Translate-Μετάφραση

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ "ΑΙΑΝΤΙΣ¨" ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πρόεδρος κ.Χρήστος Μαριδακης πρόκειται να ενημερώσει τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κον Luo Linquan για την σημερινή κατάσταση στην Ιστορική περιοχή της Κυνοσούρας σχετικά με την δραστηριότητα της COSCO.

ΑΝΑΚΗΡΥΞΙΣ ΤΗΣ 29 ΣΕΜΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΩΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΑΡΓΙΑΣ




29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ (22 ΒΟΗΔΡΟΜΙΩΝΟΣ) ΤΟΥ 480Π.Χ. Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

Ο Ελληνικός στόλος, μετά την κατάληψη της Αττικής απ' τους Πέρσες, συγκεντρώθηκε σε τρία σημεία: ο κύριος όγκος του στα σημερινά Αμπελάκια, απ' όπου φαίνονταν η Αθήνα παραδομένη στης φλόγες, ένα μικρότερο τμήμα αποτελούμενο από αιγινήτικα πλοία έμεινε να φυλάει την Αίγινα και ένα τρίτο τμήμα κατευθύνθηκε στον Πώγωνα, τον σημερινό Πόρο.
Απ' την άλλη πλευρά ο Περσικός στόλος έπρεπε να βρίσκεται πάντοτε κοντά σε λιμάνια κατεχόμενα από τον Περσικό στρατό, για να τα χρησιμοποιήσει ως βάσεις. Έτσι ο Ξέρξης στάθμευσε στη νότια παράλια της Αττικής έχοντας το στρατηγείο του στο Φάληρο. Οι Πέρσες, στην προσπάθεια τους να επιτύχουν ευνοϊκή έκβαση του αγώνος, συνέβαλαν το σχέδιο να καταστρέψουν αιφνιδιαστικά τα ελληνικά πλοία που ήταν συρμένα στις αμμουδιές ή αγκυροβολημένα στους κόλπους της ΒΑ ακτής της Σαλαμίνας και σε μια δεύτερη φάση να καταλάβουν τη Σαλαμίνα, που την υπεράσπιζε ένα πολύ μικρό τμήμα του Αθηναϊκού στρατού. Ενδεχόμενη επιτυχία σ' αυτό το σχέδιο θα τους άνοιγε ασφαλώς το δρόμο για τον Ισθμό και την κατάληψη έπειτα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Από την ελληνική πλευρά ο Θεμιστοκλής αντιλήφθηκε αμέσως τα μεγάλα πλεονεκτήματα της θαλάσσιας αμυντικής γραμμής και ιδιαίτερα της Σαλαμίνας.  Σε μια ή περισσότερες συσκέψεις των αρχηγών των στόλων των πόλεων ο Θεμιστοκλής, επιδεικνύοντας την εξαιρετική μεγαλοφυϊα και το απαράμιλλο σθένος του, κατόρθωσε να κάμψει τις αντιρρήσεις του Κορίνθιου στρατηγού Αδείμαντου και την αναποφασιστικότητα του Λακεδαιμόνιου Ναυάρχου Ευρυβιάδη πείθοντας τους για την καταλληλότητα της θέσεως στη Σαλαμίνα.
  

Η Διεξαγωγή της Ναυμαχίας

Η ναυμαχία διεξήχθη στις  29 Σεπτέμβρίου (22 Βοηδρομιώνος) του 480π.Χ. Τη νύχτα  ο Περσικός στόλος απέπλευσε από το Φάληρο με κατεύθυνση προς τα Δυτικά, ενώ τμήμα του Περσικού στρατού αποβιβάσθηκε και κατέλαβε την Ψυτάλλεια με σκοπό, κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας, την περισυλλογή των Περσών ναυγών και την εξόντωση των Ελλήνων ναυαγών. Γύρω στις δύο μετά τα μεσάνυχτα τα Περσικά πλοία προχωρούσαν κατά μήκος των ακτών της Αττικής με την εξής σειρά: Φοινικικά και Αιγυπτιακά προς το μέρος της Ελευσίνας, κατόπιν τα πλοία της Κύπρου, της Λυκίας και της Παμφυλίας και τέλος προς τον Πειραιά, τα Καρικά και τα πλοία της Ιωνίας.


Οι Έλληνες πληροφορήθηκαν εγκαίρως τις κινήσεις του Περσικού στόλου από τον Αριστείδη, που ήλθε νύχτα από την Αίγινα. Έτσι οι Πέρσες έχασαν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού όταν, σύμφωνα με την περιγραφή του Αισχύλου, άκουσαν ξαφνικά, με την ανατολή του ηλίου, τους ήχους της σάλπιγγας και τον Παιάνα να αντηχεί από όλα τα Ελληνικά πλοία:
"Ω, παίδες Ελλήνων, ίτεμ Ελευθερούτε πατρίδ' ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων, νύν υπέρ παντών αγών"
Είχε λοιπόν ήδη βγεί ο ήλιος όταν δόθηκε η διαταγή από τον Ευρυβιάδη, διοικητή των Ελληνικών δυνάμεων, να αναπτυχθεί ο Ελληνικός στόλος προς την κατεύθυνση των Περσών. Τη δεξιά πτέρυγα είχε καταλάβει ο ίδιος ο Ευρυβιάδης με τις μοίρες της Σπάρτης, της Κορίνθου, της Αίγινας και των Μεγάρων. Οι τριήρεις των μικρότερων ελληνικών πόλεων τάχθηκαν στο μέσον, ενώ στην αριστερή πλευρά κατέλαβαν θέση με αρχηγό το Θεμιστοκλή, οι Τριήρεις των Αθηναίων. Η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στην αποφυγή ενδεχόμενου εγκλωβισμού των Ελληνικών Πλοίων εντός του αγκυροβολίου τους. 

Πλέοντας όμως ο Ελληνικός στόλος προς τα εμπρός θα συναντούσε σύντομα τον Περσικό, στο μέσο περίπου του στενού, σε χώρο δηλαδή αρκετά ανοικτό και συνεπώς ευνοικότερο για τους Πέρσες, οι οποίοι θα είχαν έτσι την ευχέρεια χρησιμοποιήσεως του συνόλου σχεδόν των πλοίων τους και τη δυνατότητα κυκλωτικών ελιγμών από τα δύο άκρα του Ελληνικού στόλου.

Για να αποτραπεί ακριβώς αυτή η συνάντηση των δύο στόλων στο μέσον του στενού, τα Ελληνικά πλοία ανέκοψαν την πορεία τους προς τα εμπρός κι άρχισαν να κινούνται προς τα πίσω, κωπηλατώντας ανάποδα προς τη Σαλαμίνα, χωρίς να αναστρέψουν, διατηρώντας σταθερά τις πλώρες προ τον εχθρό, σε τάξη, χωρίς να χαθεί η συνοχή του στόλου, συνεχίσθηκε δε ως μία γραμμή κοντά στις ακτές της Σαλαμίνας, όπου είχαν παραταχθεί οι Αθηναίοι οπλίτες, εκεί ο στόλος παρατεταγμένος σε μέτωπο με στήριγμα προς τα δεξιά την Κυνόσουρα και προς τα αριστερά το σημερινό νησί του Αγίου Γεωργίου, ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος κυκλώσεως, σταμάτησε για να συγκρουστεί με τον εχθρό.

Η στενότητα του χώρου και η περιορισμένη έκταση του μετώπου δεν επέτρεπε στους Πέρσες να χρησιμοποιούν στην πρώτη γραμμή περισσότερα πλοία από τα Ελληνικά, τα οποία συνεπώς αντιμετώπιζαν στη σύγκουση ίσο περίπου αριθμό πλοίων έτσι στον αγώνα έπαιζε σημαντικό ρόλο η ανδρεία και η επιδεξιότητα των αξιωματικών και των πληρωμάτων καθώς και η τακτική των αντιπάλων στόλων. 

Οι ελεύθεροι πολίτες των Ελληνικών πόλεων στις οποίες η ευψυχία μαζί με την ελευθερία ήταν οι υπέρτατες αξίες, αγωνίζονταν υπερ βωμών και εστιών με ανδρεία και αυταπάρνηση που ενέτεινε η μεταξύ τους και μεταξύ των πόλεων άμιλλα. Αλλά και οι Πέρσες πολεμούσαν με εξαιρετική γενναιότητα, γιατί ήθελαν να φανούν ευάρεστοι στον Ξέρξη, που παρακολουθούσε τη ναυμαχία από το όρος Αιγάλεω, αλλά και γιατί φοβόνταν την οργή του αν υστερούσαν.


Έτσι στην αρχή η ναυμαχία ήταν αμφίρροπη και οι Πέρσες κρατούσαν, μάλιστα στη δεξιά πλευρά οι Ίωνες πίεζαν σοβαρά του Λακεδαιμόνιους και τους Αιγινήτες, οι δε Σάμιοι κυρίευσαν μερικές Ελληνικές τριήρεις. Όσο προχωρούσε η ώρα άρχισε να επικρατεί η εξαιρετική επιδεξιότητα των Ελληνικών πληρωμάτων και η ανώτερη τακτική των Ελλήνων και πρώτα στο αριστερό μέρος τη Ελληνικής παράταξης, όπου βρισκόταν η ισχυρότατη μοίρα των 200 Αθηναίων τριήρεων έχοντας απέναντι της τα πλοία των Φοινίκων.

Η τακτική των Φοινίκων ήταν κυρίως να πολεμούν ρίχνοντας βροχή βελών και ακοντίων από τα ψηλά καταστρώματα τους καθώς μάλιστα διέθεταν 30 τοξότες σε κάθε πλοίο. Από την άλλη πλευρά οι Αθηναίοι διέθεταν 4 τοξότες και 14 οπλίτες σε κάθε τριήρη, πλεονεκτούσαν όμως στη χρήση του εμβόλου, έτσι εκμεταλλευόμενοι τον κλυδωνισμό των Φοινικικών πλοίων από τον άνεμο και το κύμα, που είχε ως αποτέλεσμα να αστοχούν τα τοξεύματα, ορμούσαν εναντίον τους και είτε έθραυαν τα κουπιά και ακινητοποιούσαν τα εχθρικά πλοία είτε τα κτυπούσαν με τα έμβολα στα πλευρά. Έπειτα οι Αθηναίοι οπλίτες πηδούσαν στο κατάστρωμα και εξόντωναν τα εχθρικά πληρώματα ή άφηναν τα πλοία να βυθιστούν από τα ρήγματα των εμβόλων.


Ύστερα λοιπόν από την καταβύθιση των πρώτων Φοινικικών πλοίων, η πρώτη γραμμή του Φοινικικού στόλου αποδιοργανώθηκε και τα πλοία άρχισαν να τρέπονται σε φυγή, άλλα προς τις απέναντι ακτές της Αττικής κι άλλα προς τα ανατολικά, πολλά όμως δεν κατάφεραν να απομακρυνθούν γιατί στην προσπάθεια τους αυτή συγκρούσθηκαν μεταξύ τους και βυθίστηκαν. Σε λίγο η ταραχή και η σύγχυση μεταδόθηκε στο κέντρο και το αριστερό μέρος του Περσικού στόλου, διότι οι Αθηναϊκές τριήρεις, διαθέσιμες μετά την κατανίκη των Φοινίκων άρχισαν να επιτίθενται προς τα εκεί. Η ναυμαχία εξελίχθηκε τότε ραγδαία σε βάρος των Περσών και σε λίγο και ο υπόλοιπος Περσικός στόλος, που είχε συνθλιβεί στην Περιοχή του στενού προς την Κυνόσουρα και τη ΝΑ έξοδο, άρχισε, να τρέπεται σε φυγή με κατεύθυνση το Φάληρο, ενώ καταδιώκονταν από τον Ελληνικό στόλο. Η καταδίωξη εξακολούθησε, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος, "
μέχρι δείλης".

Προς το τέλος της Ναυμαχίας, ο Αριστείδης, με Αθηναίους οπλίτες από τους παρατεταγμένους στην ακτη της Σαλαμίνας, αποβιβάσθηκε στην Ψυτάλλεια και εξόντωσε την εκεί απομονωμένη Περσική φρουρά.

Κατά τον Έφορο οι Πέρσες έχασαν 200 πλοία και οι Έλληνες 40, η αναλογία όμως απωλειών σε άνδρες ήταν βαρύτερη για τους Πέρσες γιατί αυτοί, καθώς δεν ήξεραν να κολυμπούν, πνίγονταν μετά τη βύθιση των πλοίων τους.

Η σημασία της μάχης - Οι παράγοντες της Νίκης

Η σημασία της ναυμαχίας της Σαλαμίνας υπήρξε μέγιστη διότι προκάλεσε την κατάρρευση του ηθικού της Περσικής ηγεσίας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να εγκαταλείψει ουσιαστικά τον αγώνα, αν και διέθετε ακόμα υπερτριπλάσιο σχεδόν στόλο από το Ελληνικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το βράδυ της επόμενης της μάχης ο Ξέρξης, επικεφαλής του Περσικού στόλου φοβούμενος μήπως οι Έλληνες πλεύσουν στον Ελλήσποντο και καταστρέφοντες τις γέφυρες που είχε κατασκευάσει, τον αποκλείσουν στην Ευρώπη, απέπλευσε από το Φάληρο και παραπλέοντας τις ακτές κατευθύνθηκε προς Βορρά.
Οι κυριότεροι παράγοντες της Ελληνικής νίκης στην Σαλαμίνα ήταν οι εξής: 

  • Το γεγονός ότι οι Πέρσες παρασύρθηκαν να ναυμαχήσουν σε θαλάσσια περιοχή που είχε επιλέξει ο αντίπαλος γιατί παρουσίαζε εξαιρετικά πλεονεκτήματα για αυτόν, η στενότητα του χώρου εξουδετέρωνε την αριθμητική υπεροχή του Περσικού στόλου, ενώ αντίθετα ήταν ιδεώδης για τον Ελληνικό στόλο. Παρασύρθηκαν οι Πέρσες γιατί είχαν ανάγκη να συντρίψουν τον Ελληνικό στόλο ώστε να μπορούν τα δικά τος πλοία να παραπλεύουν απερίσπαστα τις Ελληνικές ακτές, για να εφοδιάζουν τον Περσικό στρατό και να ενεργεί αποβάσεις στα μετόπισθεν των Ελληνικών αμυντικών γραμμών.

  • Οι Πέρσες υποτίμησαν τον αντίπαλο και εκτίμησαν εσφαλμένα τις μαχητικές δυνατότητες και τις προθέσεις του.

  • Η κατάλληλη στρατηγική του Ελληνικού στόλου στη Ναυμαχία, όπως τον συνέλαβαν και εφήρμοσαν ο Θεμιστοκλής και οι λοιποί Έλληνες Ναύαρχοι.

  • Τέλος, ο ζήλος και η ανδρεία όλων των Ελλήνων που αγωνίσθηκαν στη Σαλαμίνα.
Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας έληξε με θρίαμβο των Ελλήνων, πέρασε γρήγορα στο θρύλο, έγινε θέμα για τους ρήτορες και τους μεγάλους τραγικούς (οι Φοίνισσες του Φρυνίχου και οι Πέρσες του Αισχύλου έχουν ως σημείο αναφοράς τη νίκη των Ελλήνων), αποτέλεσε δίδαγμα για τους λαούς και καθιερώθηκε ως η αφετηρία όχι μόνο της Ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας Ναυτικής ιστορίας. Εκείνο που έγραψε ο Πλούταρχος στο βίο του Θεμιστοκλή, "Ουθ Έλλησιν ούτε βάρβαρος ενάλιον έργον είργασται λαμπρότερον", μπορούμε ανεπιφύλακτα να το επαναλάβουμε και σήμερα.

Βιβλιογραφία


  1. Εκδοτική Αθηνών Α.Ε., Ιστορία του Ελληνικου Έθνους - Τόμος Β' Αθήνα, 1971

  2. Σίμψα Μάριου, Το Ναυτικό στην Ιστορία των Ελλήνων - Τόμος Α' Αθήνα, 1982

  3. Παπαρρηγοπούλου Κωνσταντίνου, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους (στη σημερινή γλώσσα) - Βιβλίο Τρίτο, Αθήνα, 1992







"ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ "

Ο κ.Χρήστος Μαριδάκης έχοντας έρθει σε επαφή με όλους τους Δημάρχους/Κοινοτάρχες των  Πόλεων-Κρατών απο το 1999 που συμμετείχαν με τα πλοία τους στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας δημιούργησε τον Σύνδεσμο Απογόνων Σαλαμινομαχων με σκοπό την ανάδειξη της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας ως Εθνικό , Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο γεγονός.



Admiral James Stavridis and the batle of Salamis

 On July 2nd, 2009, Admiral James Stavridis became NATO’s Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) assuming command of Allied Command Operations from outgoing SACEUR, General John Craddock. SACEUR is responsible to NATO’s Military Committee, the highest military authority in NATO, for the overall direction and conduct of military operations for NATO.


The change of command, presided over by NATO Secretary General Jaap de Hoop Scheffer, marks the first time in NATO history that a navy admiral assumes the post since the position was established in 1951 when General Dwight D. Eisenhower became the first SACEUR. Admiral Stavridis is the sixteenth American officer and the first Greek-American to hold the prestigious post.

His grandfather was an ethnic Greek, who immigrated to the United States in 1910. Admiral Stavridis was born in 1955 in West Palm Beach, Fla., to a military family, and he lived in Greece as a young child while his father, an officer in the Marines, was assigned to the  United States Embassy in Athens.
Admiral James Stavridis - first navy admiral and first Greek-American to become NATO’s Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) ''Tomorrow you must row for your parents. Tomorrow you must row for your city. "And tomorrow," he said, "you must row for freedom."



Admiral Stavridis always remained proud for his Greek heritage. Upon receiving AHEPA Medal of Freedom in 2006 in his follow-up letter he wrote: "Thank you for your part in my award of the AHEPA Medal of Freedom…It meant the world to me and my family to be so honored, and made me feel very proud to be a Greek-American.” In his article in New York Post "Row for Freedom: An Ancient lesson and America's heroes today" he commented on his Greek roots and the lessons from Ancient Greece:

"And we think here in the United States that we invented that idea, but actually it goes back to the very roots of democracy. And I'm Greek-American, so I'm allowed to tell this story of how volunteer militaries began.

If you go back 2,500 years, the first democracy in history, Athens, was faced with an invasion by the Persian Empire. The Persians outnumbered the Greeks five to one and they were invading Greece from the sea. They had an advantage, five to one, in the ships, in the soldiers, in the sailors that they brought.

But the difference was the Persian forces were all conscripts and slaves. The Athenians, to a man, were volunteers; they were the first volunteer force fighting for a democracy. Before the Great Battle of Salamis, Themistocles, the Greek admiral, called his volunteers together - the men who would the next day literally row the galleys - the ships, the trireme galleys of war. And he said to them, "tomorrow you must row for your children. Tomorrow you must row for your parents. Tomorrow you must row for your city. "And tomorrow," he said, "you must row for freedom."


source:
 http://www.gaaec.org/?q=el/node/469

O Ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης και η ναυμαχία της Σαλαμίνας


"αύριο θα πρέπει να κωπηλατήσετε για τα παιδιά σας. Αύριο θα πρέπει να κωπηλατήσετε για τους γονείς σας. Αύριο θα πρέπει να κωπηλατήσετε για την πόλη σας." Και αύριο », είπε,« θα πρέπει κωπηλατήσετε για την ελευθερία. ''" Θεμιστοκλής


Στις 2 Ιουλίου, 2009, ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης έγινε Ανώτατο ΝΑΤΟ Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης (SACEUR), και ασκεί τη διοίκηση της Συμμαχικής Διοίκησης Επιχειρήσεων από τον απερχόμενο SACEUR, Στρατηγό John Craddock. SACEUR υπεύθυνος για την Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, που είναι η υψηλότερη στρατιωτική αρχή στο ΝΑΤΟ, για τη διεύθυνση και τη διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

Η αλλαγή της διοίκησης, την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jaap de Hoop Scheffer, σηματοδοτεί την πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ ότι ο ναύαρχος αναλαμβάνει το αξίωμα από τη θέση που ιδρύθηκε το 1951 όταν ο Στρατηγός Dwight D. Eisenhower έγινε ο πρώτος SACEUR. Ο ναύαρχος Σταυρίδης είναι ο δέκατος έκτος Αμερικανός αξιωματικός και ο πρώτος Έλληνας-Αμερικανός .

Ο παππούς του ήταν ελληνικής καταγωγής, μετανάστης στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1910. Ναύαρχος Σταυρίδης γεννήθηκε το 1955 στο West Palm Beach, Fla, από μια στρατιωτική οικογένεια, και έζησε στην Ελλάδα αρκετά από τα παιδικά του χρόνια, ενώ ο πατέρας του, αξιωματικός της Marines, τοποθετήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Πρεσβεία στην Αθήνα.

Ο ναύαρχος Σταυρίδης παρέμεινε πάντα περήφανος για την Ελληνική κληρονομιά του. Με τη λήψη του Μεταλλίου ΑΧΕΠΑ Ελευθερίας για το 2006 έγραψε: «Σας ευχαριστώ για το Μετάλλιο της Ελευθερίας ... σημαίνει πολλά για μένα και την οικογένειά μου που με τίμησε, και με έκανε να Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος για να είναι Έλληνας-American. "Στο άρθρο του στη New York Post" Row για την Ελευθερία: Ένα μάθημα Αρχαία και ήρωες της Αμερικής και σήμερα »σχολίασε σχετικά με ελληνικές ρίζες του και τα διδάγματα από την Αρχαία Ελλάδα:

"Και νομίζουμε ότι εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες που επινόησε αυτή την ιδέα, αλλά στην πραγματικότητα ξεκινά από τις ίδιες τις ρίζες της δημοκρατίας. Και είμαι ελληνικά-Αμερικανός, έτσι είμαι επιτρέπεται να πω αυτή την ιστορία για το πώς στρατούς εθελοντών ξεκίνησε.

Αν πάτε πίσω 2.500 χρόνια, η πρώτη δημοκρατία στην ιστορία, της η Αθήνα , ήρθε αντιμέτωπη με μια εισβολή από την Περσική Αυτοκρατορία. Οι Πέρσες ήταν περισσότεροι από τους Έλληνες ένας προς πέντε και είχαν εισβάλλει Ελλάδα από τη θάλασσα. Είχαν ένα πλεονέκτημα, πέντε προς ένα, στα πλοία, με τους στρατιώτες, σε ναύτες που έφεραν.

Αλλά η διαφορά ήταν ότι οι Περσικές δυνάμεις ήταν κληρωτοί και δούλοι. Ενώ οι Αθηναίοι, εθελοντές. Ήταν η πρώτη δύναμη εθελοντών που αγωνίζονται για τη δημοκρατία. Πριν από την Μεγάλη Μάχη της Σαλαμίνας, ο Θεμιστοκλής, ο Έλληνας ναύαρχος, κάλεσε τους εθελοντές . Και είπε προς αυτούς, "αύριο θα πρέπει να κωπηλατήσετε για τα παιδιά σας. Αύριο θα πρέπει να κωπηλατήσετε για τους γονείς σας. Αύριο θα πρέπει να κωπηλατήσετε για την πόλη σας." Και αύριο », είπε,« θα πρέπει κωπηλατήσετε για την ελευθερία. "

Κυνοσουρα: Η πιο μολυσμένη και επιβαρυμένη τοξικά περιοχή της Ελλάδας!

 ...Από την δεκαετία του 50΄ η περιοχή της Κυνόσουρας, που δεν είχε χαρακτηριστεί τότε ως αρχαιολογικός χώρος, πέρασε εν μια νυκτί στα χέρια του ΟΛΠ με τη συναινετική υπογραφή του τότε κοινοτάρχη Αμπελακίων, ως μόνη αναγκαία προϋπόθεση για τη παραχώρηση αυτού του χώρου, αφού ο ίδιος ο νόμος σκόπιμα παραμέριζε την απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου.


Μετά την σκανδαλώδη αυτή έγκριση, ο ΟΛΠ αρχίζει τη λεηλασία του με ανατινάξεις για τη λήψη αδρανών υλικών, ώστε να επεκταθούν τα κεντρικά λιμάνια του κράτους και γενικότερα να προωθηθεί η κερδοσκοπική ηθική των καιρών.


Με το πέρασμα του χρόνου, νομοτελειακά προκλήθηκε μια τεράστια πληγή στη βραχώδη βόρεια πλαγιά του ακρωτηρίου, εκεί όπου σύμφωνα με χάρτες ξένων περιηγητών σημειωνόταν η ύπαρξη ιερού χώρου προς τιμή του Κυχρέα. Τα τελευταία χρόνια, κι ενώ οι εργασίες του νταμαριού έχουν σταματήσει, η λεηλασία άλλαξε μορφή.


Ο χώρος του νταμαριού μετατράπηκε σε χώρο απόθεσης απορριμμάτων, είτε από ιδιώτες, είτε από απορριμματοφόρα του Δήμου, ύστερα μάλιστα από την έγκριση της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας, με την προϋπόθεση τα απορρίμματα αυτά να είναι ήπιας μορφής.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ΟΛΠ επί σειρά ετών εκμεταλλεύεται τον θαλάσσιο χώρο για ελλιμενισμό και επισκευή πλοίων, τη γνωστή σε όλους μας ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Κυνόσουρας.

Μια ζώνη θανάτου, μιας και αρκετές φορές έχουν επισημανθεί ελλείψεις, ακόμη και των πιο στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας των ναυτεργατών, τα οποία επιβεβαιώθηκαν με το θανατηφόρο ατύχημα του Οκτώβρη του 2001 στο δεξαμενόπλοιο SAILOR, που κόστισε τη ζωή σε 5 ναυτεργάτες. Από την άλλη, δε μπορεί να αποσιωπηθεί η οικολογική καταστροφή από τη λειτουργία της Ν/Ε Ζώνης η οποία επιβεβαιώθηκε απόλυτα: μετά από έρευνα της Greenpeace, 9 χρόνια πίσω, η Κυνόσουρα αποδείχτηκε η πιο μολυσμένη και επιβαρυμένη τοξικά περιοχή της Ελλάδας.


http://egialos.blogspot.com/2009/09/blog-post_03.html

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ

 ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ...


Posted by George Nikoloudis 10 Μαρτίου 2010 
  
Οι πηγές μας είναι ο κ. Χρήστος Μαριδάκης και οι εκπομπές του Κώστα Χαρδαβέλα.
Καταρχήν ο ΟΛΠ Α.Ε. εχει δικαιωμα να ενοικιάζει και να μετετεγκαταστήσει ή να ενοικιάσει τον χώρο σε άλλους. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει δείξει και η COSCO. Ελπίζω οι Κινέζοι, που πιστεύω ότι έχουν αισθηση του πολιτισμου και της ιστορίας μας, θα απορρήψουν κάποιο τέτοιο σχέδιο.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΩΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ


30 χρονια κανουν εργασίες (Ναυπηγεία Αχχιλεα Καραμαλνη).


ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!! ΗΜΑΡΤΟΝ


Ο νομάρχης Πειραιά γιατί δεν είναι πιο ενεργός; Μήπως υπάρχει κάποιος συμβιβασμός;Κάτι πρέπει να μας πει και ο Νομαρχης.


Έχει φάει κάποιες μυνήσεις ...

Κάτι άλλο που μάθαμε είναι ότι στους Ολυμπιακούς αγώνες (επι Σημίτη) δεν δείχναμε το μνημείο της παγκόσμιας Ιστοριάς για να μήν στεναχωρηθούν οι Πέρσες

Υπάρχουν αναφορές απο το υπουργείο πολιτισμου οτι αρχικά υπήρχαν 60-70 τάφη, τώρα υπάρχουν 4-6. Κάποια στιγμή κάτι μεσολαβησε και άλλαξε άποψη το υπουργείο πολιτισμου? Συμφωνεί και η αρχαιολογική υπηρεσία?

  • Ενα μνημείο το οποιο δεν μπορει να επισκεφτει κανεις κοστισε καποια δεκαδες χιλιαδες ευρω. Αλλο τούτο πάλι...

  • Εγω σκέφτομαι απλά και νομίζω οτι ολοι κάπως έτσι σκεφτόμαστε.

Έχουμε μια πολλή πλούσια Ιστορία και ο Ελληνικός πολιτισμός έχει συνησφέρει σε άπειρα επιτεύματα στην σύνγχρονη ιστορια. Εγώ θα πρότεινα εκεί που προσπαθούμε να κτίσουμε μια βιομηχανία η οποία στο τέλος έχει τεράστιο κόστος επένδυσης και είναι δυσμενής για το περιβάλλον ας κτίσουμε ένα μουσείο.


Ολοι οι άνθρωποι που ζούν στην ευρύτερη περιοχή της ναυπηγοεπισκευαστικη είναι συγουρο οτι θα εκτιμούσαν μια διαφορετική εργασία σε ανθρώπινες συνθηκες και ασφαλώς μία αναβάθμηση της ποιότητας της ζωής τους.


ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΑΚΟΜΗ) ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ.


ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΕΜΕΙΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΩΣ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.


ΙΣΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΔΩΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ (ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ, ΠΛΑΤΑΙΕΣ,ΜΑΡΑΘΩΝΑ,ΣΑΛΑΜΙΝΑ) ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΖΕΙ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Και επεται συνέχεια...
 
http://apps.facebook.com/causes/posts/403775?m=

"ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΟΛΠ ΣΤΗΝ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ"Εφημερίδα καθημερινή

"Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΖΗΤΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ-ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ-ΤΟΞΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ  ΤΟΥΣ   ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΟΛΠ ΣΤΗΝ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ"



Η νιτροκυτταρίνη, όπως είναι γνωστό, χρησιμοποιείται για την παρασκευή πυρίτιδων, κολλωδίου, βερνικιών κ.λπ. Επειδή σε εντελώς ξηρή μορφή συνιστά πολύ εκρηκτικό είδος, μεταφέρεται διαβρεγμένη (π.χ. με αμυλικό πνεύμα) για να καταστεί λιγότερο επικίνδυνη. Βαρέλια τέτοιας νιτροκυτταρίνης είχαν κομιστεί στο λιμάνι του Πειραιά προτού προσληφθώ στον Ο.Λ.Π., είχαν αποθηκευτεί στις (τότε) αποθήκες του εκρηκτικών στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας"

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Αλέξανδρου Π. Κώνστα
Άμ. Επίκ. Καθηγητή Ε.Μ.Π.
Αθήνα



ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004 - ΣΑΛΑΜΙΝΑ

"Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΟΧΘΛΟΥΝ ...ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ!!! ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο κ. ΣΙΜΙΤΣΕΚ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ  "ΑΙΑΝΤΙΣ" .


Στο παρακάτω έγγραφο ο Πρόεδρος           κ. Μαριδάκης ζητά από την Ολυμπιακή Επιτροπή και συγκεκριμένα από τον κ.Σίμιτσεκ να περάσει η ολυμπιακη φλόγα από το τύμβο των Σαλαμινομάχων ως φόρο τιμής στους Σαλαμινομάχους οπου σε αυτους οφείλουμε την Ελευθερία και την Δημοκρατία.




Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ¨ΑΙΑΝΤΙΣ¨ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ.ΣΙΜΙΤΣΕΚ





Ο ΤΥΠΟΣ ΕΓΡΑΨΕ....



ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΤΥΜΒΟΣ ΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ  ΣΤΟ Δ.Σ. ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ

"ΟΙ ΑΧΕΠΑΝΣ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ"





Ο Πρόεδρος κ. Μαριδάκης συνεργάζεται εδω και πολλα χρόνια με το Λάμπρο Λαμπράκο - Υπεύθυνος Πολιτισμού των AHEPANS για την ανάδειξη της Ναυμαχιας της Σαλαμινας σε ολο τον κόσμο.





"Α.Ο. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ & "ΑΙΑΝΤΙΣ" ΑΠΟ ΤΟ 1977 ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ"


 ΑΡΧΕΙΟ "ΑΙΑΝΤΙΣ" - 1977 ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ



TA "ΣΑΛΑΜΙΝΕΙΑ" ΑΠΟ ΤΟ 1977 Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ ΙΔΡΥΤΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Α.Ο.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ.





1977. Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ(ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ) ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ-ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ Α.Ο. ΘΕΜΟΣΤΟΚΛΗ Κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΡΙΔΑΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΟΥΣ.



ΟΙ "ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ" ΟΜΩΣ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΘΥΜΙΖΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ .





 


ΤΥΜΒΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ 1977 - ΑΡΧΕΙΟ ΑΙΑΝΤΙΣ
 
ΑΡΧΕΙΟ ΑΙΑΝΤΙΣ = 1977

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΡΧΑΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ" - ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΣΤΟ Σ.Ε.Φ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΒΙΚΥ ΒΙΡΒΙΛΗ .







2011 - ΕΤΣΙ ΤΙΜΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ.............


"ΑΙΑΝΤΙΣ" 30 ΧΡΟΝΙΑ...ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Ο πρόεδρος του  συλλόγου  "ΑΙΑΝΤΙΣ"  καλωσόρισε τους 700 περίπου παρευρισκόμενους και αφού ευχαρίστησε το Λιμενικό Σώμα και  το Πολεμικό Ναυτικό  για την υποστήριξη και την προσφορά τους στον Ιστορικό χώρο της Ναυμαχίας τους απένειμε τιμητική πλακέτα.



Ο "ΑΙΑΝΤΙΣ"  ΤΙΜΑ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ.

    2001 -2002

ΑΓΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ "ΑΙΑΝΤΙΣ"  ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ  Π.Ν.  ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΠΑΡΕΛΑΖΟΝΤΑΣ  ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙ ΕΙΣ ΜΝΗΝΗ ΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ. 29 Σεπτεμβρίου 2002



ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ "ΑΙΑΝΤΙΣ" ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ.



ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ κ. ΜΑΡΙΔΑΚΗ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΙΜΩΝΤΑΣ  ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΙΣ 29 ΣΕΜΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ.



ΑΡΧΕΙΟ "ΑΙΑΝΤΙΣ" - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ , ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΩΝ!!



  κ.Χρήστος Μαριδάκης και ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κυνοσούρας Γιάννης Χιώτης



Ο Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ναύαρχος Γιώργος Θεοδωρουλάκης παραλαμβάνει τιμητική πλακέτα απο τον Δήμαρχο Αμπελακιων και το Πρόεδρο του Αιαντίς.


ΑΡΧΕΙΟ - Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΑΝΤΙΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ  ΤΙΜΟΥΝ ΤΟ ΙΕΡΟ ΜΝΗΜΙΟ


   Ο Κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ ΗΤΑΝ ........... Ο   ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ........!



Μαζι με τον Ελληνοαμερικανό πρώην γερουσιαστή των Δημοκρατικών των Η.Π.Α. Chris Spyrou (πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και Πρόεδρος του Hellenic American University)