Translate-Μετάφραση

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

ΑΡΧΑΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ – ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ ΟΛΠ ΚΑΙ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ

 
ΑΡΧΑΙΑ  ΣΑΛΑΜΙΝΑ – ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ

Το ΦΕΚ 305/26.5.1982 υπογραμμένο  για δεύτερη φορά από το 1969 από την Μελίνα Μερκούρη
ΥΑ ΥΠΠΕ/Α1/Φ02/16973/665/26-3-1982 - ΦΕΚ 305/Β/26-5-1982
Τίτλος ΦΕΚ
Χαρακτηρισμός ως χώρου της ναυμαχίας της Σαλαμίνας ως αρχαιολογικού ιστορικού τόπου.
Κείμενο
"Χαρακτηρίζουμε ως αρχαιολογικό χώρο και ιστορικό τόπο τον όρμο των Αμπελακίων με ολόκληρη την χερσόνησο της Κυνόσουρας και την χερσόνησο των Αμπελακίων, όπου η αρχαία πόλη της Σαλαμίνας (ΦΕΚ 84/Β/5-2-1969), τον όρμο των Σεληνίων και τις νησίδες Αγ. Γεώργιο και Ψυττάλεια, όπως σημειώνεται στο συνημμένο σχέδιο, επειδή στο χώρο αυτό έγινε η περίφημη ναυμαχία που αποτελεί το σπουδαιότερο γεγονός της αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας.
Στην χερσόνησο της Κυνοσούρας μετά την ναυμαχία στήθηκε το τρόπαιο της νίκης των Ελλήνων, από το οποίο πρέρχεται και η ονομασία "Τροπαία άκρα".
Η νησίδα Ψυττάλεια, που ήταν στην αρχαιότητα αφιερωμένη στον Πάνα και συνδέεται με την γνωστή απόβαση του Αριστείδη και τον φόνο των επιλέκτων Περσών.
Ο χαρακτηρισμός του αρχαιολογικού-ιστορικού τόπου αποσκοπεί στην προστασία του χώρου της ιστορικής ναυμαχίας από απειλούμενες ριζικές επεμβάσεις που θα εξαφανίσουν κάθε στοιχείο ιστορικής μνήμης".

ΚΝ 5351/1932

http://listedmonuments.culture.gr/fek.php?ID_FEKYA=18280  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/47502/2913/18-9-2001 - ΦΕΚ 1324/Β/11-10-2001
Τίτλος ΦΕΚ
Συμπληρωματική κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου της θαλάσσιας περιοχής στους όρμους Αμπελακίων και Σεληνίων Σαλαμίνος.
Κείμενο
"Για την αποτελεσματικότερη προστασία του αρχαιολογικού χώρου του Τύμβου των Σαλαμινομάχων και των αρχαίων λιμένων Σαλαμίνας, συμπληρώνουμε την υπ
αριθμ. Α1/Φ02/16973/665/26-3-1982 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 305/Β/22-5-1982), με την οποία είχε χαρακτηρισθεί ως αρχαιολογικός - ιστορικός τόπος ο χώρος της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας και κηρύσσουμε ως αρχαιολογικό χώρο τη θαλάσσια περιοχή των όρμων Αμπελακίων και Σεληνίων Σαλαμίνος, συμπεριλαμβανομένων και των νήσων Αγ. Γεωργίου, Ψυττάλειας και Ταλάντης, όπως αυτή οριοθετείται από τα σημεία Α, Β, Γ, Δ, Ε και Ζ στα φύλλα χάρτη, που συνοδεύουν την παρούσα απόφαση.
ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ02/54404/3270/17-10-2001 - ΦΕΚ 1459/Β/26-10-2001
Τίτλος ΦΕΚ
Θεσμοθέτηση Ζώνης Α' απολύτου προστασίας και οριοθέτηση Ζώνης Β' προστασίας στη χερσόνησο Κυνόσουρας Σαλαμίνας Ν. Αττικής.
Κείμενο
"Για λόγους προστασίας του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Χερσονήσου Κυνόσουρας Σαλαμίνας, καθορίζουμε Ζώνες Α και Β Προστασίας ως εξής:
Ζώνη Α απολύτου προοτασίας, αδόμητη
 Στη Ζώνη Α απαγορεύεται η δόμηση και η οποιαδήποτε αλλοίωση του εδάφους, η λειτουργία ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων, η κατασκευή λιμενικών έργων, καθώς και οποιαδήποτε κατασκευή, για την οποία απαιτείται ή δεν απαιτείται έγκριση της αρμόδιας πολεοδομικής αρχής.Φώτο Δ. Γουρλίδου
Μετά από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής της Κυνόσουρας στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας σήμερα 16 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 11.00 το πρωί ο Ο.Λ.Π. και ο κ. Ανωμερίτης   εντελώς αυθαίρετα και  αντισυνταγματικά για άλλη μια φορά καταδίκασαν  την Ιστορική περιοχή της Κυνόσουρας με την εγκατάσταση νέας  δεξαμενής τύπου panamax  σε μία περιοχή που έχει έχει ήδη χαρακτηριστεί από την Ελληνική Πολιτεία ως Ιστορική ,Αρχαιολογική και και Α’ Ζώνη ( Δεν επιτρέπετε καμία επιχειρηματική δραστηριότητα που θέτει σε κίνδυνο την αλλοίωση των Ιστορικών και Αρχαιολογικών ευρημάτων ) . Η Κυνόσουρα είναι μια περιοχή που έχει ήδη υποβαθμιστεί αρκετά από αποφάσεις για κατασκευή προβλητών ,slops  διαχείρισης τοξικών αποβλήτων, ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων και χώρος παράνομης χωματερής.

Φώτο Δ. Γουρλίδου
Δεν έχει όμως  τέλος η κοροϊδία και το «δούλεμα» του  ΟΛΠ αφού από τη μια εγκληματεί σε βάρος της Ιστορίας και του νησιού μας και από την άλλη παίρνει και πρωτοβουλίες  για ανάδειξη της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο  με  την «Προεδρία» του Ανωμερίτη  φτιάχνοντας  μια επιτροπή όπως  η ΑΘΗΝΑ 2004 για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν  το 2020 με την συμπλήρωση των 2500 χρόνων από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Θα περίμενε κάνεις νοήμων ότι πρώτα από όλα ο ΟΛΠ θα έπρεπε  καταρχήν  να καθαρίσει το Αρχαίο Λιμάνι από τα σαπιοκάραβα και τα απόβλητα που έχει στοιβάξει σε αποθήκες εδώ και 30 χρόνια και να δωρίσει την περιοχή στον Δήμο της Σαλαμίνας ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αρχαιολογικές ανασκαφές. ( Στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας δωρίστηκαν 3.3 στρέμματα από τον ΟΛΠ,για το νησί της Σαλαμίνας γιατί αλήθεια  υπάρχει  τέτοια απαξίωση ? http://www.keratsini-drapetsona.gr/index.php/el/anakoinwseis/deltia-typou/item/1183-33-στρέμματα-παραχώρησε-ο-ολπ-στο-δήμο-στο-χώρο-του-πρώην-εργοστασίου-γυαλιού

Δυστυχώς για άλλη μια φορά επιβεβαιώνετε ο Σύλλογος ΑΙΑΝΤΙΣ ότι υπάρχουν συστηματικές και υπόγειες μεθοδεύσεις για περισσότερη υποβάθμιση του  Νησιού  και αφανισμού της περιοχής  όπου έγινε η  Ναυμαχία της Σαλαμίνας. http://salamis-aiantis.blogspot.com/2010/08/unesco-icomos.html

Φώτο Δ. Γουρλίδου


  • κ.Ανωμερίτη και κ.Γερουλάνε ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ?
  • Κυνόσουρα και Τύμβος των Σαλαμινομάχων - Πως φτάσαμε στη απαράδεκτη κατάσταση;  http://www.salamis-aiantis.blogspot.com/2010/09/blog-post_1558.html


  • Γιατί αδιαφορείτε για τις καταστροφικές συνέπειες άλλης μιας μονάδας σε μια περιοχή που έχει ήδη έχει χαρακτηριστεί μη ασφαλή για τα θανατηφόρα από τα αλλεπάλληλα εργατικά ατυχήματα αφού δεν υπάρχουν ούτε καν τα στοιχειώδη μετρά προφύλαξης και προστασίας των εργατών ?

 http://periodikobakilos.blogspot.com/2010/01/blog-post_26.html

§  Γιατί αδιαφορείτε για τις συνεχιζόμενες περιβαλλοντικές καταστροφές όπου εκτός των άλλων προκαλούν καρκινογενέσεις στους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο !
Αποκαλυπτική έρευνα της Greenpeace   
Η Greenpeace πραγματοποίησε δειγματοληψίες στις αρχές Αυγούστου σε ιζήματα του βυθού πέντε περιοχών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης (Κυνοσούρα, Λιμνιώνας/Σελήνια Σαλαμίνας, Ικόνιο Πειραιά, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Παραλία Θεσσαλονίκης δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής).Η επιλογή των περιοχών αυτών έγινε με βάση την πυκνότητα διέλευσης και παρουσίας πλοίων. Πιο συγκεκριμένα, επιλέχθηκε μία περιοχή (Κυνοσούρα) όπου γίνεται αμμοβολή και απομάκρυνση των υφαλοχρωμάτων των πλοίων, δύο περιοχές με υψηλή κυκλοφορία πλοίων (Ικόνιο Πειραιά και Λιμάνι Θεσσαλονίκης) και δύο περιοχές χαμηλής κυκλοφορίας πλοίων (Λιμνιώνας/Σελήνια Σαλαμίνας και θαλάσσια περιοχή Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης). Τα δείγματα στάλθηκαν για ανάλυση στο εξειδικευμένο εργαστήριο GALAB της Γερμανίας. Σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές παρατηρήθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις ΤΒΤ και μάλιστα σαφώς ανώτερες από το σχετικό όριο που έχει προτείνει το 1997 η διεθνής Σύμβαση Όσλο-Παρισιού για την Προστασία του ΒΑ Ατλαντικού (OSPAR) και το οποίο ορίστηκε σε 0,05 μg ΤΒΤ/Kg ιζήματος. Συγκεκριμένα, οι συγκεντρώσεις ΤΒΤ κυμάνθηκαν από 85 έως 89.600 μg ΤΒΤ/Kg. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις παρατηρήθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, στην περιοχή της Κυνοσούρας, 89.600 μg ΤΒΤ/Kg όπου πραγματοποιούνται αμμοβολές και απόρριψη του ΤΒΤ που περιέχεται στα υφαλοχρώματα απ' ευθείας στη θάλασσα (μια πρακτική που θεωρείται αδιανόητη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες).
  • Αλήθεια  μπορούμε να μάθουμε εάν το Υπουργείο Πολιτισμού γνωρίζει για όλα αυτά  ?Γιατί ο κ.Γερουλάνος  στις 30/11/2009  δήλωσε στη βουλή την αντίθεση του  για  την εγκατάσταση της  δεξαμενής  στην Κυνόσουρα  αφού κάτι τέτοιο κρίνετε αντισυνταγματικό από τις ισχύουσες νομοθεσίες και  βάση του νόμου περί εναλίων Αρχαιοτήτων   Α’ ζώνης και σήμερα  ο ίδιος αποφάσισε  εντελώς «περιέργως»  να κάνει το ακριβώς αντίθετο δίνοντας παρανόμως άδεια εγκατάστασης της δεξαμενής ?


  • Γιατί δεν προστατεύεται η Σαλαμίνα όπως προβλέπετε από τις Διεθνές συμβάσεις   Αρχαιολογικών  και προπάντων Ιστορικών τόπων?

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν συμπεριλαμβάνετε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας στους ενδεικτικούς  και Τουριστικούς καταλόγους της ΟΥΝΕΣΚΟ ? Για να μπορείτε να καταστρέφετε τα πάντα χωρίς να δίνετε λόγο σε  κανέναν ?   Η UNESCO ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ!  


 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ  άμεσα αλλαγή του ρυθμιστικού σχεδίου και να αποχαρακτηριστεί η περιοχή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας ( Αμπελακίων και Κυνόσουρας) από Βιομηχανική σε Τουριστική ζώνη όπου αυθαίρετα και αντισυνταγματικά έχει στη κατοχή του ο ΟΛΠ,  ανάδειξη και προβολή των αρχαίων ευρημάτων,της Αρχαίας Πόλης,του Αρχαίου Λιμένα , του Τύμβου των Σαλαμινομάχων  και το γεγονός να πιστοποιηθεί στην ΟΥΝΕΣΚΟ.

ΑΙΑΝΤΙΣ