Translate-Μετάφραση

Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

 Δεν υπάρχει πολιτισμένος άνθρωπος που να μη γνωρίζει ποιο θα ήτο το μέλλον του δυτικού κόσμου, εάν είχαν νικήσει οι Πέρσες στη Σαλαμίνα το 480 π.Χ. Δεν υπάρχει σχολείο σε όλον τον πλανήτη που να μη διδάσκεται η Ναυμαχία της Σαλαμίνος. Δεν υπάρχει ιστορικός που να μην αναφέρει ότι το γεγονός της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος ήτο η αρχή της γεννήσεως του Ευρωπαϊκού και γενικότερα του Δυτικού πολιτισμού.


Ελληνική πολιτεία: Για τη χώρα του πολιτισμού ο αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος (εις τα Αμπελάκια) υπάρχει μόνον στα χαρτιά. Το Σύνταγμα και οι Νόμοι που αφορούν την προστασία των ιστορικών χώρων, δεν εφαρμόζονται. Ο ως άνω χώρος βρίσκεται εις την κατοχή του Ο.Λ.Π. ( Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς) και στα χέρια κάθε κερδοσκόπου που έχει σαν στόχο το προσωπικόν και μόνον κέρδος, αδιαφορώντας για την καταστροφή και την εξαφάνιση των ιστορικών μνημείων.


Υ.Π.Π.Ο : Μακριά από την αποστολή του και αδιάφορο.


Τοπική Αυτοδιοίκηση: Αδιάφορη συμμετέχοντας με ανοχή και με αποφάσεις εις την καταστροφή του ιερού χώρου.


Τοπική κοινωνία: ΄Αγνοια και αδιαφορία.


Μέσα σ΄αυτό το κλίμα έλαβε την πρωτοβουλία ο τότε νεαρός στρατιωτικός Χρήστος Μαριδάκης να διεξάγει το 1975 έναν μακροχρόνιο δύσκολο και επικίνδυνο αγώνα για τη διάσωση και αξιοποίηση του χαρακτηρισμένου υπό της Πολιτείας ιστορικού και αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Σαλαμίνος.


Συνοπτικά : Η πρώτη του ενέργεια ήτο να δημιουργήσει τοπικό σύλλογο με σκοπό, μεταξύ των άλλων, την ενημέρωση Αρχών και πολιτών. Το 1977 ιδρύθηκε ο Α.Ο. «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», όπου παρά τις δύσκολες συνθήκες κατάφερε πέραν του αθλητισμού, να καθιερώσει την πρώτη εκδήλωση με το όνομα «Τα Σαλαμίνεια», κ.λ.π., προκαλώντας το ενδιαφέρον της τότε τοπικής κοινωνίας, βάζοντας συγχρόνως υποθήκες για μελλοντικούς αγώνες.


Το 1984, μετά την εθελοντική αποστρατεία του και απηλλαγμένος από περιορισμούς και κανονισμούς, ίδρυσε τον σύλλογο «ΑΙΑΝΤΙΣ» προστασίας περιβάλλοντος, αρχαιοτήτων, βυζαντινής και λαϊκής κληρονομιάς, όπου με τη δραστηριότητά του, κατάφερε να προκαλέσει το ενδιαφέρον της πολιτείας, των πολιτών της Ελλάδος και του εξωτερικού.


Αργότερα, συνέβαλε στην οργάνωση και λειτουργία τρίτου συλλόγου, με την επωνυμία «ΑΡΧΑΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ». Ο σκοπός της δημιουργίας τριών συλλόγων ήτο η μαχητική πολυφωνία σε μια κοινωνία που βασίλευε η σιωπή και ο φόβος.


Ιστορικόν αγώνος: Ο αγώνας προγραμματίστηκε να γίνει σε τρεις φάσεις :


• Πρώτη φάση: Καθιέρωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στο χώρο του Τύμβου και ενημέρωση με κάθε τρόπο για το πρόβλημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


• Δεύτερη φάση: α) Σύναψη συνεργασιών με πρόσωπα και φορείς.


• Τρίτη φάση: Δυναμικές διεκδικήσεις και ενέργειες κατά πάντων για την προστασία και ανάδειξη του χώρου.


Αντίπαλοι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, η αδυναμία του Νόμου και ο φόβος των πολιτών.


Αποτέλεσμα:
  • Ο εορτασμός της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος καθιερώθηκε ως επίσημη εορτή στο σώμα του Πολεμικού Ναυτικού, Νομαρχία και Τοπική Αυτοδιοίκηση.


  • Διάσωση του Τύμβου των Σαλαμινομάχων – των αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων – της αρχαίας πόλεως της Σαλαμίνας.

  • Ενημερώθηκαν οι παρακάτω διεθνείς οργανισμοί - UNESCO,OHE,ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ,ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ .

Μεγάλη επιτυχία ήτο η συμπληρωματική δημιουργία ζωνών Α, βάζοντας φραγμό σε κάθε διαπλεκόμενο που είχε προγραμματίσει την περαιτέρω καταστροφή του χώρου. Παράλληλα έδωσε και δίδει μάχες στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, ως και σε κάθε διεθνή οργανισμό, προκειμένου να ενταχθεί η περιοχή στα αναπτυξιακά προγράμματα (ΕΣΠΑ), για να ολοκληρωθεί το όραμα και να γίνει ο τόπος μας το σημείον αναφοράς του κόσμου.


Ο πολύχρονος αγώνας δεν πήγε χαμένος. Ο σπόρος που ρίξαμε, άρχισε να φυτρώνει.΄Ηδη πολίτες, σύλλογοι, οργανισμοί, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, άρχισαν να δραστηριοποιούνται και να δημιουργούν διλήμματα εις τας Αρχάς της Ελληνικής πολιτείας και παράλληλα τρόμο και προβληματισμό σε κάθε καταστροφέα.


Παράδειγμα, ο αγώνας Μίχα, Ανωμερίτη, Κινέζων, κ.λ.π. τελείωσε, διότι έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορούν να νικήσουν έναν σύλλογο που παλεύει για το ό,τι πιο ιερό έχει ένας ΄Ελλην: την ιστορία και τον πολιτισμό του.


Αυτός ήτο σε γενικές γραμμές ο αγώνας μας. ΄Ενας πολύχρονος αγώνας αγωνίας , πολλών επεισοδίων, πολλών προσπαθειών για να μας εξαγοράσουν, να μας τρομάξουν και να επιχειρήσουν να μας δολοφονήσουν!!

 Η ουσία είναι ότι εμείς θα συνεχίσουμε αυτή τη μάχη και είμεθα σίγουροι ότι η προσπάθειά μας θα γίνει εφιάλτης σ΄όλους αυτούς που ζητούν την εξαφάνιση από προσώπου γης των χώρων θυσίας των Σαλαμινομάχων.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα η Αρχαία Σαλαμίνα (Αμπελάκια) να χαρακτηριστεί σαν νεότερο Ευρωπαϊκό μνημείο. Πρώτον για να υπενθυμίζει όχι μόνον σ΄εμάς τους ΄Ελληνες αλλά και σ΄όλους τους Ευρωπαίους την υποχρέωση που έχουν για την ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου.


Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, τα Μ.Μ.Ε. Ελλάδος και εξωτερικού, ιδιαιτέρως τον ALTER και τον Κώστα Χαρδαβέλλα, το ΤΗΛΕ ΑΣΤΥ και τον Κώστα Πλεύρη, τον τοπικό και διεθνή τύπο, ως και πολλούς πολίτες της Ελλάδος και του εξωτερικού.


Θα ήθελα να σταθώ στο Πολεμικό Ελληνικό Ναυτικό για την πολύπλευρη στήριξη των προσπαθειών μας.


Θα πρέπει να γνωρίζουν οι επόμενες γενεές ότι όποιος αγωνίζεται για την ιστορία και τον πολιτισμό του, δεν κουράζεται, δεν φοβάται και δεν εξαγοράζεται. Η προσφορά προς την πατρίδα είναι υποχρέωση κάθε ΄Ελληνα και δεν θα πρέπει να περιμένει ανταλλάγματα ή τιμές. Πολύ περισσότερο όταν θα προσπαθήσουν να το παραγκωνίσουν διάφοροι σαλταδόροι της πολιτικής για να γευτούν αυτοί την επιτυχία των αγώνων του.