνια της Ιστορικής διαδρομής του Συλλόγου ΑΙΑΝΤΙΣ ο  κ. Τσαβαρής είναι ο μοναδικός Δήμαρχος της Σαλαμίνας που αποφάσισε  να υλοποιήσει όλα τα προγράμματα  και τις προτάσεις μας για Πολιτιστική και Τουριστικής ανάπτυξη.


Πατήστε εδώ - Click here
http://www.scribd.com/fullscreen/78739300?access_key=key-2oif9c2y2i337n8ecn3t