Translate-Μετάφραση

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Κι άλλος εξευτελισμός για τη Σαλαμίνα!“ Η… τραγωδία της Σαλαμίνας: Αστικά λύματα, σκουπίδια και τοξικά υπολείμματα αμμοβολών πνίγουν το νησί του Θεμιστοκλή (!) ρεπορτάζ της εφημερίδας RealNews


Δημοσίευση : CSI:Salamina
H αρνητική δημοσιότητα που απολαμβάνει η Σαλαμίνα συνεχίζεται… Το τελευταίο κρούσμα ήταν το ρεπορτάζ της εφημερίδας RealNews (στο ένθετο realplanet) με τον τίτλο “Η… τραγωδία της Σαλαμίνας: Αστικά λύματα, σκουπίδια και τοξικά υπολείμματα αμμοβολών πνίγουν το νησί του Θεμιστοκλή (!)”.


Τα προβλήματα που αναφέρονται στο ρεπορτάζ είναι βεβαίως ήδη γνωστά και πραγματικά. Συγκεκριμένα αναφέρονται ως περιβαλλοντικά προβλήματα:

α. Η έλλειψη της αποχέτευσης. Για αυτό το πρόβλημα, το ρεπορτάζ αναφέρει:


“Μόνο το 10% των κατοί­κων του νησιού έχει πρόσβαση σε ολο­κληρωμένο σύστη­μα αποχέτευσης. Το αποχετευτικό δίκτυο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2009, αλ­λά καθυστέρησε λό­γω διαφωνιών της ΕΥ­ΔΑΠ και των δημοτικών αρχών. Ετσι, το δίκτυο έχει κατα­σκευαστεί αλλά δεν λειτουργεί, ανα­γκάζοντας τους περισσότερους από τους 75.000 κατοίκους του νησιού να χρησιμοποιούν βόθρους, που πολύ συχνά αδειάζουν στη θάλασσα ή εί­ναι μόνιμα συνδεδεμένοι με παρά­νομους αγωγούς.«Είναι κοινό μυστικό πως οι βόθροι στη Σαλαμίνα χύνονται στη θάλασ­σα. Μάλιστα, πολλές φορές αναγκα­ζόμαστε να περπατάμε πάνω σε λύ­ματα τα οποία χύνονται στους δρό­μους. Η δυσοσμία στην περιοχή εί­ναι αποπνικτική», καταγγέλλει στην «R» η Κατερίνα Μπακαούκα, κάτοι­κος της Σαλαμίνας και εκδότρια της τοπικής εφημερίδας «Πολίτης με δι­καιώματα».”


Μαθαίνουμε λοιπόν από την καλή εφημερίδα ότι το δίκτυο έχει ήδη κατασκευαστεί αλλά δε λειτουργεί. Επίσης, (πιθανότατα αλλοιώνοντας κάπως τα λεγόμενα της κας Μπακαούκα, εφ’όσον άλλαξαν και τον… τίτλο της εφημερίδας της), μαθαίνουμε ότι οι βόθροι στη Σαλαμίνα καταλήγουν στη θάλασσα και ότι οι Σαλαμίνιοι περπατούν πάνω στα λύματα (τουτέστιν σκ…).

 Μετά από αυτό, αν ο δήμος της Σαλαμίνας θέλει να πάρει μέρος στο επόμενο τουριστικό πανόραμα, να φτιάξει αφίσσες στις οποίες αντί του “Live your myth in Greece” να γράφουν “Leave your shit in Salamina”! Αν και όλοι ξέρουμε για τα κτήνη που αδειάζουν τους βόθρους του εν μέση οδώ, ή τους συνδέουν με τους αγωγούς ομβρίων, δεν είναι όμως ΟΛΗ Η ΣΑΛΑΜΙΝΑ έτσι!


β. Η Κυνόσουρα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην περιοχή της Κυνόσουρας, για την οποία το ρεπορτάζ λέει:


“ Η περιοχή της Κυνόσουρας -που είναι και αρχαιολογικός χώρος- έχει καθα­ριστεί πρόσφατα, αλλά κάτοικοι αναφέρουν πως δεν φυλάσσεται επαρκώς και φοβούνται ότι η ρύπανση θα επα­νέλθει. Ανάμεσα στα διάσπαρτα αστικά απορρίμματα και μπάζα γίνονται εκτεταμένες απορρίψεις υλικών αμ­μοβολής που περιέχουν τοξικά βα­ρέα μέταλλα. Εκτεταμένη ρύπανση εντοπίζεται και στον δρόμο προς τον αρχαιολογικό χώρο με πολλά αδρα­νή υλικά, ακόμα και σπασμένα κομ­μάτια αμιάντου.


Το οικοσύστημα αλλά και την υγεία των κατοίκων της περιοχής επιβαρύνουν επικίνδυνα οι αμμοβολές που γίνονται στον θαλάσσιο χώρο και στην αρχαιολογική ζώνη της Κυνόσουρας, οι οποίες είχαν απαγορευθεί από την Αρχαιολο­γική Υπηρεσία. Σε σύσκεψη που έγινε στα τέλη του 2009, με τη συμμετοχή του νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, του διευθύνοντος συμβούλου του Ορ­γανισμού Λιμένος Πειραιώς Γιώργου Ανωμερίτη και της γενικής γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνας Μενδώνη, εξετάστη­κε η διακοπή των εργασιών αμμοβο­λής στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της χερσονήσου της Κυνόσουρας, που ανήκει στον ΟΛΠ. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Νομαρχίας, κατά τη δι­άρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε η συμφωνία των φορέων για τη συνέχιση των εργασιών αμμοβολής στην περιοχή, με την προϋπόθεση όμως ότι θα τηρούνται απαρεγκλίτως οι διατάξεις της αρχαιολογικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.


αρμοδιότητες:


Ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας δήλωσε ότι «πρέπει να συνυπάρξουν οι θέσεις εργασίας στην περιοχή με την πολι­τιστική κληρονομιά και την προστα­σία του περιβάλλοντος», ενώ δικαιο­λογήθηκε ότι «δεν έχουμε αρμοδιό­τητα να αποφασίσουμε μόνοι μας αν θα γίνονται αμμοβολές ή όχι»!!!!!!!.Ε Λ Ε Ο Σ


Η οριστική επίλυση του θέματος θα αντιμετωπισθεί από επιτροπή που συγκροτείται για τον σκοπό αυ­τό και το όλο θέμα θα εξεταστεί και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμ­βούλιο (ΚΑΣ).”


Λέξη δεν αναφέρεται για την πρωτοτυπία της συνύπραξης του αρχαιολογικού χώρου με την… βιομηχανική ζώνη! Λέξη δεν αναφέρεται για όλη την προϊστορία του θέματος και για την παντελή άρνηση του κράτους να σεβαστεί την ιστορική κληρονομιά και να αποκαταστήσει τον αρχαιολογικό χαρακτήρα της περιοχής όπως θα έπρεπε! Και φυσικά δεν γίνεται καμμιά κουβέντα για όλα τα αρχαιολογικά εγκλήματα που έχουν γίνει στην περιοχή.


Το ζήτημα του αρχαιολογικού χώρου των Αμπελακίων θα μπορούσε να είναι το θέμα ολόκληρου βιβλίου. Όλες οι παθογένειες της νεοελληνικής κοινωνίας φαίνονται σε αυτή την περίπτωση στον ύπατο μάλιστα βαθμό. Η για εντυπωσιασμό αναφορά στο θέμα και η μόνη απόδοση πολιτικής ευθύνης στον (υπό κατάργηση ελέω Καλλικράτη) νομάρχη, ο οποίος απέκρυψε την παρέμβασή του για τη συνέχιση των αμμοβολών και την συνακόλουθη ευθυγράμμιση της νομαρχίας σε επιχειρηματικά συμφέροντα (με άλλοθι πάντα τις θέσεις εργασίας, λες και είναι ικανοποιημένος ο εργάτης να πεθαίνει από τη μόλυνση αρκεί να έχει δουλειά), δεν ωφελεί την υπόθεση αλλά παίζει το γκεμπελικό παιχνίδι της έκθεσης του προβλήματος “κουτσουρεμένα” οδηγώντας το στην υποβάθμιση.


Βέβαια, το ρεπορτάζ περιποιείται τους δημάρχους… καταλλήλως:


“Ο δήμαρχος Σαλαμίνας Σπύρος Σοφράς παραδέχθηκε ότι το έργο της αποχέτευσης έχει καθυστερήσει, ωστόσο ανέφερε πως έχει μπει στην τελική ευθεία. Οσο για τους κάδους ανακύκλωσης, τόνισε πως «οι πολίτες πρέπει να μάθουν να τους ξεχωρίζουν και σε αυτό θα συμβάλει και ο δήμος με εκστρατεία ενημέρωσης» (ερώτημα προς τον ρεπόρτερ: το σήμα της ανακύκλωσης πάνω στους κάδους δεν είναι αρκετό;;; εσύ είδες τους κάδους;;).


Και για τον δήμαρχο Αμπελακίων:


“Ο δήμαρχος Αμπελακίων Μάριος Τραυλός, στον οποίο ανήκει διοικητικά η Κυνόσουρα, ανέφερε ότι η περιοχή είναι πλέον καθαρή, ενώ αμφισβητεί όσα λέγονται για πλημμελή φύλαξη του χώρου. Παράλληλα, επισήμανε ότι ο ΟΛΠ είναι υπεύθυνος για την απορρύπανση της περιοχής από τα αδρανή υλικά, ενώ δήλωσε αναρμοδιότητα για τυχόν υπόλοιπα αμμοβολών που απορρίπτονται στον χώρο.”

Ερώτημα προς ρεπόρτερ: Αφού ο δήμαρχος λέει ότι η περιοχή είναι καθαρή και δεν υπάρχει πλημμελής φύλαξη, ΕΣΥ τί λες;
Πήγες και είδες;
Δεν θα έπρεπε να υπάρχει η δική σου μαρτυρία για αυτά; Δεν είναι δύσκολο αυτό, σαν την υπόθεση της αποχέτευσης (για την οποία χρειάζεται πολύ μεγάλο ψάξιμο και ρεπορτάζ όντως…). Και για την αναρμοδιότητα του δήμου των Αμπελακίων, πάλι, εσύ τι λες; Έχει δίκιο ο δήμαρχος ή ψεύδεται;


Εν κατακλείδι: αρνητικά ρεπορτάζ, από ανθρώπους που μάλλον θέλουν να γεμίσουν σελίδες, που από τη μία στέκονται επιφανειακά χωρίς δημοσιογραφική δουλειά και από την άλλη δίνουν μια εικόνα για ένα ολόκληρο νησί που όποιος το διαβάζει δεν θα λέει και τίποτα καλό, είναι η πλειοψηφία αυτών που γράφονται για το νησί μας. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν αυτά τα προβλήματα και μάλιστα ότι είναι σοβαρά (ιδιαίτερα το απαράδεκτο από όλες τις απόψεις θέμα των αμμοβολών). Αλλά η δημοσιογραφική δουλειά είναι κάτι σοβαρό για να περιορίζεται σε εντυπωσιακές λεκτικές αυθαιρεσίες. Και το πόσο επιφανειακά γίνεται η δουλειά φαίνεται όταν αποκαλείς τη Σαλαμίνα αντί για νησί του Αίαντα, νησί του Θεμιστοκλή…

 http://csisalamina.wordpress.com/2010/05/10/%CE%BA%CE%B9-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B1/

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ "Συνέχιση των εργασιών ψηγματοβολής - αμμοβολής στην Κυνοσούρα"...ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ.!!!!!!!!

 ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Συνεχίζονται οι ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες στην Κυνόσουρα Σαλαμίνας και συνέχιση των εργασιών ψηγματοβολής - αμμοβολής στην περιοχή"........!!!!!!!! Ε Λ Ε Ο Σ
http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=8195417

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πειραιάς, 1.12.2009
Ν.Α. ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ταχ. Δ/νση : Ακτή Ποσειδώνος 14-16 ,Ταχ. Κωδ. : 185 31
Τηλέφωνο : 210 4148474
Fax : 210 4120196
Website : http://www.nomarhiapeiraia.gr/
Email : press@nomarhiapeiraia.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεχίζονται οι ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες στην Κυνόσουρα Σαλαμίνας με σεβασμό στην αρχαιολογική και περιβαλλοντική νομοθεσία

Άμεση λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με την απόφαση της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία απαγόρευσε την εκτέλεση ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών αμμοβολής και υδροβολής στην θαλάσσια περιοχή της Κυνόσουρας Σαλαμίνας, δόθηκε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με τη συμμετοχή του Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ο.Λ.Π. Α.Ε., κ. Γιώργου Ανωμερίτη και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κας Λίνας Μενδώνη.


Στη σύσκεψη που έγινε παρουσία αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, εξετάστηκε εξαντλητικά το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την διακοπή των εργασιών ψηγματοβολής - αμμοβολής στο θαλάσσιο χώρο βόρεια της χερσονήσου της Κυνοσούρας, που ελέγχεται από την Ο.Λ.Π. Α.Ε. Κατά τη διάρκειά της διαπιστώθηκε η σύγκλιση απόψεων για τη συνέχιση των εργασιών ψηγματοβολής - αμμοβολής στην περιοχή, με την προϋπόθεση όμως ότι θα τηρούνται απαρεγκλίτως οι διατάξεις της αρχαιολογικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Στο εξής η Ο.Λ.Π. Α.Ε. θα συνεργάζεται με την αρμόδια Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για την έγκριση των σχετικών εργασιών.


Η οριστική επίλυση του θέματος θα αντιμετωπισθεί από επιτροπή που συγκροτείται για το σκοπό αυτό και το όλο θέμα θα εξεταστεί και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.).


Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που μετά από την άμεση ανταπόκριση και ευαισθητοποίηση όλων των αρμοδίων φορέων, του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΟΛΠ βρέθηκε καταρχήν λύση και αποφασίστηκε να συνεχιστούν κανονικά οι εργασίες αμμοβολής και υδροβολής στη Ζώνη. Κοινή συνισταμένη ωστόσο όλων ήταν οι εργασίες αυτές να γίνονται με σεβασμό στην αρχαιολογική και περιβαλλοντική νομοθεσία, με σεβασμό δηλαδή στις προϋποθέσεις εκείνες που ίσχυαν και πριν τη διακοπή των εργασιών στη περιοχή της Κυνόσουρας».

Από το Γραφείο Τύπου

Ναυάγιο στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων - Tα "παιχνίδια" του Ο.Λ.Π.-Υπ.Πολιτισμού και Νομαρχίας

Εναν χρόνο μετά παραμένει αναλλοίωτη η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου καθώς δεν τηρήθηκαν οι διαβεβαιώσεις των αρμοδίων. Δεν προχώρησε η απαλλοτρίωση και δεν απομακρύνθηκε αυθαίρετο μνημείο στην Κυνόσουρα

ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ
 http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=215063&dt=02/10/2007
Τύμβος των Σαλαμινομάχων, Οκτώβριος 2007. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

 Η απαλλοτρίωση που δεν έγινε και ένα σύγχρονο μνημείο που τοποθετήθηκε παράνομα και δεν απομακρύνθηκε ποτέ. Και αυτά παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις οι οποίες γίνονταν έναν χρόνο πριν, συνοδεύοντας τα «δάκρυα» των αρμοδίων για την κατάσταση του αρχαιολογικού χώρου. Σήμερα τίποτε δεν έχει αλλάξει.
Οι Σαλαμινομάχοι έχουν ναυαγήσει στον Τύμβο.
 Η περιοχή εξακολουθεί να ανήκει σε ιδιώτη. Μόνον που τώρα προστέθηκε και το αυθαίρετο μνημείο- μία ορειχάλκινη σύνθεση πολεμιστών με τις ασπίδες τους επάνω στην πλώρη ενός πλοίου- βάρους 10 τόνων, που πάτησε σε χώρο κηρυγμένο αρχαιολογικό από το 1964. Το έργο, που κατά παράβαση των νόμων στήθηκε στην κορυφή του Τύμβου από τη Νομαρχία Πειραιά τον Σεπτέμβριο του 2006- λίγο πριν από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση-, εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί όπου το εναπόθεσαν. Το γεγονός ότι είχε ζητηθεί από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά η ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για την παράβαση του αρχαιολογικού νόμου, όπως ανέφερε και ο τότε υπουργός Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκης στη Βουλή (28 Νοεμβρίου 2006), ουδένα επτόησε.


Η οδός της Δικαιοσύνης δεν απέδωσε ή η αξιοπιστία της Πολιτικής; Γιατί υπάρχει και συνέχεια, σοβαρότερη: ο κ. Βουλγαράκης διαβεβαίωνε επίσης ότι επίκειται η απαλλοτρίωση του αρχαιολογικού χώρου του Τύμβου των Σαλαμινομάχων στην Κυνόσουρα, όπως είχε εισηγηθεί και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (24.10.2006), δεδομένου ότι ακόμη ανήκει σε ιδιώτη. Και πάλι όμως η απαλλοτρίωση δεν προχώρησε.

Ο κ. Βουλγαράκης δεν υπέγραψε την απαλλοτρίωση με το αιτιολογικό ότι προηγείται ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής από λιμενική ζώνη από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Στο γεγονός ότι η αναγκαστική απαλλοτρίωση ή απευθείας εξαγορά των περίπου 19 στρεμμάτων του αρχαιολογικού χώρου θα απαιτήσει περί τα 3 εκατ. ευρώ δεν αναφέρεται κανείς. Αλλά αυτή είναι η αιτία για την οποία η απαλλοτρίωση δεν έχει προχωρήσει εδώ και 18 χρόνια.

Εγκαταστάσεις ναυπηγείων και διαλυτήρια πλοίων, απορρίμματα και παράνομες εκσκαφές. Αυτή είναι η εικόνα σήμερα του υπό απαλλοτρίωση χώρου, που ανήκει από το 1969 στην εταιρεία ιδιοκτησίας Διαμαντή. Το 1971 ο ιδιοκτήτης έλαβε άδεια εγκατάστασης μηχανουργείου και το 1977 η εταιρεία ΑΕ Ναυπηγική Αρκαδία, η οποία είχε εν τω μεταξύ συσταθεί, έλαβε άδεια εγκατάστασης ναυπηγείου υπό την προϋπόθεση να αφήσει ελεύθερη μία ζώνη πέντε στρεμμάτων γύρω από τον Τύμβο. Οπως ήταν επόμενο όμως, η καταστροφή του χώρου πλέον υπήρξε οριστική.

Σεπτέμβριο, 28 ή 29 του μήνα, του 480 π.Χ. διεξήχθη η μάχη της Σαλαμίνας, ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά γεγονότα της αρχαίας Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα για την ιστορία της Ευρώπης. Ο Τύμβος σήμερα είναι ένα έξαρμα του εδάφους, ύψους επτά μέτρων, του οποίου η αρχαία επίχωση έχει καταστραφεί από την άροση.

Το Τρόπαιο της νίκης, το λεγόμενο «του Θεμιστοκλέους», στήθηκε τον 5ο π.Χ. αιώνα και σύμφωνα με τις μαρτυρίες έμεινε ορατό ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Παράλληλα οι Αθηναίοι είχαν εγκαθιδρύσει στην Κυνόσουρα τη λατρεία του Διός Τροπαίου, ενώ είχαν αναδείξει και παλιές λατρείες ηρώων της περιοχής (Αίαντα και Κυχρέα).

 Να σημειωθεί ότι στα βόρεια του Τύμβου υπάρχει και το πολυάνδρειον, ο μεγάλος ομαδικός τάφος όπου οι Αθηναίοι έθαψαν τους νεκρούς τους μετά τη μάχη. Ιστορία την οποία απαξιώνουν σήμερα υπουργείο και Νομαρχία, ο καθένας με τον τρόπο του!!!!