Translate-Μετάφραση

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Εικόνες ντροπής για το σπουδαιότερο μνημείο Παγκοσμίως της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας


Τεράστια δυσφήμιση για την Ελλάδα και στο εξωτερικό μετά τις εικόνες ντροπής για το σπουδαιότερο μνημείο Παγκοσμίως της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας που μετέδωσε και η Ιταλική κρατική τηλεόραση RAI. ΚΑΜΙΑ  πρωτοβουλία απο την πολιτεία για προστασία και ανάδειξη ΚΑΜΙΑ ενέργεια του Υπουργείου Πολιτισμού για ανασκαφές και τουριστική αξιοποίησηΑντι ο χώρος να είναι μέρος της Πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ ένας διεθνές πόλος έλξης εκατομμυρίων τουριστών μια τεράστια πηγή εσόδων στα ταμεία του Δήμου της Σαλαμίνας  και του Ελληνικού Κράτους αφήνετε στο βούρκο ενος οργανισμού που κάνει τα πάντα για να καταστρέψει τη Κυνόσουρα τον αρχαιο λιμένα και την Πούντα του Καματερού με την ανοχή όλων!

   "Ένας Τύμβος σε τριτοκοσμική κατάσταση!..
Ένα αρχαίο λιμάνι... ιδιοκτησίας ΟΛΠ!!!
Διαλυτήριο πλοίων, που απαγορεύεται ρητώς από
την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αρχαιολογικό χώρο!!!!" Γιώργος Λεκάκης
 
 
Πού; Στον ιστορικό χώρο της ναυμαχίας της Σαλαμίνος...

 
Επειδή έχουν ανάψει τα «αίματα» στο Δημοτικό Συμβούλιο της ηρωικής και ιστορικής νήσου Σαλαμίνος, για αγωγές κατά του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), κλπ. και άμεση προστασία και ανάδειξη από το κοιμισμένο ελληνικό κράτος (όποτε του μιλάς για τον ελληνικό πολιτισμό), αλλά τελευταίως και από την UNESCO, και τους 23 αδελφοποιημένους με την Σαλαμίνα ιστορικούς Δήμους, οι πρόγονοι των οποίων έλαβαν μέρος στην ναυμαχία, που έσωσε την Ευρώπη, οι οποίοι ετοιμάζουν επίσης σειρά αγωγών... το θέμα του Τύμβου των Σαλαμινομάχων, αλλά και της αναδείξεως του αρχαίου λιμένος και της θαλασσίας ζώνης όπου έγινε η ναυμαχία, είναι τώρα επίκαιρο όσο ποτέ... 
Το 2021 θα εορτασθούν τα 2.500 χρόνια της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος. Η Σαλαμίνα θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, κάτι που κανείς δεν μπορεί να της αρνηθεί, δεδομένου ότι αυτή έσωσε την Ευρώπη, από την επέλαση των ορδών των Ασιατών βαρβάρων... Αλλά πώς θα εορτασθούν; 
▶ Με τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων σε τριτοκοσμική κατάσταση και τους αρχαίους τάφους να χάσκουν πεταμένοι και σπασμένοι δεξιά κι αριστερά αυτού;
▶ Με την Κυνοσούρα και τον αρχαίο λιμένα... να εξακολουθεί να είναι... ιδιοκτησίας ΟΛΠ;
▶  Με την Πούντα στο Καματερό να θέλουν να φτιάξουν... διαλυτήριο πλοίων - κάτι που απαγορεύεται ρητώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
▶ Με ένα υπουργείο Πολιτισμού εξαφανισμένο, κοιμισμένο και φοβισμένο να επέμβει;
▶ Με τα Προεδρικά Διατάγματα και τους νόμους, τις διεθνείς συμβάσεις να καταστρατηγούνται από την ίδια την ελληνική Πολιτεία;
▶ Με το να χάνουμε χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο από την μη προβολή-ανάδειξη της Ναυμαχίας και του χώρου της, που ευρίσκεται ένα βήμα από την Ακρόπολι των Αθηνών;
Σεβαστοί μου αναγνώστες, το θέμα είναι συγκλονιστικό! Και πολύ σημαντικό για τον πολιτισμό μας και τον πολιτισμό όλης της Ευρώπης!
Και είναι σημαντικό να τονισθεί, το οξύμωρον, ότι:
▶ Έχει γίνει η κήρυξη της περιοχής ως αρχαιλογικού χώρου - και του θαλασσίου!
▶ Έχει γίνει η γνωμοδότηση του ΚΑΣ υπέρ απαλλοτριώσεως ή απ' ευθείας εξαγοράς εκτάσεως προς ανάδειξιν του εν λόγω αρχαιλογικού χώρου!
▶ Υπάρχει δήλωση του κ. Βουλγαράκη, λ.χ. το 2006, ο οποίος διετείνετο ότι θα τηρήσει την ίδια στάση «προς παν φυσικόν και νομικόν πρόσωπον»... Και μετά... «άκρα του τάφου (των Σαλαμινομάχων) σιωπή»...
▶ Δεν έχει εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη για ναυπηγεία Κυνοσούρας (και τα ναυπηγεία Σπανόπουλου) από την αρχαιολογική υπηρεσία...
Και δεν είναι μόνον η μη ανάδειξη της σωτήριας για την Ευρώπη Ναυμαχίας της Σαλαμίνος. Είναι και η μη ανάδειξη, σε βαθμό που ακόμη είναι σκουπιδότοπος, του... Τάφου του Θεμιστοκλέους, στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνος, ήρωος που συνδέεται στενά με την εν λόγω Ιστορία. Άρα υπάρχει μια γενικευμένη μεθόδευση: Μην αναδεικνύετε οτιδήποτε αποδεικνύει το κλέος των Ελλήνων! Αλλιώς δεν εξηγείται! Ποιος δεν αφήνει το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού να μην αναδείξει καθόλου - τουναντίον να καταχώσει - ό,τι συνδέεται με την νίκη των Ελλήνων κατά των βαρβάρων «που ήρθαν απ' την Ασία», που λέει κι ο ποιητής;
Μαύρη κατάντια ο πολιτισμός στο πρώτο λιμάνι της χώρας μας...
Χωρίς πολιτισμό, όμως, δεν έρχεται η πολυθρύλητη ανάπτυξη... 


Το 2006 η Νομαρχία Πειραιώς ετοποθέτησε αυτό το ωραίο γλυπτό σύμπλεγμα, που σήμερα βρίσκεται πάνω στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων.
Κατά την επιχείρηση της τοποθετήσεως ο κ. Ζαχόπουλος, τότε γγ του υπουργείου Πολιτισμού, επικαλούμενος απόφαση του ΚΑΣ, απέστειλε... δυνάμεις των ΜΑΤ, προκειμένου να... αποτρέψουν την τοποθέτηση αυτού του γλυπτού!
Στην προσπάθεια της παρεμποδίσεως από τα ΜΑΤ αντιστάθηκαν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, ο τότε Δήμαρχος Αμπελακίων, κ. Στέλιος Γκίνης, ο τότε δημοτικός σύμβουλος - και νυν δήμαρχος Σαλαμίνος, κ. Γιάννης Τσαβαρής, ο τότε αντινομάρχης Πειραιώς, κ. Γιώργος Τσιρίδης, κ.ά.
Αποτέλεσμα της όλης - τελικά - δυναμικής αντιπαραθέσεως ήταν η τοποθέτησις του γλυπτού, αλλά και η άσκηση ποινικής διώξεως εις βάρος του κ. Γκίνη και του κ. Τσαβαρή.


Η UNESCO
Προσφάτως (15 Οκτωβρίου) ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Σαλαμίνος, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αρχαιοτήτων «ΑΙΑΝΤΙΣ», κ. Χρήστος Μαριδάκης, μαζί με τον κ. Κυριάκο Μαριδάκη, αντιπρόεδρο του συλλόγου και υπεύθυνο στον τομέα της διεθνούς προβολής και αναδείξεως της Ναυμαχίας της Σαλαμινος, και η κα. Έρρυ Σακελλαρίου, υπεύθυνη εθελοντών - δημοσίων σχέσεων των «Σαλαμινίων», συναντήθηκαν με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ, κα Τζιτζικώστα, στα πλαίσια της μεγάλης και πολυετούς προσπαθείας του συλλόγου, του Δήμου, και δη του νυν δημάρχου, κ. Γιάννη Τσαβαρή, άμεσα οι ιστορικές και αρχαιολογικές περιοχές της Ναυμαχίας να συμπεριληφθούν για προστασία, προβολή και ένταξη στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


ΤΙ ΖΗΤΕΙ: 
1) Αλλαγή χρήση ζώνης, από βιομηχανικής σε τουριστική.
2) Να φύγει ο ΟΛΠ, ο οποίος εμφανίζεται ως «ιδιοκτήτης» της Κυνοσούρας και της αρχαίας πόλεως!.. Αλλά και άλλοι, παράπλευροι και παράσιτοι παράγοντες του Πειραιώς, έως και τέως βουλευτές (!), που φέρνουν... Κινέζους στην περιοχή και τους την επιδεικνύουν ως... «φιλέτο» για να επενδύσουν...
3) Υπάρχει απόφαση υπουργών για μεταφορά των ναυπηγοεπισκευαστικών μοναδων στον Σκαραμαγκά.
4) Να γίνουν ανασκαφές σε ξηρά και θάλασσα (με χρήματα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια πολιτισμού).
5) Να γίνει Ιστορικό Θεματικό Πάρκο της Ναυμαχίας. (Υπαρχει απόφαση του ΔΣ να φτιαχτεί). Πάλι με χρήματα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια πολιτισμού.
6) Κατασκευή Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων, σύμφωνα με ιστορικούς. Υπολογίζεται πως εαν έλθουν στην επιφάνεια ο αρχαιολογικός πλούτος της ξηράς και της θαλάσσης της περιοχής, θα απαιτηθεί διπλάσιο σε μεγεθος Μουσείο από το νέο της Ακροπόλεως!!!
7) Το δίκτυο πόλεων των Σαλαμινομάχων, με προεδρεύοντα (το 2013-2014) τον δήμαρχο της Αιγίνης, και οι 23 σαλαμινομάχοι δήμοι, πρόκειται να προσφύγουν στο Συμβουλιο της Επικρατείας και στην Ουνέσκο, για προστασία ανάδειξη και προβολή της Ναυμαχιας και του Τύμβου παγκοσμίως.
 8) Να καθιερωθεί η 29η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Όταν οι παίκτες του Ajax πήγαν στον Αία...
«Υπάρχει κάποιο περιστατικό που δεν μας τιμά ιδιαίτερα. Όταν είχε έλθει στην Ελλάδα η γνωστή ποδοσφαιρική ομάδα της Ολλανδίας Ajax (= Αίας), επισκέφθηκε την Σαλαμίνα. Έγινε μάλιστα ένας φιλικός αγώνας με την τοπική ομάδα του «Αίαντος». Η αποστολή των Ολλανδών σεβό¬μενη την ελληνική ιστορία, και τον ονοματοδότη της Σαλαμίνο ήρωα, ηθέλησε να επισκεφθεί και να προσκυνήσει τα μνημεία των προγόνων μας. Μετά το Αιάντειο και τις Κολώνες πήγαν και στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων. Εμείς, οι κάτοικοι της περιοχής, ντραπήκαμε φυσικά για το θέαμα πού παρουσίαζε ο τύμβος και κρυφτήκαμε. Έτσι οι Ολλανδοί προσκύνησαν με ευλάβεια τα.. παλιοσίδερα».
Από το περιοδικό «ΕΙΚΟΝΑ», τ. 13/1994. Για περισσότερα τέτοια, στο «Βοηθητικό βιβλίο του β΄ έτους» της Ά. Τζιροπούλου-Ευσταθίου, της «Ελληνικής Αγωγής».
ΥΓ:
Θυμίζω πως η στήλη αυτή του «Χρόνου» έχει ξανα-ασχοληθεί με την Σαλαμίνα:
«Υπογράψτε για σωθεί ο ιερός χώρος των Σαλαμινομάχων!» (26.10.2010).
«ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΑΛΑΜΙΝΑ:  Η παρουσία των Θρακών  και του Διονύσου στην Σαλαμίνα , Μαζί με τους Θράκες, και Θάσιοι! Πάνω από τον ναό του Διονύσου διέμενε ο Ευριπίδης! «Σαλαμίνια 2012»: ΜΕΡΕΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ. Εγκαίνια Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Σαλαμίνος. «ΕΞΩ Η ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΟΛΠ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ»: Περιβαλλοντικό κακούργημα στην Κυνόσουρα» (24.10.2012).
«ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΑΛΑΜΙΝΑ - ΜΕΡΟΣ Β΄: Το νησί που έσωσε την Ευρώπη από την επέλαση των Περσών!» (30.10.2012).

 
«Αιαντίς»: 35 χρόνια αγώνες!
Στα 35 χρόνια αγώνων του συλλογου προστασίας των αρχαιοτήτων Σαλαμίνος «Αιαντίς», με την συμβολή του ακάματου προέδρου του, Χρηστου Μαριδάκη, εσώθησαν:
α) Ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων από τις μπουλντόζες των ναυπηγείων. Εάν δεν ενεργούσε γρήγορα με την εισαγγελία θα είχαν ισοπεδώσει τα πάντα!!!
β) Ο αρχαίος λιμένας. Εάν δεν σταματούσε τις «ορέξεις» των ναυπηγείων, θα είχαν μπαζώσει το αρχαίο λιμάνι (υπαρχει απόφαση του προεδρου της Κοινότητος, κ Μαγιάτη, για μπάζωμα του αρχαιου λιμένα που λέει συνάμα ότι δεν συνιστά... «σοβαρο αρχαιολογικό μέρος»...!!!
γ) Η αρχαία πόλη (Καματερό - Αμπελάκια). Κατάφερε μαζί με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και σταμάτησε την ανέγερση παρανόμων κατοικιών επ' αυτής!
δ) Εκήρυξε Αδόμητη Ζώνη Α την Κυνοσούρα, την θαλάσσια περιοχή της Ναυμαχίας - ιδίας αρχαιολογικής-ιστορικής σημασίας δηλ. με την Ακρόπολι των Αθηνών!

Γιώργος Λεκάκης


Συγγραφέας - Δημοσιογράφος - Στιχουργός
www.lekakis.com