Translate-Μετάφραση

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ

Οι ομόφωνες αποφάσεις των Κοινοτικών συμβουλίων της Κοινότητας και αργότερα Δήμου των Αμπελακιων - Αρχαίας Σαλαμίνας ήταν δυστυχώς καταδικάστηκες  όχι μόνο για την σωτηρία του Τύμβου των Σαλαμινομαχων αλλά και για όλου του Ιστορικού "τριγώνου". Οι αγώνες του Συλλόγου "ΑΙΑΝΤΙΣ" δεν είχαν να κάνουν μόνο με τα συμφέροντα του ΟΛΠ και τις αποφάσεις του Υπ.Πολιτισμού αλλά  δυστυχώς και με τον ίδιο το Δήμο ο όποιος όχι μόνο δεν βοήθησε τον πολυετή αγώνα του κ.Μαριδάκη Χρήστου στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό αλλά δημιούργησε τεράστια προβλήματα σχετικά  με την ανάπτυξη-αξιοποίηση της Ναυμαχίας - ήταν ένας ακόμα  ύπουλος αντίπαλος. Τα έγγραφα που παραθέτουμε δείχνουν δυστυχώς τις  "εγκληματικές" αποφάσεις  των τοπικών αρχών του "Ιστορικού" Δήμου που το μόνο που έκαναν ήταν να σταματήσουν κάθε προσπάθεια ανάπλασης-αξιοποίησης και ανάδειξης των Ιστορικών μνημείων.  


20.07.1966 Αρ.Πρ. 50776 Ε.Ο.Τ.
"ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ" 10.09.1966
η απάντηση της Κοινότητας Αμπελακίων προς τον Ε.Ο.Τ. ηταν :  "ΠΡΟΣ ΤΟΝ Ε.Ο.Τ. "ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ 48 στρ. ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ" Απόφαση Κοινότητας Αμπελακίων  70/1966. Χωρίς σχόλια




31.01.1971 Αρ.Φυλλου 46118/2/71 "ΠΕΡΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΝΟΥΡΑΣ ΣΤΟΝ ΟΛΠ" Παραχωρήθηκε ομόφωνα απο τις Κοινότητες των Αμπελακίων και Σεληνίων  η επέκταση της Λιμενικης Ζώνης στον ΟΛΠ!!!- Υπεγράφη Υπ/γός ΥΕΝ κ.Ιωάννη Χολεβα και Δημ.Εργων Κ.Παπαδημητρίου Χωρίς σχόλια


16.8.1985 -  Με την υπ.αριθμ. 97/1984 "γνωμοδότησε το Κοινοτικό Συμβούλιο των Αμπελακιων ομόφωνα να χαρακτηριστεί η Ιστορική περιοχή της Κυνόσουρα και του όρμου των Αμπελακιων ως Βιομηχανική Ζώνη"  και το ΥΠ.Ε.ΧΩ.ΔΕ. παράνομα το έκανε δεκτό.!!!!!  Χωρίς σχόλια


 1990 - Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ  Δ.Σ. "ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ  ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ - ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΤΗΣ ΠΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ" !!!! Χωρίς σχόλια


2004 -  "Ο Δήμαρχος Αμπελακίων κ. Σ. Γκίνης με αίτηση στις 27/4/2004 ζήτησε την άδεια για δημιουργία χωρου απορριμάτων στη Κυνοσούρα και το αίτημα αυτό απορρίφθηκε με το 1504/11.5/2004. Έκτοτε η μεταφορά απορριμάτων συνεχίζεται αδιάλειπτα (εντός της ζώνης προστασίας Α’) και δεν έγινε καμμία προσπαθεια για την απομάκρυνσή τους όπως ενημέρωσε εγγράφως ο κύριος Σταινχαουερ τότε έφορος Β’ Εφορείας Προιστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων."
Χωρίς σχόλια
http://globalculturalheritage.blogspot.com/2007/05/blog-post_19.html


Ο Πρόεδρος της "Ιστορικής" Κοινότητας των Αμπελακιων - Αρχαίας Σαλαμίνας κ.Μαγιάτης με ομόφωνη απόφαση του Κ.Σ. στο  Υπ. Εσωτερικών  ... αμφισβήτησε ότι στον τόπο του έγινε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας... ...... - Τα σχόλια δικά σας-



"Άρση της Αρχαιολογικής   σημασίας του ευρύτερου Λιμενικού χώρου της περιοχής των Αμπελακιων ... και διατήρηση των ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων......" Ομόφωνη απόφαση  Κοινότητας Αμπελακίων.




Η  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ .. "ΙΣΤΟΡΙΚΟ" ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ






egialos.blogspot.


"ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ Ή ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ ΟΛΗ Η ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ/ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ."



Σαλαμίνα: περιμένοντας τους επενδυτές ή τους «βαρβάρους»;

Μετέωρο βήμα... με την Ιστορία η εκκρεμούσα επίσημη συνάντηση των δημοτικών αρχών Σαλαμίνας και του προέδρου του ΟΛΠ Α.Ε. για τη «διευθέτηση» του θέματος της Κυνοσούρας, όπως εν συντομία -φευ- ονομάζεται ο αρχαιολογικός χώρος της περιοχής, όπου διαδραματίστηκε η ιστορική ναυμαχία, που κάποιοι θέλουν να τον αποχαρακτηρίσουν!

Προς το παρόν οι δημοτικές αρχές Σαλαμίνας αναμένουν στο ακουστικό τους ειδοποίηση (αν και μπορούν να πιέσουν) από τον Γιώργο Ανωμερίτη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ Α.Ε., για το πότε θα γίνει συνάντηση περί του θέματος Κυνοσούρας, το μέλλον της οποίας είναι «συνδεδεμένο» με τα έργα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Πειραιά και όχι με το γενικό αναπτυξιακό Πειραιά (εκτός και αν έχουν συμβεί πράξεις στο παρασκήνιο... Ελπίζουμε πως όχι).
Ενα τόσο κορυφαίο θέμα, λοιπόν, με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και σημασία και σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, το υποβαθμίζουν περνώντας την ιστορία του μέσα από τη σύγκρουση αντί, όπως εύστοχα επιστημαίνουν οι κάτοικοι Σαλαμίνας, να το συνδυάζουν με την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με πολλαπλά οφέλη για ολόκληρη τη χώρα.


«Στο άλλο άκρο του νησιού εκτεταμένα αρχαιολογικά ευρήματα, που εικάζεται ότι ανήκουν σε ακρόπολη της μυκηναϊκής περιόδου, μπορούν να συνδυαστούν με την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Κυνοσούρας και έτσι να έχουμε νέες θέσεις εργασίας και πραγματική ανάπτυξη για πάντα»!
Οι τοπικές οργανώσεις των κομμάτων στο νησί ζητούν (ΠΑΣΟΚ):




 * Να παραμείνει η χερσόνησος της Κυνοσούρας ως αρχαιολογικός ιστορικός χώρος, όπως ορίζουν οι διατάξεις:

Α) της υπ' αριθμ. Α1/ΦΟΣ/16973/ 665/26.3.1982 υπουργικής απόφασης ΦΕΚ 305/Β/22.5.1982 με την οποία είχε χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός - ιστορικός τόπος ο χώρος της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.
Β) της υπ' αριθμ. υπουργικής απόφασης ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/47502/ 2913 ΦΕΚ 1324/Β/11.10.2001 και
Γ) του νόμου 3028 (άρθρων 1, 3 παρ. β, 10 παρ. 3 παρ. 6, 13 παρ. 1, 2 παρ. 3, 15 παρ. 1, παρ. 5 για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

* Να μην υπάρξει διεύρυνση των δραστηριοτήτων ναυπηγοεπισκευαστικής μορφής στην Κυνοσούρα.

* Να μη δοθούν άλλες άδειες για ρυπογόνες δραστηριότητες στην περιοχή.

* Να υπάρξει αυστηρός έλεγχος στην περιοχή των Αμπελακίων και της Κυνοσούρας στις ήδη δραστηριότητες.

* Να μην επιτραπεί πλωτός προβλήτας στην Κυνοσούρα.

* Να αποχαρακτηριστεί το νότιο τμήμα της Κυνοσούρας, στο οποίο βρίσκονται τρεις οικισμοί, από «αδόμητη περιοχή σε πρώτη κατοικία».

* Να ενταχθεί η χερσόνησος στο ΕΣΠΑ 2007-2013, για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

* Να μη γίνει ο τρίτος προβλήτας στο Πέραμα, διότι θα καταστραφεί ο κόλπος των Παλουκίων, με αποτέλεσμα να γίνει ένας απέραντος βούρκος.

* Να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για την αποκατάσταση του ανατολικού παραλιακού μετώπου του νησιού μας από τη χρήση και τις δραστηριότητες του ΟΛΠ Α.Ε. και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.


Σε περίπτωση που θα αγνοηθούν οι απόψεις και οι προτάσεις μας και επιχειρηθεί αλλαγή χρήση γης, τότε θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο Επικρατείας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Επίσης η Ν.Δ. ζητά να μην αποχαρακτηριστεί ο αρχαιολογικός χώρος


Μ. ΠΙΝΗ