Translate-Μετάφραση

Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014

H ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2014


 "Παγκόσμια αναγνώριση και τιμή για την εθνική επέτειο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος ως Παγκόσμια ημέρα Ελευθερίας και Δημοκρατίας."
"Η Αρχαία Σαλαμίνα  αποτελεί  πλέον το παγκόσμιο πλεονέκτημα της  Ελλάδας, 40 κράτη  υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της Σαλαμίνας για την Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 με τη συμπλήρωση των 2.500 χρόνων από τη  Ναυμαχία που άλλαξε το ρου της Παγκόσμιας Ιστορίας"


 
Η Ναυμαχία της Σαλαμίνος αποτελεί το μεγαλύτερο ναυτικό κατόρθωμα των Ελλήνων, αιώνιο και
αγωνιστικό ορόσημο όλων των εποχών, όραμα υψηλό και σύμβολο που εμπνέει τους λαούς που
αγωνίζονται για την υπεράσπιση της Πατρίδας της  Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.ΑΙΑΝΤΙΣ
«Το παγκόσμιο πλεονέκτημα της  Ελλάδας είναι η Αρχαία Σαλαμίνα και οι αρχαιολογικοί / ιστορικοί χώροι της Ναυμαχίας και στην Αρχαία Σαλαμίνα  θα στηριχτούμε για να επαναφέρουμε την Σαλαμίνα , αλλά και το σύνολο της Αττικής στο πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο προσκήνιο» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής και νήσων Ναύαρχος ε.α. Τάκης Χατζηπέρος στις εκδηλώσεις για την Εθνική επέτειο για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνος στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου..  Ο κ. Χατζηπέρος   υπογράμμισε πως η Αρχαία Σαλαμίνα με την επική Ναυμαχία θα αποτελέσει το επίκεντρο της προβολής της δικής του περιφερειακής Αρχής οπου μαζι με την υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση της Ευρωπαϊκής  Πολιτιστικής  πρωτεύουσας  για το 2021  θα μετατραπεί σε σημείο αναφοράς πολιτισμού  της χώρας.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΝΑΥΑΡΧΟΣ ε.α. ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΠΕΡΟΣ
ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΕΝΑ

Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ  κ. ΙΣΙΔΩΡΑ ΝΑΝΟΥ-ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΕΝΑ
Το διήμερο μνήμης και τιμής για τους ηρωικούς Ναυμάχους του 480 π. Χ., «άνοιξε» το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο Σύνταγμα.  Εκπρόσωποι από την Προεδρία της Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση, τη Βουλή των Ελλήνων, την Περιφέρεια, την ΟΥΝΕΣΚΟ ,  τις Ένοπλες Δυνάμεις, Πρέσβεις  ξένων χωρών και η Δημοτική Αρχή της Σαλαμίνος, παρέστησαν στην τελετή και κατέθεσαν στεφάνια προς τιμή των πεσόντων στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Κατέθεσαν στεφάνι
Εκ μέρους της Πρεσβείας  της  Ουκρανίας ο Γενικός  Πρόξενος  OSTASHEVSKYI  OLEKSANDR,Εκ μέρους της Πρεσβείας  ΤΗΣ  ΛΑΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ  ΒΙΕΤΝΑΜ Ο Πρεσβης  ΒΟΥ ΜΠΙΝ,Εκ μέρους της Πρεσβείας  ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ Ο Πρέσβης  ΤΑΡΣΙΣΙΟ ΝΑΒΑΡΕΤΕ – ΜΟΝΤΕΣ ΝΤΕ ΟΚΑ,Εκ μέρους της Πρεσβείας  της Ουγγαρίας  ο Πρέσβης   Mr. Zoltán VARGA ,Εκ μέρους της Πρεσβείας  της Γεωργίας  ο Πρέσβης Mr David Bakradze,Εκ μέρους της Πρεσβείας  της Κοινοπολιτείας των Μπαχαμών  Ο Επίτιμος πρόξενος Ναύαρχος ε.α.  Στυλιανός Αναστόπουλος, Εκ μέρους της Πρεσβείας  της Βόσνιας Ερζεγοβίνης    ο Πρέσβης    Dragan Bozanic,Εκ μέρους της Πρεσβείας  της Ρουμανίας   ο Πρέσβης H.E. Mr. Lucian FĂTU, Εκ μέρους της Πρεσβείας  της  Αιγύπτου ο Πρέσβης  Ahmed Fouad El Bidewy,
 
                                                                                          Εκ μέρους της 
Οι Φίλοι του Δάσους συμμετείχαν
 και συντόνισαν ολες τις εκδηλώσεις
Πρεσβείας  της Βενεζουέλας ο Πρέσβης κ Φαριτ Φερνάντες ,Εκ μέρους της Πρεσβείας  της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνα  Ο Πρόξενος  Xiao Yewen, Εκ μέρους της Πρεσβείας  της  Κυπριακής Δημοκρατίας η Press counselor Mrs Christina  Tsenta ,Εκ μέρους της Πρεσβείας  της Ρωσικής συνομοσπονδίας ο ακόλουθος  Πρέσβη Eugeni Yurkov,Εκ μέρους της Πρεσβείας  της Σερβίας η Πρέσβης  Ελενα Σερντάνοβιτς,Εκ μέρους της Πρεσβείας  της Πολωνίας ο γενικός πρόξενος Πζεμισλάου Ντροπιέσφκι 
 

Τελετή έναρξης " Σαλαμίνια 2014 " Φωτογραφικό Υλικό.
"ΦΡΥΚΤΟΡΙΕΣ" Πολιτιστική Δημοσιογραφική Ιστοσελίδα για την προβολή του  Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού                           
Η Δήμαρχος της Ιστορικής Σαλαμίνος μαζι με το Λύκειο των Ελληνίδων.


 

Κυριάκος Μαριδάκης - Πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2014 μαζι με την Αντιδήμαρχο Αναπληρωτή Δήμαρχο - Πολιτισμού κ. Ειρήνη Μπινιάρη

Η Δήμαρχος της Ιστορικής Σαλαμίνος κ. Ισιδώρα Νάννου Παπαθανασίου

 Η Δήμαρχος της Ιστορικής Σαλαμίνος κ. Ισιδώρα Νάννου Παπαθανασίου καταθέτει στεφάνι  στον άγνωστο στρατιώτη.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής και Νήσων Ναύαρχος Π.Ν.ε.α. Τάκης Χατζηπέρος
Κράτη από όλον τον κόσμο τιμούν τους Σαλαμινομάχους
 
Η Δήμαρχος Σαλαμίνος μαζι με την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία
    
   

                     Φωτογραφικο υλικό : Πολεμικό Ναυτικό, Φρυκτωρίες-ΝΕΤ, Καζεράκης Μανώλης,

Την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, οι επετειακές εκδηλώσεις στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων, στην Κυνόσουρα, άρχισαν με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Τύμβου, συνεχίστηκαν με την παράδοση - παραλαβή του λαβάρου του δικτύου των 23 αδελφοποιημένων πόλεων των  Σαλαμινομάχων από το Δήμο της Αίγινας στο Δήμο των Μεγαρέων  και ολοκληρώθηκαν με την τελετή της αφής του Απολλωνίου Φωτός.
 


 

 

Από αριστερά ο Πρόεδρος του Δυκτίου των Σαλαμινομάχων 2014-2015 Δήμαρχος Μεγαρέων παραλαμβάνει από τη πρωθιέρεια κ. Βιρβίλη και τη Δήμαρχο Σαλαμίνος το λάβαρο των Σαλαμινίων και την Προεδρία για ένα χρόνο από το Δήμο της Αίγινας.


Εκείνο που έκανε εντύπωση ήταν ο λόγος της Δημάρχου Σαλαμίνος κ. Ισιδώρας Ναννου - Παπαθανασίου  ως μια σύγχρονη Σαλαμινομάχησα απαίτησε άμεσα από τη Ελληνική πολιτεία τη προστασία και ανάδειξη όλων των χώρων της Ναυμαχίας και την επιστροφή όλων των ιστορικών χωρών από το ΟΛΠ στο Δήμο του νησιού , λέγοντας χαρακτηριστικά  , στον σύντομο και συνάμα καταγγελτικό χαιρετισμό, για την όλη αντιμετώπιση του προβλήματος του αρχαιολογικού χώρου από την Πολιτεία :
 
«Κυρίες και Κύριοι,
Τα ιερά αυτά χώματα του Τύμβου και της γύρω περιοχής που βρισκόμαστε σήμερα, ενσωματώνουν μνήμες από την εξέλιξη της Ιστορικής Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, που έλαβε χώρα το 480 π.χ.

Μιας Ναυμαχίας που έγινε το ανάχωμα του Περσικού επεκτατισμού και αναμφισβήτητα άλλαξε το ρου της Ευρωπαϊκής  και συνακόλουθα της Παγκόσμιας Ιστορίας.


Ατενίζοντας το πεδίο των μαχών, αναλογιζόμαστε την ιερότητα του χώρου. Ενός χώρου που θα έπρεπε να φυλάγεται ως κόρη οφθαλμού.
Αντ΄ αυτού, η Ελληνική Πολιτεία  επί σειρά πολλών ετών, ασελγεί επάνω σε τούτο τον ευρύτερο θαλάσσιο και χερσαίο ιερό χώρο όπου κείτονται τα κουφάρια των αρχαίων πλοίων, οι τριήρεις, και οι σωροί των Ναυμάχων.
Η εγκατάσταση και λειτουργία ναυπηγο-επισκευαστικών και άλλων συναφών δραστηριοτήτων βεβηλώνει την ιερότητα της περιοχής και αποτελεί ανατρεπτικό παράγοντα για την  ανάδειξη του Αρχαιολογικού αυτού χώρου, που μπορούσε και μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης για το νησί μας.
Τις επεκτατικές βλέψεις και την προσπάθεια ίδρυσης επιβλαβέστερων μονάδων όπως τα διαλυτήρια πλοίων, καταφέραμε να τα αποτρέψουμε. Δεν καταφέραμε όμως να αποτρέψουμε, πριν από ένα χρόνο, την κήρυξη με ΦΕΚ όλης της παράκτιας ζώνης από Πούντα μέχρι Σελήνια, ως ναυπηγο-επισκευαστικής ζώνης. Ένα έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία, ανακαλώντας το ΦΕΚ.
Αξίες, μνήμες, ιστορία και ιερά χώματα, όλα στο βωμό του κέρδους. Η τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας οδηγεί στο ξεπούλημα ιερών και οσίων.
Εμείς σαν Δημοτική Αρχή, δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας και σαν σύγχρονοι Σαλαμινομάχοι θα υπερασπιστούμε τα ιερά τούτα χώματα με όποιο κόστος και θυσία κι αν χρειαστεί. Αυτός ο χώρος που είναι το λίκνο της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, επιβάλλεται να γίνει ιερό προσκύνημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κοινότητας.

Κυρίες και Κύριοι,
Την ιερή μνήμη αλλά και την βαριά κληρονομιά, αυτών των ανθρώπων, αυτών των ηρώων, που έπεσαν μαχόμενοι για τα υψηλά ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, τιμούμε σήμερα με ελάχιστο τρόπο.
Με ένα λιτό δάφνινο στεφάνι, που συμβολίζει την οφειλόμενη τιμή στους ήρωες προγόνους μας αλλά και τον σεβασμό στα ιδανικά που μας δίδαξαν, θυσιάζοντας την ζωή τους.

Είθε, το φωτεινό τους παράδειγμα  να διδάσκει στους αιώνες των αιώνων.»


 

 Εξαιρετικά επιτυχημένη ήταν και η μεγάλη στρατιωτικη / μαθητική παρέλαση στον Αρχαίο Λιμένα της Αρχαίας Σαλαμίνος  προς τιμη του ένδοξου Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος στο μνημείο της Ναυμαχίας με ρίψη στεφάνων στη θάλασσα από τη Δήμαρχο Σαλαμίνος την στρατιωτικη και πολιτική ηγεσία ,σκορπώντας ρίγη συγκίνησης σε όλους όσους παρευρέθησαν. Η σύγκλιση του χρόνου που έγινε έσμιξε το ένδοξο παρελθόν της Ελλάδας με το σύγχρονο ελπιδοφόρο μέλλον, βλέποντας τα μικρά παιδιά με υψωμένες τις σημαίες να παρελαύνουν εκεί που, πριν 2500 χρόνια περίπου, προετοιμάζονταν το έδαφος για τη λαμπρότερη νίκη της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού.

Την παρέλαση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχηγός του Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης  Λίτσας εκ μέρους του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ) - ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά υποναύαρχος Σαριγιάννης εκ μέρους του αρχηγού του Λ.Σ. Ανώτεροι και Ανώτατοι Αξιωματικοί Π.Ν., Λ.Σ. 

Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Αντιπρόεδρος της Βούλής των Ελλήνων κ. Τραγάκης ,  βουλευτές, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης και ο Πρόεδρος του δικτύου των αδελφοποιημένων πόλεων των Σαλαμινομάχων Δήμαρχος Μεγάρων Σταμούλης Γρηγόρης.

  Αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι για πρώτη φορά τίμησαν με την παρουσία τους οι ένοπλες δυνάμεις ΟΥΚ - ΛΟΚ , η πολεμική αεροπορία και υπήρξε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη από τις φρυκτορίες . net σε συνεργασία με το CNN, BBC , στην Αμερική , Ευρώπη και Αυστραλία σε ζωντανή σύνδεση με εκατομμύρια θεατές. 
  ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά υποναύαρχος Σαριγιάννης εκ μέρους του αρχηγού του Λ.Σ.
 
 
ο Αρχηγός του Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης  Λίτσας εκ μέρους του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ) 
 
 
 Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Αντιπρόεδρος της Βούλής των Ελλήνων κ. Τραγάκης 
 
 

 
 
 
Ο Πρόεδρος της Δημ. Κοινότητας Αμπελακίων κ. Γιώργος Ζόγος , η Αντιδήμαρχος των Αμπελακίων κ. Σταυρούλα Γερωντιότου , η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού - Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Ειρήνη Μπινιάρη 


 
   
 
 
 
                              
   Τελετή Τύμβος - Στρατιωτική και μαθητική παρέλαση " Σαλαμίνια 2014 " Φωτογραφικό Υλικό.
"ΦΡΥΚΤΟΡΙΕΣ" Πολιτιστική Δημοσιογραφική Ιστοσελίδα για την προβολή του  Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού   
        πατήστε  https://plus.google.com/u/0/photos/117584490478722510406/albums/6064203996338068273
 
 


 

Το απόγευμα της Κυριακής, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου στην αίθουσα Δ.ΜΠΟΓΡΗ, με θεατρικό απόσπασμα από τους Πέρσες του Αισχύλου και έκλεισαν με την βράβευση των Σαλαμινίων παγκόσμιων πρωταθλητών της κωπηλασίας, αδελφών Κόνσολα.

Παράλληλα με τις κύριες εκδηλώσεις των «Σαλαμινείων 2014», στα πλαίσια του διημέρου μνήμης και τιμής της επετείου της αρχαίας Ναυμαχίας έγιναν και αθλητικές εκδηλώσεις.


Ο «Ναυταθλητικός Όμιλος Βουρκαρίου Σαλαμίνας» (ΝΟΒΣ) διοργάνωσε τον αγώνα  ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης «Κύπελλο Ναυμαχίας Σαλαμίνος 2014» στην διαδρομή Φάληρο - Σαλαμίνα - Φάληρο. Το βράδυ του Σαββάτου έγινε η απονομή των κυπέλλων της πρώτης ιστιοδρομίας (Φάληρο-Σαλαμίνα), ενώ το πρωί της Κυριακής δόθηκε η εκκίνηση της δεύτερης ιστιοδρομίας (Σαλαμίνα-Φάληρο).


Επίσης ο «Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Σαλαμίνας» (ΝΑΟΣ), διοργάνωσε την Κυριακή διασυλλογικούς αγώνες κωπηλασίας, στην παραλία του Αγίου Νικολάου, με τίτλο «Σαλαμίνια 2014».


Τέλος ο «Αθλητικός Σύλλογος Πρωτέας», διοργάνωσε κατά το Σαββατοκύριακο των εκδηλώσεων, διεθνείς αγώνες ορεινής ποδηλασίας με τίτλο « 4º ΜΤΒ Κύπελλο XCO Πρωτέα -  Σαλαμίνια 2014» και «Hellas-Salamina Island M.T.B. Race 1 & 2 U.C.I CLASS 2», με συμμετοχή πολλών Ελλήνων και ξένων αθλητών από τη Σερβία το  Ισραήλ την Αγγλία την Κροατία την Ολλανδία την   Γεωργία και  την Τσεχία .


ΑΡΧΑΙΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ