Translate-Μετάφραση

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Άρθρο του Σαλαμίνιου Δήμοσιογράφου κ.Νάννου στην εφημερίδα Saronic Magazine


     Σαλαμίνα : Η… COSCO καιροφυλαχτεί!






Αν και επισήμως διαψεύδεται οι Κινέζοι βολιδοσκοπούν τον ΟΛΠ και για την Κυνοσούρα

Του Σπύρου Νάννου


Κι όμως, η επέκταση του σχεδιασμού της κινεζικής Cosco και προς την Σαλαμίνα, φαίνεται να συζητείται έντονα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της εταιρείας με την ηγεσία του ΟΛΠ και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας. Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

 
Αν και πρόκειται για τον ιστορικό όρμο της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, για τον οποίο θα περίμενε κανείς ότι η Πολιτεία να είχε άλλα ...ευγενέστερα σχέδια, τα κινεζικά συμφέροντα φαίνεται να είναι μεγάλα και οι εμπορικές ορέξεις δεν προβλέπεται να περιοριστούν στην απέναντι όχθη, δηλαδή στην περιοχή του Περάματος, όπου θα αναπτυχθεί ο περιβόητος Προβλήτας ΙΙΙ.


Θα πει κανείς, ποιος να ενδιαφερθεί τώρα για τη διάσωση και διατήρηση της ιστορικής μας κληρονομιάς, όταν δεκαετίες τώρα η Σαλαμίνα με ευθύνη των περισσότερων κυβερνητικών και δημοτικών αρχών, αλλά και των πολιτών που ψηφίζουν, έχει καταντήσει μια “απέραντη χαβούζα”, ένα “μεγάλο νεκροταφείο πλοίων”, βοσκότοπος και σκουπιδότοπος που έχει αφεθεί στην μοίρα.


Δυστυχώς, αυτή η εικόνα δεν άλλαξε ποτέ και τώρα έρχονται οι Κινέζοι της COSCO να βάλουν ταφόπλακα στα όνειρα όλων των Σαλαμίνιων που με την σειρά τους δεν ενδιαφέρθηκαν για να αναδείξουν την ξεχωριστή ιστορία τους. Όλα στο βωμό του χρήματος...

Σήμερα, όποιος προσπαθήσει να κάνει μια...βόλτα στον τύμβο των Σαλαμινομάχων, που τον θυμούνται μια φορά κάθε χρόνο οι δημοτικές αρχές της Σαλαμίνας και των Αμπελακίων, θα δει εκτός από... πρόβατα, έναν πραγματικό ¨σκουπιδότοπο”, μια “απέραντη χωματερή”. Ενώ κοιτάζοντας από ψηλά θα διαπιστώσει τη θλιβερή εικόνα που αλλάζει άρδην προς το χειρότερο από τις επεκτάσεις ναυπηγοεπισκευαστικών εγκαταστάσεων, χωρίς να υπάρχει καμμιά αντίδραση: “Κουφάρια πλοίων”, “παλιοσίδερα”, ανεξέλεκτες εσκαφρικές εργασίες, βρώμα, δυσωδία...


Να σημειωθεί ιδιαίτερα πως από τον Αρχαίο Τύμβο δεν έχουν απομείνει και πολλά, καθώς κάποιες μπουλντόζες ναυπηγείου πριν από 35 χρόνια περίπου ισοπέδωσαν τον Τύμβο και την γύρω περιοχή και πολλοί αρχαίοι τάφοι πετάχθηκαν στην θάλασσα μαζί με τα οστά Σαλαμινομάχων! Τα αγριόχορτα έχουν κατακλίσει την γύρω περιοχή ενώ κάποιοι από τους τάφους που είχαν ανακαλυφθεί έχουν απομείνει ρημαγμένοι να μας θυμίζουν ότι εκεί κάποτε είχαν θαφθεί άνθρωποι.



Υπάρχει και συνέχεια! Το "μνημείο", που απεικονίζει δυο Έλληνες οπλίτες πάνω στην πρύμνη μιας τριήρεως να προτάσσουν τα όπλα τους ,είναι γεμάτο ακαθαρσίες πουλιών ενώ κάθε χρόνο βρίσκει κανείς ξεραμένα στεφάνια που είχαν κατατεθεί στην μνήμη των Σαλαμινομάχων που στη συνέχεια πετάχθηκαν σε… διπλανό λάκκο. (Α Ι Σ Χ Ο Σ και Ν Τ Ρ Ο Π Η )

Δυστυχώς στην Ελλάδα του σήμερα, στην Ελλάδα της παρακμής και του αφελληνισμού, οι τάφοι και τα οστά των Σαλαμινομάχων έχουν γίνει ένα με τα μπάζα και με την βρώμικη θάλασσα ,και τα υπολείμματα των τριήρεων της ναυμαχίας έχουν θαφθεί πιθανόν για πάντα στον βούρκο του βυθού.

Αυτή δυστυχώς είναι κατάληξη του Τύμβου των ηρώων που πριν 2.490 χρόνια περίπου ,έδωσαν τη ζωή τους για να σωθεί η Ελλάδα και η Ευρώπη από τις ορδές των Βαρβάρων.

Φυσικά, οι συζητήσεις της Cosco με τον ΟΛΠ δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Την ίδια ώρα, ανώτατη πηγή του ΟΛΠ την οποία βολιδοσκόπησε το Saraonic Magazine, διέψευδε το ενδεχόμενο οι Κινέζοι να επεκταθούν και στη Σαλαμίνα, Παρόλα αυτά, έμπειροι παράγοντες της ναυτιλίας επιμένουν ότι “ η Cosco δεν πρόκειται να αφήσει άθικτη και τη Σαλαμίνα, από τη στιγμή που θα ...καταλάβει το Πέραμα”.


Αν λοιπόν επιβεβαιωθούν οι χειρότεροι φόβοι, πλλέον και οι… μνήμες θα «δοθούν» στους Κινέζους της COSCO. Άλλωστε, οι επεκτάσεις της κινέζικης εταιρείας θα είναι μεγάλες και τα φιλέτα πολλά. Αυτή είναι η τραγική κατάσταση. Μάλιστα, αν πληροφορηθούν και την πρόσφατη απόφαση της UNESCO ότι δεν έγινε ποτέ η ναυμαχία της Σαλαμίνας , ο καθείς λοιπόν καταλαβαίνει πως οι αγώνες θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας! Και κάπως έτσι φτάνει το τέλος...

*Το θέμα δημοσιεύθηκε στο "Saronic Magazine" 
  Ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του συλλόγου “ΑΙΑΝΤΙΣ” κ.Χρήστος Μαριδάκης και το Δ.Σ. συγχαίρουν δημόσια την πρωτοβουλία του Σαλαμίνιου Δημοσιογράφου κ.Σπύρου Νάννου να προβάλει την σημερινή θλιβερή κατάσταση στην Αρχαία Σαλαμίνα και να βοηθήσει παράλληλα την αναπτυξη,προστασια και ανάδειξη της Ναυμαχίας στην Ελλάδα όπως και το εξωτερικό . Ο σύλλογος ”ΑΙΑΝΤΙΣ” έχει ήδη ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ΟΥΝΕΣΚΟ όπως και την Παγκόσμια Οργάνωση Αρχαίων Μνημείων (ICOMOS) και περιμένουμε σύντομα εξελίξεις.



Η αλήθεια είναι όμως ότι η Σαλαμίνα για πρώτη φορά βρίσκεται στα πρόθυρα μιας Ιστορικής , Πολιτιστικής ,Περιβαλλοντικής ,Οικονομικής και Κοινωνικής καταστροφής και όχι μόνο .


Σε αυτόν τον αγώνα λοιπόν δεν περισσεύει κανείς και όλοι μας θα πρέπει να στρατευθούμε και να δώσουμε ότι καλύτερο έχουμε για να διασώσουμε την Ιστορία που κληρονομήσαμε πριν σχεδόν 2.500 χρόνια . Ως Έλληνες και απόγονοι των Σαλαμινομαχων είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε και να διαφυλάξουμε ότι πιο ιερό έχουμε για την Σαλαμίνα μας ,την Ελλάδα και για ολόκληρο τον κόσμο.


κ.Σπύρο Νάννο τα θερμά μας συγχαρητήρια και μακάρι οι ενέργειες σας να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση.



Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ.