Translate-Μετάφραση

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ!

  Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Τρίτη 3 Αυγούστου 2010  

Η ελληνική σημαία ανεμίζει και πάλι στην είσοδο του παλιού Δημοτικού Σχολείου στη Σαλαμίνα.

Εδώ κι ένα μήνα λειτουργεί στο ανακαινισμένο κτήριο του 1ου Καποδιστριακού Δημοτικού Σχολείου το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαλαμίνας και περιμένει να έρθει ο Σεπτέμβριος για να εγκαινιαστεί επίσημα από τον υπουργό Πολιτισμού. Το μουσείο είναι μικρό, δύο αίθουσες όλες κι όλες, και ως εκ τούτου δύσκολο να χωρέσει την ιστορία της Σαλαμίνας, που δεν υπάρχει στις σελίδες της ιστορίας μας μόνο ελέω Θεμιστοκλή και της νικηφόρας ναυμαχίας του ελληνικού στόλου έναντι του περσικού.

Ως πατρίδα του ομηρικού βασιλιά Αίαντα του Τελαμώνιου είναι αναμενόμενο να έχει δώσει δυναμικό «παρών» ήδη από τα προϊστορικά χρόνια. Από τη Μυκηναϊκή εποχή ανέπτυξε έναν ακμαιότατο πολιτισμό. Απόδειξη, τα καταπληκτικά αγγεία που εκτίθενται για πρώτη φορά στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

«Μυκηναϊκά αγγεία έχουν βρεθεί σε διάφορες περιοχές γύρω από τη σύγχρονη πόλη της Σαλαμίνας και υποδηλώνουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο πολιτισμού κάποιου οικισμού, τα λείψανα του οποίου δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί», μας είπε η προϊσταμένη της ΚΣτ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, Εφη Λυγκούρη.

«Τα περισσότερα ευρήματα προέρχονται από σωστικές ανασκαφές για την ανέγερση νέων οικοδομών. Μάλιστα, το 1995, εξ αφορμής της κατασκευής του Γυμνασίου της πόλης, ήρθαν στο φως οκτώ θαλαμοειδείς τάφοι κι ένας λαξευτός με σημαντικά κτερίσματα, όπως χάλκινα εργαλεία, όπλα, ειδώλια, κοσμήματα που χρονολογούνται το 1440-1090 π.Χ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια ομάδα πήλινων αγγείων, που είναι επικασσιτερωμένα. Η εξωτερική επιφάνειά τους είχε επαλειφθεί με κασσίτερο για να φαίνεται σαν να είναι μεταλλικά».

Πέρα από τα μυκηναϊκά ευρήματα, στα 340 τετραγωνικά μέτρα του Μουσείου Σαλαμίνας παρουσιάζονται περί τα 500 αντικείμενα από τα προϊστορικά έως τα κλασικά και ρωμαϊκά χρόνια. Για πρώτη φορά εκτίθεται το λεγόμενο κύπελλο του Ευριπίδη, ένας μελαμβαφής σκύφος που αναγράφει το όνομά του. Ο σκύφος αυτός βρέθηκε στο σπήλαιο στο οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, απομονωνόταν για να γράψει τις τραγωδίες του ο Ευριπίδης.

Στο μουσείο παρουσιάζονται επίσης πολύ σημαντικές επιτύμβιες στήλες, που αποδεικνύουν την ακμή του νησιού και κατά την κλασική περίοδο. «Είναι γεγονός ότι το λιμάνι της Σαλαμίνας, όντας τόσο κοντά στον Πειραιά, γνώρισε κι αυτό πολύ μεγάλη ανάπτυξη κατά τους κλασικούς και πρώιμους Ελληνιστικούς χρόνους. Εκείνη την εποχή η οικονομία του νησιού βασίστηκε στο εμπόριο. Μετά την παρακμή της κλασικής πόλης οι κάτοικοι μετακινήθηκαν προς την ενδοχώρα και φαίνεται ότι οι πιο σημαντικές δραστηριότητές τους ήταν στη γεωργία και την κτηνοτροφία», τονίζει η κ. Λυγκούρη.

Στα διαλεκτά κομμάτια του μουσείου περιλαμβάνεται ένα χάλκινο έλασμα με ιερογλυφική γραφή, ένα δακτυλιόσχημο περίαπτο που θεωρείται σπάνιο, και το ανασκαφικό υλικό από την Ακρόπολη στα Κανάκια, όπως και από το Ελληνιστικό Ιερό του Διονύσου.

Το μουσείο αυτό είναι προϊόν μακροχρόνιας προσπάθειας των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, που επιθυμούσαν αταλάντευτα να αναδειχθεί η Σαλαμίνα για το πολιτιστικό της απόθεμα και όχι για την υποβάθμιση που επέβαλαν οι πολιτικοί πολλές δεκαετίες πριν, στο θαλάσσιο και παραθαλάσσιο περιβάλλον της. Τώρα, το μουσειάκι περιμένει τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο να το εγκαινιάσει. Εν τω μεταξύ, λειτουργεί στην οδό Πολυχρόνη Λεμπέση (08.30 έως 14.30), χωρίς εισιτήριο. *


Στα αζήτητα 2.500 χρόνια Ιστορίας



Θαλάσσια χωματερή τα 2.500 χρόνια Ιστορίας από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας στην περιοχή της Κυνοσούρας, εκεί όπου αντί να περιφρουρείται ο χώρος ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, υψώνεται ένα παρατημένο γλυπτό αναδεικνύοντας τη γύμνια της πολιτείας, των πολιτικών ανδρών του λαού της.

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=189598