Translate-Μετάφραση

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Κυνοσούρα και Τύμβος των Σαλαμινομάχων - Πως φτάσαμε στη απαράδεκτη κατάσταση;

Πηγή :  http://globalculturalheritage.blogspot.com/2007/05/blog-post_19.html


"Ο Πέτρος Θέμελης είναι καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και κατέθεσε την άποψη του στα ΝΕΑ. Τη παραθέτουμε ως το καταλληλότερο πρόλογο μαζί με την απόφαση της υπουργού πολιτισμού Μελίνας που κηρύσσει την ευρύτερη περιοχή Αρχαιολογικό και Ιστορικό Τόπο.

Το ΦΕΚ 305/26.5.1982 υπογραμμένο για δέυτερη φορα απο το ΦΕΚ 84/Β.2.69 από την Μελίνα

«Χαρακτηρίζουμε ως αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο τον όρμο των Αμπελακίων (όπου και η αρχαία πόλη της Σαλαμίνας) με ολόκληρη τη Χερσόνησο της Κυνοσούρας και τη Χερσόνησο των Αμπελακίων όπου έγινε η περίφημη ναυμαχία που αποτελεί το σπουδαιότερο γεγονός της αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας.»
Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί αν ισχύει το γράμμα του νόμου; Ο νόμος; Για ποιους, για ποιους όχι και γιατί; Η απάντηση θα αναδυθεί αβίαστα μέσα από μικρή αναδρομή σε δημοσιεύματα, συνεντεύξεις, διοικητικές αποφάσεις, πράξεις, παραλείψεις.

Πως φτάσαμε στη απαράδεκτη κατάσταση;

«Η Κυνοσούρα είναι τόπος εύκολου κέρδος. Πηγαίνει ο κάθε αεριτζής που εκμεταλλεύεται τη σημερινή κατάσταση και κάνει τη δουλειά του»
Παναγιώτης Ζώτος, λεβητοποιός


Tο 1964 κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος, ενώ ένα χρόνο μετά διενεργήθηκαν οι πρώτες ανασκαφές.


Η ιστορία της διαμάχης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με τη Ναυπηγική Εταιρεία, η οποία είναι εγκατεστημένη στη θέση όπου στην αρχαιότητα ήταν ο τύμβος, ανάγεται στην εποχή της δικτατορίας και έχει κατά διαστήματα απασχολήσει τον Τύπο.
Tο 1971 το βόρειο τμήμα της χερσονήσου περιήλθε(;) στην ιδιοκτησία της ναυπηγικής εταιρείας «Aρκαδία» από τον ΟΛΠ και το υπουργείο Πολιτισμού χορήγηθηκε άδεια με όρο που αγνοήθηκε «ιδρύσεως μηχανουργείου προχείρου κατασκευής ώστε να καθίσταται ευχερής η ανά πάσαν στιγμήν μετατόπισή της...»
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη περιοχή Κυνοσούρας είναι πολύπλοκη ιστορία.
Το μεγαλύτερο κομμάτι εμφανίζεται σαν ιδιοκτησία της ανώνυμης εταιρίας Αρκαδία. Αν και χαρακτηρισμένη περιοχή ως αρχαιολογική ζώνη γίνονται εργασίες αμμοβολών, επέκτασεις ναυπηγείων και εγκατάσταση πλωτών διαχωριστήρων για την κατεργασία πετρελοειδών αποβλήτων.
Η εταιρία όπως αναφέρει εισήγηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας: «από το έτος 1975 και εξής προσπάθησε κατ’ επανάληψιν να εκμεταλλευτεί τον χώρο του “Tύμβου”, άλλοτε με καταστροφικές για τον ανατολικό τομέα εκσκαφικές εργασίες, άλλοτε χρησιμοποιώντας τον ως πεδίο συγκέντρωσης απορριμμάτων (1977) κι άλλοτε επιχειρώντας να διαμορφώσει στην περιοχή λιμένα και σταθμό μεταφοράς άνθρακος (1980), χωρίς τη σχετική άδεια του YΠΠO».


Το '75 η Ναυπηγική Εταιρεία προχώρησε σε εκσκαφικές και ισοπεδωτικές εργασίες καταστρέφοντας το ανατολικό τμήμα του τύμβου με το άνοιγμα σκάμματος βάθους 15 μ. Οι εκσκαφές σταμάτησαν την ύστατη στιγμή από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία, όχι όμως και οι εργασίες της εταιρείας, η οποία συνέχισε να χρησιμοποιεί το ακρωτήριο με τον Τύμβο για ναυπηγείο, υποστηρίζοντας ότι... «οι εκσκαφές απέδειξαν ότι ο "Τύμβος" είναι φυσικό βραχώδες έξαρμα».!!!!
Από την πλευρά τους βέβαια οι αρχαιολόγοι έχουν διαφορετική άποψη. Συγκεκριμένα η Β' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκει ο χώρος, υποστηρίζει ότι κατά τις ανασκαφικές έρευνες που διενεργήθηκαν το 1966, το 1977 και το 1980 διαπιστώθηκε πως πρόκειται για τεχνητό τύμβο. Βρέθηκε επάνω στο φυσικό βραχώδες ύψωμα κυκλικός λιθοσωρός με τεχνητή επίχωση στην περιφέρεια που είχε κατασκευαστεί στην αρχαιότητα από αργούς πωρόλιθους και άφθονη λατύπη.
Ενώ επάνω από τον λιθοσωρό που έχει διάμετρο περίπου 20 μ. διασώζεται τεχνητή επίχωση ύψους 1 μ. σύμφωνα με την ειδική κατασκευή που συναντάται στους τύμβους.
Στη βόρεια πλευρά του τύμβου σώζονται ορθογώνιες κατασκευές από ογκόλιθους για τις οποίες οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι μπορεί να αποτελούσαν το πολυάνδρειον των πεσόντων στη Ναυμαχία. Ενώ επίσης στην ανατολική πλευρά του τύμβου ανασκάφηκε νεκροταφείο του τέλους του 5ου αι. π.Χ. και στον ίδιο χώρο βρέθηκε και βωμός.
Εκτός όμως από τον τύμβο, στην άκρη της Κυνόσουρας ξένοι ταξιδιώτες είδαν τον περασμένο αιώνα μια μαρμάρινη βάση, την οποία απέδωσαν στο Τρόπαιο.
Από αυτή δεν σώζονται σήμερα παρά μόνο λαξεύματα στον βράχο και πλίνθοι από τα θεμέλιά της, τα οποία εντόπισε πριν από 30 χρόνια ο αμερικανός αρχαιολόγος Eugene Vanderpool και ο ίδιος είχε σημειώσει ότι κομμάτια του Τροπαίου θα πρέπει να βρίσκονται στη θάλασσα όπου ως πρόσφατα εξέβαλλε ο Κεντρικός Αποχετευτικός Αγωγός της Αθήνας…. Εκεί θα αναζητηθούν από τους αρχαιολόγους σε μια προσπάθεια ανασύνθεσης του Τροπαίου που οι Αθηναίοι έστησαν μετά τη νίκη τους κατά των Περσών. Ετσι, ενώ είναι γνωστό ότι το ακρωτήρι της Κυνόσουρας ήταν χώρος ιερός για τους Αθηναίους και εκεί υπήρχε το πολυάνδρειον με τους τάφους των ηρώων νεκρών, το ιερό του Κυχρέως και το τέμενος του Αιάντειου, σήμερα έχει μεταταπεί σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Και αυτά συμβαίνουν σε ένα χώρο που συνδέεται με το μεγαλύτερο πολεμικό γεγονός της αρχαίας μας ιστορίας, την απόκρουση δηλαδή των ασιατών βαρβάρων από την Ευρώπη.


Tο υπουργείο τη δεκαετία του ’90 εξέτασε την απαλλοτρίωση της έκτασης, (24 στρέμματα ανήκουν στα ναυπηγεία και 11 στον OΛΠ), η αξία της οποίας είχε οριστεί ένα δισ. Oπως ήταν φυσικό ποτέ δεν έγινε. Άλλωστε στο επίσημο σάιτ του ΟΛΠ διαφημίζεται απλά ως περιουσιακό του στοιχείο και έκταση προς άγρια βιομηχανική εκμετάλλευση.


«Γκρούντι όιλ». Πρόκειται για την ονομασία του ακατέργαστου πετρελαίου. Θεωρείται από το πιο εύφλεκτο υλικό και η φόρτωση ή η εκφόρτωσή του στα δεξαμενόπλοια γίνεται με ειδικές προφυλάξεις και άκρως προστατευτικά μέτρα. Επιπλέον, τα πληρώματα των δεξαμενοπλοίων, όχι μόνον αυτών που μεταφέρουν αυτό το υλικό αλλά όλων των τύπων, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να έχουν και τα κατάλληλα πιστοποιητικά γνώσεων, όπως αυτό που ονομάζεται «τάνκερ σέιφτ».


Ο 23χρονος Βλάσης Βλασόπουλος, σκοτώθηκε τον Ιούνη του 2000, στο «ΣΛΟΠΣ», πάνω σε ένα πλοίο, του οποίου οι δεξαμενές περιείχαν μείγμα από διάφορα είδη πετρελαιοειδών και ίσως περιείχε και μια ποσότητα από «γκρούντι όιλ»! Η τρομακτική έκρηξη ταρακούνησε ολόκληρο το Πέραμα. «Εσκασε το σλοπάδικο», ήταν η φράση που μεταδιδόταν από στόμα σε στόμα, η οποία κατέληξε σε μια ανατριχιαστική διαπίστωση: «Κάποτε θα γινόταν».


Η ΤΡΑΓΙΚΗ  ΕΙΡΩΝΙΑ


Το 2001 η Αρχαιολογική υπηρεσία κύρηξε αδόμητη ζώνη , Ζώνη Α΄ το χώρο.


Στις 20 Οκτωβρίου 2001, μετά από έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο SAILOR στην Κυνόσουρα Σαλαμίνας σκοτώθηκαν πέντε μεταλλεργάτες.
Σύμφωνα με το Συνδικάτο Μετάλλου το πολύνεκρο αυτό εργατικό ατύχημα, το οποίο πυροδότησε την οργή των εργατικών συνδικάτων σε όλη την Ελλάδα, είναι αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης και των πιο στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.
Οι εργοδότες των ναυπηγείων και των διαχωριστήρων (σλοπς) με δικαιολογία την κύρηξη του Τύμβου δεν είναι καν εγγεγραμμένοι σε μητρώα, δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο ασφάλειας σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) σε επιστολές προς τα Υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Εργασίας, επισημαίνει ότι όλα τα εργατικά ατυχήματα στην Ζώνη είναι αποτέλεσμα τόσο της αδράνειας των αρμόδιων Υπουργείων να ελέγξουν τις καταγγελίες των εργαζομένων, αναφορικά με τα παράνομα κυκλώματα πιστοποίησης της καταλληλότητας των εργασιών στην Ζώνη, όσο και της κρατικής αδιαφορίας στον έλεγχο και την τήρηση της νομοθεσίας.
Ωστόσο, δε σχετίζεται με την ασφάλεια του αρχαιολογικού χώρου το γεγονός ότι από το 1997 ακόμη το ναυτεργατικό σωματείο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» προειδοποιούσε εγγράφως τις αρμόδιες αρχές για σειρά παραβιάσεων των κανόνων ασφαλείας, που συντελούνταν στο - ανατιναγμένο αργότερα - δεξαμενόπλοιο «ΣΛΟΠΣ»;


Ετσι, όπως το 2000, θα «προστατεύεται»το αρχαιολογικό και φυσικό περιβάλλον της Κυνόσουρας... Το Γενάρη του 2004 στα πλαίσια προστασίας και ανάδειξης του Τύμβου το KAΣ ενέκρινε τη μελέτη διαμόρφωσης του Tύμβου των Σαλαμινομάχων στηριζόμενο στον νέο αρχαιολογικό νόμο που δίνει το δικαίωμα για ήπιες παρεμβάσεις χωρίς να έχει γίνει απαλλοτρίωση ιδιοκτησίας και είχε να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως ότι έχει απομακρυνθεί(εξαφανιστεί) το μεγαλύτερο μέρος της επίχωσης στην κορυφή του Tύμβου, καταστροφή των τάφων του νεκροταφείου τραυματισμός του αρχαιολογικού χώρου και περιβαλλοντική υποβάθμιση.
H απόφαση του KAΣ για τη διαμόρφωση περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, συντήρηση, στερέωση και εξασφάλιση των συνθηκών διατήρησης του νεκροταφείου, δενδροφύτευση, μετατόπιση του δρόμου της σύγχρονης οδού για την ανάδειξη του τείχους κ.ά.


Και αυτή η μελέτη στις καλένδες μετά τις εκλογές του Μάρτη 2004, αντ΄αυτής
απόφαση του ΚΑΣ το ΚΑΣ το Μάη του 2005 αποφάσισε
με σχεδόν οριακή - έγκρισή του (7 υπέρ, 5 κατά) στη συνέχιση της επικίνδυνης λειτουργίας πλωτής εγκατάστασης επεξεργασίας υγρών αποβλήτων (SLOPS) στην Κυνόσουρα Σαλαμίνας, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού θαλάσσιου χώρου και μόλις 140 μέτρα από την ακτή, που επίσης είναι αρχαιολογική, προστατευμένη Ζώνη Α΄, έδωσε προχτές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αποδεχόμενο σχετικό αίτημα της εταιρίας «HELLENIC SLOPS AE» συμφερόντων Μελισσανίδη!
Η «HELLENIC SLOPS AE» είναι ...«μετεξέλιξη» της «HELLENIC SLOPS - PERIVALLODOLOGIKI AE», στην οποία ανήκε το «σαπάκι» (πλοίο 27 ετών που λειτουργούσε ως «διαχωριστήρας» των αποβλήτων, δηλαδή «ΣΛΟΠ»), που στο ίδιο σημείο, στις 15/6/2000, τινάχτηκε στον αέρα «δολοφονώντας» τον 23χρονο ναυτεργάτη Βλάση Βλασόπουλο.


Παρότι το πλοίο βρίσκεται ακόμη μισοβυθισμένο εκεί, «μνημείο» ενός ακόμη εγκλήματος , η «νέα» εταιρία, ως «αθώα περιστερά», με το θράσος που προσφέρει στο κεφάλαιο η μακρόχρονη συνενοχή των κυβερνήσεων, όχι μόνο αιτήθηκε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της(!) από το ΥΠΠΟ (ως οφείλει, από το νόμο, επειδή ο χώρος είναι αρχαιολογικός), αλλά απαίτησε - και έλαβε φυσικά - επέκταση του δικτύου ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ για να έχει ρεύμα, επειδή τώρα λειτουργεί με γεννήτριες.
Η επέκταση θα περάσει μέσα από τη Ζώνη Α΄ του αρχαιολογικού χώρου.!!
Τι κι αν στη «γλώσσα» των ναυτεργατών αυτά τα τροποποιημένα σαπιοκάραβα ονομάζονται «βόμβες»! Τι κι αν ακόμη και στη σχετική νομοθεσία, στην οποία αναφέρθηκε ο δικηγόρος - εκπρόσωπος συλλόγων της Σαλαμίνας που αντιδρούν, το υλικό που «επεξεργάζονται» τα «ΣΛΟΠΣ» χαρακτηρίζεται «επικίνδυνα απόβλητα»; Τι κι αν, έστω με αυστηρά αρχαιολογικά κριτήρια, αντιδρούν η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά στη συνέχιση της λειτουργίας;


Οι εκπρόσωποι της εταιρίας στο ΚΑΣ υποστήριξαν ότι «προστατεύουν το περιβάλλον»(!), και ότι έχουν όλες τις πιστοποιήσεις και τις άδειες! Για «συμβολή στη βελτίωση του περιβάλλοντος» μίλησε και ο πρόεδρος του ΚΑΣ και γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλος!


ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΣΥΔΟΣΙΑ

Ο Δήμαρχος Αμπελακίων κ. Σ. Γκίνης με αίτηση στις 27/4/2004 ζήτησε την άδεια για δημιουργία χωρου απορριμάτων στη Κυνοσούρα και το αίτημα αυτό απορρίφθηκε με το 1504/11.5/2004. Έκτοτε η μεταφορά απορριμάτων συνεχίζεται αδιάλειπτα (εντός της ζώνης προστασίας Α’) και δεν έγινε καμμία προσπαθεια για την απομάκρυνσή τους όπως ενημέρωσε εγγράφως ο κύριος Σταινχαουερ τότε έφορος Β’ Εφροείας Προιστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων.


Σε δελτίο τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας 29/8/2001 διαβάζουμε για την σύμβαση παραχώρησης και των υποδομών από τον ΟΛΠ όπου αναφέρεται η δεσμευση για την συνέχιση και την ανπάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητος μέχρι το 2030 σχο χώρο της ζώνης Περάματος και στη Κυνοσούρα.


Στις 27/6/2001 ΥΠΠΟ απαντά στην ερώτηση Τατούλη ότι το 1975 η Ναυπηγική εταιρία παρόλο που είχε απορριφθεί από το αίτημά της για επέκταση εγκαταστάσεων προχώρησε σε ισοπεδωτικές εργασίες στο Αν μέρος του τύμβου δημιουργώντας σκάμα βάθους 15μ. χρησιμοποιησε τον χώρο σαν απόθεση απορριμάτων το 1980 διαμετακόμιση άνθρακα και διακομετακόμισης.
Το 1977 παραχωρήθηκε υπό τον όρο ότι δεν θα επεκταθεί στο χώρο του Τύμβου.


Τέσσερα σήματα του ΥΠΠΟ το 1998 στο τοπικό ΑΤ για να σταματήσουν παράνομες εργασίες και επιχωματώσεις της εταιρίας Μπεχρή δεν βρίσκουν κάποια ανταπόκριση και τελικά κάποιοι τιμωρούνται με λιγόμηνη εξαγοράσιμη φυλάκιση για καταστροφή αρχαιοτήτων. Αντί αυτού πήγαν κάποιοι αξιωματικοί του ναυτικού με τη σκέψη να τοποθετήσουν μνημείο προς τιμή της ναυμαχίαςκαι παραλίγο να τους συλλάβουν.


Δήμαρχος Αμπελακίων. Στυλιανός Γκίνης δήλωσε σε ζωντανή εκπομπή του Κ.Χαρδαβέλλα «Αθέατος Κόσμος» το Δεκέμβρη 2005.
«Ο ΟΛΠ έκανε αναγκαστική απαλλοτρίωση και έγιναν κάποα πραγματα εκεί από τον Διαμαντή …και είναι του παρελθόντος» επιχειρώντας να δικαιολογήσει την χωματερή και την στενή περίφραξη του Τύμβου.
SALAMIS TOMB OF NAVAL BATTLE FIGHTERS DESTROYED



ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ


Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος στα Ναυπηγεία Ελευσίνος Α.Σκουνάκης τηλεφωνικά κατέθεσε την παρακάτω μαρτυρία του και την προσπάθειά του να διασωθεί το 1975 ο χώρος του Τύμβου από τις μπουλντόζες του Διαμαντή.
«Ήταν Δευτέρα πρωί χειμώνα και βλέπω απέναντι από το γραφείο μου να σηκώνεται σκόνη σύννεφο, αμέσως έδωσα εντολή σε κάποιον «πάρε ένα ποδήλατο τρέξε απέναντινα δεις τι κα΄νουν γιατί εκεί είναι ο τύμβος».
Επιστρέφει και μου λέει «έχουν βάλει τις μπουλντόζες ο Κώστας Διαμαντής ο γαμπρός του Α.Καραμανλή ήταν ο ιδιοκτήτης ναυπηγείου Κυνοσούρας μπουλντόζες και ρίχνουν τον Τύμβο στη θάλασσα»
Τηλεφώνησα σε ένα γνωστό μου δημοσιογράφο Σωτήρης Αράπης δημοσιογράφος ενημερώθηκε και πήρε τηλέφωνο την Αυγή και την άλλη μέρα μπήκε το θέμα στη τελευταία σελίδα σε περίοπτη θέση και βλέπω τότε ότι σε λίγο σταμάτησε η σκόνη.
Τι γινόταν;
Πετάγαν τα κόκκαλα των Σαλαμινομάχων στη θάλασσα..
Όταν έγινε αυτή η δημοσίευση βεβαίως σταμάτησαν.
Το τραγικό ο Διαμαντής ήταν πλούσιος αλλά αμόρφωτος αλλά το καταπληκτικότερο ήταν ότι ο διευθυντής του Ναυπηγείου ήταν αρχαιολόγος.
Αυτή η αντίθεση με τρόμαξε.
Από ένα ψαρά δεν περιμένεις πολλά αλλά από ένα αρχαιολόγο;
Αφενός ήθελαν να ρίξουν το λοφάκι αυτό και αφετέρου να μεγαλώσουν την παραλία. Ήταν μια περίοδος που δεν μπορούσες να πεις και πολλά για την κατάσταση που σιγοντάριζε τον Διαμαντή. Η Αυγή έσωσε τον Τύμβο τότε. Αυτή είναι η μικρή μου συνεισφορά» κατέληξε ο κύριος Α.Σκουνάκης.


Ο Γιάννης Σουλιώτης κάτοικος της περιοχής από 6 χρονών έδωσε στη κάμερα την δική του μαρτυρία:
«Διερωτάμαι και λέω πότε μπορεί να είναι κύριος κάποιος, με τη μουτζούρα να βγάζουμε το ψωμί μας ή με την πέννα. Γιατί αν αξιοποιηθεί αυτό το μέρος πρέπει να γίνει ένα παγκόσμιο προσκυνητάρι να έρχονται όλες οι φυλές να προσκυνάνε την λέξη Ελευθερία, που απορρέει από αυτό το μέρος, τότε θα είμαστε κύριοι.»
«Σε ηλικία 17 χρονών είδα τις τριήρεις μετά από μεγάλη κακοκαιρία που κράτησε 12 περίπου μέρες. Όταν βγήκα να ψαρέψω είδα τον πυθμένα όχι όπως τον ήξερα. Ήταν αναμοχλευμένος και εκεί είδα δύο τριήρεις και είδα το έμβολο, μια ροζέτα μεγάλη και από εκεί έβγαλα το συμπέρασμα ότι είναι τριήρης.
Εκεί κάτω από το ναυπηγείο έχουν γίνει κάτι άλλα πράγματα.
Αν πάτε στον Τύμβο θα δείτε τους τάφους κενούς.
Εγώ τους είδα με οστά και πλάκες. Που τους πήγαν. Μπάζα τους καναν;
Ήταν πολλοί τάφοι γύρω γύρω στον τύμβο. Τώρα είναι μόνο δύο (άδειοι).
Αν είχε νοικοκυρευτεί το Αμπελάκι θα είχε να δώσει στους περίοικους ένα καλό μεροκάματο, ένα καλό ψωμί, μεγάλο τσουκάλι».


Στην αρχαία πόλη της Σαλαμίνας κάτι έχει έχει σωθεί όμως με παρέμβαση των Αμερικάνων !! είπε ο κύριος Μαριδάκης απόστρατος αξιωματικός ΠΝ που έχει ασχοληθεί για χρόνια με την διάσωση του τύμβου και της Αρχαίας Σαλαμίνας.
Ο κύριος Μιλλερ φτάνοντας εκεί κοιτώντας μια αρχαία κατασκευή είπε «είπε προς θεού μην καταστραφεί, γιατί είναι υψηλής αξίας οχυρωματικό έργο» και μερίμνησε να σωθεί ο οχυρωματικός πύργος όπως και τελικά έγινε.
Στην εκπομπή του Κ.Χαρδαβέλλα ειπώθηκε ακόμα από τον κύριο Μαριδάκη ότι κάποιοι επίσημοι είπαν για τις προσπάθειες ανέγερσης μνημείου εκεί
«να μην γίνει μνημείο εκεί γιατί θα το δουν οι Πέρσες (ενόψη των Ολυμπιακών Αγώνων 2004) και θα στεναχωρηθούν…»!!!.


Και πάλι στο προσκήνιο στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Πρώτο Θέμα τον Σεπτέμβριο του 2005 με τίτλο « Ο Αχιλλέας πουλάει τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων στον Καραμανλή» αναφέρονται οι αξιώσεις της εταιρίας που κατέχει «τίτλους ιδιοκτησίας» προκειμένου ο χώρος να απαλλοτριωθεί.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ


Ο ΟΛΠ, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το ΥΠΠΟ, η ΚΕΔ, η Νομαρχία Πειραιά, ο Δήμος Αμπελακίων, ο Δήμος Σαλαμίνας, το Λιμενικό Ταμείο Σαλαμίνας είναι κάποιοι από τους εμπλεκόμενους. Και κάποιοι «πολιτικοί» έχουν θεωρήσει την ανάδειξη αυτού του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς ως παράγοντα αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής.
Έτσι το άρθρο του ΣΤΑΘΗ στην Ε είναι το πιο κατάλληλο συμπέρασμα για το χρονικό της ιεροσυλίας, της βεβήλωσης, της καταστροφής των ιστορικών τόπων που καταγράψαμε..


"Αν άλλος λαός κατοικούσε εδώ κι είχε τέτοιον τόπο στα πόδια του, θα τον είχε κορώνα στο κεφάλι του• στολισμένον με Aγάλματα και περιπάτους - Ηλύσια πεδία της μνήμης• να έρχεται ολόκληρη η ανθρωπότης .... Αλλά πού; Στη χώρα που εκτός του πεδίου τών μαραθωνομάχων, ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων έχει αφεθεί στη βρώμα, και τα ψοφίμια; "

ΣΤΑΘΗΣ Σ. 8.VIII.2005

Ερευνα: Ελένη Γκίκα Σπύρος Καλογερόπουλος



Πηγή : http://globalculturalheritage.blogspot.com/2007/05/blog-post_19.html

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ

Οι ομόφωνες αποφάσεις των Κοινοτικών συμβουλίων της Κοινότητας και αργότερα Δήμου των Αμπελακιων - Αρχαίας Σαλαμίνας ήταν δυστυχώς καταδικάστηκες  όχι μόνο για την σωτηρία του Τύμβου των Σαλαμινομαχων αλλά και για όλου του Ιστορικού "τριγώνου". Οι αγώνες του Συλλόγου "ΑΙΑΝΤΙΣ" δεν είχαν να κάνουν μόνο με τα συμφέροντα του ΟΛΠ και τις αποφάσεις του Υπ.Πολιτισμού αλλά  δυστυχώς και με τον ίδιο το Δήμο ο όποιος όχι μόνο δεν βοήθησε τον πολυετή αγώνα του κ.Μαριδάκη Χρήστου στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό αλλά δημιούργησε τεράστια προβλήματα σχετικά  με την ανάπτυξη-αξιοποίηση της Ναυμαχίας - ήταν ένας ακόμα  ύπουλος αντίπαλος. Τα έγγραφα που παραθέτουμε δείχνουν δυστυχώς τις  "εγκληματικές" αποφάσεις  των τοπικών αρχών του "Ιστορικού" Δήμου που το μόνο που έκαναν ήταν να σταματήσουν κάθε προσπάθεια ανάπλασης-αξιοποίησης και ανάδειξης των Ιστορικών μνημείων.  


20.07.1966 Αρ.Πρ. 50776 Ε.Ο.Τ.
"ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ" 10.09.1966
η απάντηση της Κοινότητας Αμπελακίων προς τον Ε.Ο.Τ. ηταν :  "ΠΡΟΣ ΤΟΝ Ε.Ο.Τ. "ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ 48 στρ. ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ" Απόφαση Κοινότητας Αμπελακίων  70/1966. Χωρίς σχόλια




31.01.1971 Αρ.Φυλλου 46118/2/71 "ΠΕΡΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΝΟΥΡΑΣ ΣΤΟΝ ΟΛΠ" Παραχωρήθηκε ομόφωνα απο τις Κοινότητες των Αμπελακίων και Σεληνίων  η επέκταση της Λιμενικης Ζώνης στον ΟΛΠ!!!- Υπεγράφη Υπ/γός ΥΕΝ κ.Ιωάννη Χολεβα και Δημ.Εργων Κ.Παπαδημητρίου Χωρίς σχόλια


16.8.1985 -  Με την υπ.αριθμ. 97/1984 "γνωμοδότησε το Κοινοτικό Συμβούλιο των Αμπελακιων ομόφωνα να χαρακτηριστεί η Ιστορική περιοχή της Κυνόσουρα και του όρμου των Αμπελακιων ως Βιομηχανική Ζώνη"  και το ΥΠ.Ε.ΧΩ.ΔΕ. παράνομα το έκανε δεκτό.!!!!!  Χωρίς σχόλια


 1990 - Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ  Δ.Σ. "ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ  ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ - ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΤΗΣ ΠΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ" !!!! Χωρίς σχόλια


2004 -  "Ο Δήμαρχος Αμπελακίων κ. Σ. Γκίνης με αίτηση στις 27/4/2004 ζήτησε την άδεια για δημιουργία χωρου απορριμάτων στη Κυνοσούρα και το αίτημα αυτό απορρίφθηκε με το 1504/11.5/2004. Έκτοτε η μεταφορά απορριμάτων συνεχίζεται αδιάλειπτα (εντός της ζώνης προστασίας Α’) και δεν έγινε καμμία προσπαθεια για την απομάκρυνσή τους όπως ενημέρωσε εγγράφως ο κύριος Σταινχαουερ τότε έφορος Β’ Εφορείας Προιστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων."
Χωρίς σχόλια
http://globalculturalheritage.blogspot.com/2007/05/blog-post_19.html


Ο Πρόεδρος της "Ιστορικής" Κοινότητας των Αμπελακιων - Αρχαίας Σαλαμίνας κ.Μαγιάτης με ομόφωνη απόφαση του Κ.Σ. στο  Υπ. Εσωτερικών  ... αμφισβήτησε ότι στον τόπο του έγινε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας... ...... - Τα σχόλια δικά σας-



"Άρση της Αρχαιολογικής   σημασίας του ευρύτερου Λιμενικού χώρου της περιοχής των Αμπελακιων ... και διατήρηση των ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων......" Ομόφωνη απόφαση  Κοινότητας Αμπελακίων.




Η  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ .. "ΙΣΤΟΡΙΚΟ" ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ






egialos.blogspot.


"ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ Ή ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ ΟΛΗ Η ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ/ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ."



Σαλαμίνα: περιμένοντας τους επενδυτές ή τους «βαρβάρους»;

Μετέωρο βήμα... με την Ιστορία η εκκρεμούσα επίσημη συνάντηση των δημοτικών αρχών Σαλαμίνας και του προέδρου του ΟΛΠ Α.Ε. για τη «διευθέτηση» του θέματος της Κυνοσούρας, όπως εν συντομία -φευ- ονομάζεται ο αρχαιολογικός χώρος της περιοχής, όπου διαδραματίστηκε η ιστορική ναυμαχία, που κάποιοι θέλουν να τον αποχαρακτηρίσουν!

Προς το παρόν οι δημοτικές αρχές Σαλαμίνας αναμένουν στο ακουστικό τους ειδοποίηση (αν και μπορούν να πιέσουν) από τον Γιώργο Ανωμερίτη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ Α.Ε., για το πότε θα γίνει συνάντηση περί του θέματος Κυνοσούρας, το μέλλον της οποίας είναι «συνδεδεμένο» με τα έργα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Πειραιά και όχι με το γενικό αναπτυξιακό Πειραιά (εκτός και αν έχουν συμβεί πράξεις στο παρασκήνιο... Ελπίζουμε πως όχι).
Ενα τόσο κορυφαίο θέμα, λοιπόν, με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και σημασία και σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, το υποβαθμίζουν περνώντας την ιστορία του μέσα από τη σύγκρουση αντί, όπως εύστοχα επιστημαίνουν οι κάτοικοι Σαλαμίνας, να το συνδυάζουν με την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με πολλαπλά οφέλη για ολόκληρη τη χώρα.


«Στο άλλο άκρο του νησιού εκτεταμένα αρχαιολογικά ευρήματα, που εικάζεται ότι ανήκουν σε ακρόπολη της μυκηναϊκής περιόδου, μπορούν να συνδυαστούν με την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Κυνοσούρας και έτσι να έχουμε νέες θέσεις εργασίας και πραγματική ανάπτυξη για πάντα»!
Οι τοπικές οργανώσεις των κομμάτων στο νησί ζητούν (ΠΑΣΟΚ):




 * Να παραμείνει η χερσόνησος της Κυνοσούρας ως αρχαιολογικός ιστορικός χώρος, όπως ορίζουν οι διατάξεις:

Α) της υπ' αριθμ. Α1/ΦΟΣ/16973/ 665/26.3.1982 υπουργικής απόφασης ΦΕΚ 305/Β/22.5.1982 με την οποία είχε χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός - ιστορικός τόπος ο χώρος της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.
Β) της υπ' αριθμ. υπουργικής απόφασης ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/47502/ 2913 ΦΕΚ 1324/Β/11.10.2001 και
Γ) του νόμου 3028 (άρθρων 1, 3 παρ. β, 10 παρ. 3 παρ. 6, 13 παρ. 1, 2 παρ. 3, 15 παρ. 1, παρ. 5 για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

* Να μην υπάρξει διεύρυνση των δραστηριοτήτων ναυπηγοεπισκευαστικής μορφής στην Κυνοσούρα.

* Να μη δοθούν άλλες άδειες για ρυπογόνες δραστηριότητες στην περιοχή.

* Να υπάρξει αυστηρός έλεγχος στην περιοχή των Αμπελακίων και της Κυνοσούρας στις ήδη δραστηριότητες.

* Να μην επιτραπεί πλωτός προβλήτας στην Κυνοσούρα.

* Να αποχαρακτηριστεί το νότιο τμήμα της Κυνοσούρας, στο οποίο βρίσκονται τρεις οικισμοί, από «αδόμητη περιοχή σε πρώτη κατοικία».

* Να ενταχθεί η χερσόνησος στο ΕΣΠΑ 2007-2013, για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

* Να μη γίνει ο τρίτος προβλήτας στο Πέραμα, διότι θα καταστραφεί ο κόλπος των Παλουκίων, με αποτέλεσμα να γίνει ένας απέραντος βούρκος.

* Να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για την αποκατάσταση του ανατολικού παραλιακού μετώπου του νησιού μας από τη χρήση και τις δραστηριότητες του ΟΛΠ Α.Ε. και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.


Σε περίπτωση που θα αγνοηθούν οι απόψεις και οι προτάσεις μας και επιχειρηθεί αλλαγή χρήση γης, τότε θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο Επικρατείας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Επίσης η Ν.Δ. ζητά να μην αποχαρακτηριστεί ο αρχαιολογικός χώρος


Μ. ΠΙΝΗ