Translate-Μετάφραση

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.

Τη δέσμευσή τους για την υποψηφιότητα της Σαλαμίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2020,την προβολή, προστασία και αξιοποίηση της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας σε Πανευρωπαϊκή γιορτή ως ημέρα της "Ελευθερίας και της Δημοκρατίας" και την τουριστική, οικονομική ανάπτυξη του νησιού διατύπωσαν χθες 08/02/2012 ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, και οι Δήμαρχοι της Ερμιόνης και Τριζηνίας αντιπροσωπεία της εκτελεστικής επιτροπής των 23 Δήμων στην συνάντηση εργασίας.



Ο Δήμαρχος Σαλαμίνος κ. Γιάννης Τσαβαρής  ο κ. Χρήστος Μαριδάκης (Ειδικός συνεργάτης πολιτισμού, τουρισμού και Πρόεδρος του Αιαντίς ) και οι Δήμαρχοι της Ερμιόνης και Τριζηνίας επισκέφθηκαν την Τετάρτη 8Φεβρουαρίου τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό στα πλαίσια της πανεθνικής και πανευρωπαϊκής ενημέρωσης που έχουν ξεκινήσει με την στήριξη των 23 Δήμων (Διαδημοτικός Σύνδεσμος Σαλαμινομάχων) έχοντας την πλήρη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και των Αρχηγών των Ελληνικών κομμάτων για την προβολή,προστασία και αξιοποίηση της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας σε Εθνικό,Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο και την διεκδίκηση της Σαλαμίνας ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας το 2020 με την συμπλήρωση των 2.500 χρόνων από την Επική Ναυμαχία.

κ.Γιάννης Σγουρός
Περιφερειάρχης Αττικής
Τόσο ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός όσο και ο Αντιπεριφεριάρχης νήσων κ.Δημήτριος Κατσικάρης δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν από κοινού την προσπάθεια του Δημάρχου Σαλαμίνος και των 23 Δήμων για την διεκδίκηση της Ευρωπαϊκή Πολιτιστικής πρωτεύουσας το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής κ.Σγούρός πηρέ την πρωτοβουλία να ηγηθεί της επιτροπής για την διεκδίκηση της Σαλαμίνας ως Πολιτιστική πρωτεύουσας της Ευρώπης και να λειτουργήσει στα πρότυπα της Ολυμπιάδας του 2004 όπου και ο ίδιος συνέβαλε τα μέγιστα στην πραγματοποίηση της.

Η Σαλαμίνα όμως θα πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά  η Ελληνική Πολιτεία και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού  να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στο ΕΣΠΑ και στα νέα προγράμματα που θα υλοποιηθούν από το 2014 έως το 2020 ώστε να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία του Ιστορικού νησιού με πραγματικά έργα τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης ( π.χ. κατασκευή του Ιστορικού Πάρκου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας).
Α) Νέες ανασκαφές σε  όλους τους αρχαιολογικούς χώρους  που βρίσκονται στην επιφάνεια των Αμπελακίων και του Καματερού.Οι εργασίες έχουν σταματήσει εδώ και 20 χρόνια στην Αρχαία πόλη  ( Εγκαταστάσεις, Οικίες,αρχαίο στάδιο,θέτρο,αρχαίοι ναοί, υπολείμματα τοιχογράφων και ψηφιδωτών δαπέδων, αρχαία Νεώρια, κτλ ) τον Αρχαίο Λιμένα όπου μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ποτέ οργανωμένη ανασκαφή, ενώ συμφώνα πάντα με απόψεις Ιστορικών και Αρχαιολόγων μετα την ανασκαφή  θα  υπάρχει  πληθώρα εντυπωσιακών ευρημάτων. Ευρήματα που μπορούν μάλιστα να αλλάξουν αυτά που γνωρίζαμε ως τώρα για τη  ζωή στην αρχαία Ελλάδα και την Περσία.Οταν γίνει ανασκαφή στην Θαλάσσια περιοχή της Ναυμαχίας, θα έρθουν  στο φως  νέα δεδομένα και νέες ενδείξεις για τους αρχαίους Έλληνες και τους κατοίκους του νησιού. Κρίνοντας από τη συχνότητα με την οποία αναδύονται τα νέα ευρήματα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η θαλλάσια περιοχή  που εκτυλίχτηκε η Ναυμαχία  κρύβει ακόμα πολλές εκπλήξεις για τους αρχαιολόγους αλλά και για την Παγκόσμια Ιστορία.

Β) Διεκδικήσει του Δήμου από τον ΟΛΠ όλων των περιοχών του Αρχαίου Λιμένα και της Κυνόσουρας,

Γ) Νέο και ασφαλές οδικό δίκτυο, ολοκληρωμένη σήμανση, ασφάλειας με ενισχύσει προσωπικού των Αστυνομικών και Λιμενικών Τμημάτων, ολοκλήρωση της αποχέτευσης,

Δ) Προγράμματα ανακύκλωσης και διαχείριση των αποβλήτων με τη μέθοδο της κομποστοποίησης.


ΑΙΑΝΤΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση εκπροσώπων αδελφοποιημένων Δήμων για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας με τον Περιφερειάρχη Αττικής

Με θέμα τη δημιουργία δικτύου πόλεων μεταξύ των αδελφοποιημένων Δήμων και των Περιφερειών Αττικής και Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, συνάντηση του Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρού και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημήτρη Κατσικάρη,
με τον Δήμαρχο Σαλαμίνας κ. Γιάννη Τσαβαρή και τον Δήμαρχο Τροιζηνίας κ. Γιάννη Σαμπάνη.

Ο κ. Περιφερειάρχης άκουσε με προσοχή τις εισηγήσεις των δυο Δημάρχων και θεώρησε, για λόγους ιστορικής μνήμης αλλά και αναπτυξιακής διάστασης, τις προτάσεις τους θετικότατες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι συνεργάτες των Δημάρχων κκ. Χρήστος Μαριδάκης, Χρήστος Πάλλης, Νίκος Ευθυμίου και η κ. Μαίρη Περδικούρη.

Τέλος οι δυο Δήμαρχοι, ως εκπρόσωποι των αδελφοποιημένων Δήμων, δήλωσαν ότι οι όποιες προσπάθειες γίνονται προς εκμετάλλευση της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας από οποιονδήποτε φορέα, εκτός από τους πραγματικούς πρωταγωνιστές του ιστορικού αυτού γεγονότος, το μόνο που μπορούν να προσφέρουν είναι εμπόδια και αρνητικές υπηρεσίες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ