Translate-Μετάφραση

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

"Η ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΦΑΓΩΝ " Χρήστος Μαριδάκης

13 Ιαν 2010



Είναι γεγονός ότι ο Ιστορικότερος χώρος του κόσμου που θα μπορούσε να είναι σημείο αναφοράς ανά τους αιώνας και ανεξάντλητη πηγή εσόδων, βρίσκεται σήμερα υπό κατοχή των κερδοσκόπων που χρησιμοποιούν κάθε τέχνασμα για να κερδίζουν αυτοί και να καταστρέφουν εμάς.

Έχουν συμμάχους το πολίτικο σύστημα, την ανοχή του νόμου και των εδώ παραγόντων δεν υπολογίζουν κανέναν και προσχωρούν ακάθεκτοι στο καταστροφικό τους έργο, περιγελώντας τους κατοίκους του νησιού.

Π.χ. α) Οι συνταγματικές και νόμιμες διατάξεις περί προστασίας μνημείων και Ιστορικών Χώρων ως και οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Ε.Ε. δυστυχώς στη Σαλαμίνα δεν ισχύουν.

β) Άκουσον, άκουσον.... Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλανος την 3-12-2009 στη Βουλή των Ελλήνων έδωσε άδεια αναστολής του Νομού 3028/2002 στους εργολάβους αμμοβολών (άνευ εγκρίσεως του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου)

γ) Το ΥΠ.ΠΟ. πραγματοποίησε σύσκεψη χωρίς την παρουσία των εδώ αντιπρόσωπων, με θέμα τη συνέχιση των αμμοβολών στη αδόμητη περιοχή της Αρχαίας Σαλαμίνας (της Κυνόσουρας).

Συμμετείχαν μεταξύ των άλλων οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι κ. Ανωμεριτης, Ο.Λ.Π. ο νομάρχης Ι. Μιχας (υπέρμαχοι των Αμμοβολών) και η Γ.Γ. Λίνα Μεδώνη.

δ) Το σήμα της ΚΣΤ' Εφορείας Αρχαιότητας με αριθ. Πρωτ. 9308/12-1-2009 προς τις Αστυνομικές και Λιμενικές αρχές που αφορούσε την άμεση διακοπή των εργασιών στη Κυνόσουρα , πετάγεται στο κάλαθο των αχρήστων.

Με λίγα λόγια ο Νόμος των πεφωτισμένων είναι του "Αποφασιζωμεν και διατάσωμεν" γιατί απλά δεν υπάρχουν στο νησί μας άξιοι παράγοντες να υπερασπιστούν τον τόπο τους που τους εμπιστεύτηκε την τύχη του.

Υπάρχουν όμως Έλληνες πολίτες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους υπέρ της προστασίας και αξιοποιήσεως του Ιστορικού Χώρου των Σαλαμινομάχων, σε διεθνές επίπεδο και που δεν υπολογίζουν κανένα νονό, κουμπάρο ή πολίτικο σαλταδόρο.

Με αγωνιστικούς Χαιρετισμούς,

Χρήστος Μαριδάκης

1980 - ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ,ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ Μ.Μ.Ε.- " Η ΘΑΜΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ" Άρθρο : Βάϊος Σειρλης Εφημερίδα : “ ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ”








1980 - ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ,ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ Μ.Μ.Ε ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ  Κ.ΒΑΓΙΟΠΟΥΛΟΥ " ΣΑΛΑΜΙΝΑ"

Άρθρο : Βάϊος Σειρλης Εφημερίδα : “ ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ” Ημε/νία : Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009



Πολλές φορές έχουμε γράψει για την εγκατάλειψη της Σαλαμίνας από τους κρατικούς φορείς και για την αναγκαιότητα να αναδειχθεί η Ιστορία της,όχι τόσο σε τοπική αλλά σε παγκόσμια κλίμακα.

Στα πρώτα φύλλα της εφημερίδα μας είχαμε αναφερθεί στην έμφαση που πρέπει να δώσουμε στην ανάπτυξη του τουρισμού , εξασφαλίζοντας παράλληλα τις κατάλληλες υποδομές , έτσι ώστε ο “κοιμισμένος γίγαντας” να ξυπνήσει κα να αποτελέσει τεράστια πηγή εσόδων για το νησί μας.


Είναι αδιανόητο να παραβλέπουμε την ιστορία μας αφήνοντας την, έρμαιο κάποιων συμφερόντων.Μέχρι όμως να φτάσουμε στο σημείο, να ενεργοποιήσουμε τον έντεχνα θαμμένο πλούτο του νησιού , ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος.
Στο θαλάσσιο χώρο όπου έγινε η Ιστορική και Παγκοσμίας σημασίας Ναυμαχια,υπαρχουν επιχειρήσεις επισκευές πλοίων, που συντελούν μέρα με την μέρα τραγική καταστροφή στις βυθισμένες τριήρεις, που σίγουρα υπάρχουν στην περιοχή.
Ο χώρος βέβαια έχει καταληφθεί νόμιμα χάρη στην όπως λέγεται “μεγαλοψυχία” κάποιων πολιτικών.

Ποιος έχει το δικαίωμα να κρατά το ένδοξο παρελθόν της Σαλαμίνας στο βυθό;

Πρόσφατα έγιναν τα εγκαίνια στο Μουσείο της Ακρόπολης, γεγονός παγκόσμιας σημασίας και ακτινοβολίας.Αρχισε πάλι ο αγώνας , σε νέα βάση τώρα για την επιστροφή των ελγινείων μαρμάρων στο φυσικό τους χώρο.Όμως , ακόμα και αν τα μάρμαρα του Παρθενώνα επιστρέψουν, το Μουσείο θα είναι λειψό.

Ένα σπουδαίο κομμάτι της Ιστορίας θα απουσιάζει. Αυτό της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας που είναι άρρηκτα δεμένη με την συνέχιση του Ελληνικού Πολιτισμού.


Η Ναυμαχία αυτή είχε διαφορετική έκβαση , αν δηλαδή είχαν νικηθεί οι Έλληνες από του Πέρσες, τότε ίσως να μην υπήρχαν τα εκθέματα του μουσείου της Ακρόπολης σήμερα και βέβαια δεν θα υπήρχε πολιτισμός.

Προς την κατεύθυνση αυτή δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια ο Αξ/κός ε.α. του Π.Ν. κ.Χρήστος Μαριδάκης , Πρόεδρος του συλλόγου “AIANTIΣ” που μαζί με το γιό του Κυριάκο , δίνουν έναν άνισο αγώνα ενάντια σε κατεστημένα συμφέροντα κάτω από τα αδιάφορα μάτια των Κρατικών λειτουργών.

Κατόπιν προσφάτων ενεργειών τους προς την Ε.Ε. κατάφεραν, να εξεταστεί για πρώτη φορά από την UNSECO και την Παγκόσμια Οργάνωση Αρχαίων Μνημείων ICOMOS, η εγκατάλειψη και η απαξίωση που δείχνει η Ελληνική Πολιτεία απέναντι στο σπουδαιότερο Ιστορικό και Αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας,


Σε δημοσιοποιημένη επιστολή του ο κ. Μαριδάκης αναφέρει μεταξύ άλλων: Μετά από 35 χρόνια δημιουργήθηκε ένα “κύμα” αντιδράσεων σε Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους Οργανισμούς όσο αφορά την μέχρι τούδε πολιτική της Ελλάδος σε βάρος του σπουδαιότερου Ιστορικού χώρου του κόσμου. Μετά την επιτυχημένη αναφορά μου προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την προστασία και ανάπλαση του Ιστορικού “τριγώνου” της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος και η όποια βρίσκεται εις το στάδιο της μετάφρασης σε 27 ξένες γλώσσες με σκοπό την ενημέρωση όλων των Ευρωβουλευτών και όλων των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επίσης μας ενημερώνουν ότι η κηρυγμένη υπό της Πολιτείας Αρχαιολογική και Ιστορική περιοχή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας όπου ο χαρακτηρισμός της αναφέρεται στην Παγκοσμιότητα η Σαλαμίς απουσιάζει από τον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς!



To πιο σημαντικό στα όσα αναφέρει ο κ. Μαριδάκης είναι ότι η “Σαλαμίς απουσιάζει από τον κατάλογο της Παγκόσμιας κληρονομιάς “ γεγονός που έρχεται να μας προκαλέσει απορίες και εύλογα ερωτήματα. Είναι άραγε , τόσο σημαντικά τα ιδιωτικά συμφέροντα που μπορούν να παραγκωνίσουν και να καταδικάσουν σε αφάνεια την Ιστορία ή την κληρονομιά ενός Έθνους; Την Ιστορική κληρονομία μιας Ηπείρου;

Αν ναι, τότε δεν έχουν καμία σημασία, τα όσα λέγονται και γράφονται.


Επειδή όμως δεν είναι έτσι, θα συνεχιστεί ο αγώνας, για να πάρει η Σαλαμίνα τη Θέση της, που της ανήκει στην Ιστορία, μία θέση που δικαιούται και πρέπει να βοηθήσουν όλοι προς την κατεύθυνση αυτή.


‘Άλλωστε το οφείλουν στη Σαλαμίνα, όπως οφείλουν στην Ιστορική Ναυμαχία την ίδια τους ύπαρξη.





Βάϊος Σειρλης Δημοσιογράφος