Translate-Μετάφραση

Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Πότε θα καθαρίσουν την Κυνόσουρα;



Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2009, 18:30 ZOUGLA.GR
Η ιστορική χερσόνησος της Κυνόσουρας στην Σαλαμίνα στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί ως η πιο επιβαρυμένη τοξικά περιοχή της Ελλάδας. Και μάλλον παραμένει στην ίδια κατάσταση. Τι και αν σε πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, γίνεται λόγος για την συμφωνία που συνάφθηκε μεταξύ δήμου Αμπελακίων και Ο.Λ.Π. για τον καθαρισμό ενός μέρους του αρχαιολογικού χώρου (παλαιό νταμάρι);

Από την δεκαετία του 1950 η περιοχή της Κυνόσουρας, που δεν είχε χαρακτηριστεί τότε ως αρχαιολογικός χώρος, πέρασε εν μια νυκτί στα χέρια του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς με τη συναινετική υπογραφή του τότε κοινοτάρχη Αμπελακίων.

Μετά την σκανδαλώδη αυτή έγκριση, ο Ο.Λ.Π. ξεκίνησε την λεηλασία του με ανατινάξεις για τη λήψη αδρανών υλικών. Με το πέρασμα του χρόνου προκλήθηκε μια τεράστια πληγή στη βραχώδη βόρεια πλαγιά του ακρωτηρίου, εκεί όπου σύμφωνα με χάρτες ξένων περιηγητών σημειωνόταν η ύπαρξη ιερού χώρου προς τιμή του Κυχρέα.

Τα τελευταία χρόνια, κι ενώ οι εργασίες του νταμαριού έχουν σταματήσει, η λεηλασία άλλαξε μορφή. Ο χώρος του νταμαριού μετατράπηκε σε χώρο απόθεσης απορριμμάτων, είτε από ιδιώτες, είτε από απορριμματοφόρα του δήμου, ύστερα μάλιστα από την έγκριση της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας, με την προϋπόθεση τα απορρίμματα αυτά να είναι ήπιας μορφής.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Ο.Λ.Π. επί σειρά ετών εκμεταλλεύεται τον θαλάσσιο χώρο για ελλιμενισμό και επισκευή πλοίων, την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Κυνόσουρας. Μια ζώνη θανάτου, μιας και αρκετές φορές έχουν επισημανθεί ελλείψεις, ακόμη και των πιο στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας των ναυτεργατών, τα οποία επιβεβαιώθηκαν με το θανατηφόρο ατύχημα του Οκτώβρη του 2001 στο δεξαμενόπλοιο SAILOR, που κόστισε τη ζωή σε 5 ναυτεργάτες.

Από την άλλη, δε μπορεί να αποσιωπηθεί η οικολογική καταστροφή από τη λειτουργία της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης η οποία επιβεβαιώθηκε απόλυτα: μετά από έρευνα της Greenpeace πριν από εννιά χρόνια, η Κυνόσουρα αποδείχτηκε η πιο μολυσμένη και επιβαρυμένη τοξικά περιοχή της Ελλάδας.
Βλέπουμε λοιπόν πως ο καθαρισμός του αρχαιολογικού χώρου του παλιού νταμαριού, εξαγγέλλεται θριαμβευτικά από κρατικούς φορείς οι οποίοι είναι και οι μοναδικοί υπεύθυνοι για τη δημιουργία του προβλήματος.


Οι ίδιοι που άλωσαν την ιστορία και τη φύση της περιοχής παρουσιάζονται τώρα ως οι από μηχανής θεοί σε μια ιλαροτραγωδία, στην οποία ο δράστης, αυτός δηλαδή που σε εξώθησε στο γκρεμό, εμφανίζεται στο τέλος ως σωτήρας ενός εγκλήματος που ο ίδιος διέπραξε.






Πηγή: periodikobakilos