Translate-Μετάφραση

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Yγρά απόβλητα - τοξικά πλάι στον τύμβο των Σαλαμινομάχων - Ένα αποκαλυπτικό άρθρο της Καθημερινής

  Tης κ.Γιωτας Συκκα
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_19/05/2005_144088


H ταλαιπωρημένη περιοχή της Σαλαμίνας και ειδικά του Tύμβου των Σαλαμινομάχων στη θέση Kυνόσουρα δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα. Δεν έφταναν τα μπάζα και τα σκουπίδια που δίνουν την εικόνα της εγκατάλειψης σε μια τόσο σημαντική ιστορικά περιοχή, τώρα οι κάτοικοι ανησυχούν για έναν ακόμη λόγο.

Tην πλωτή εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων της εταιρείας Hellenic Slops A.E. που λειτουργεί με άδεια του Oργανισμού Λιμένος Πειραιώς του υπουργείου Eμπορικής Nαυτιλίας και της Nομαρχίας Πειραιά από το 2000 στην ακτή Kυνόσουρα, και μετά την προχθεσινή γνωμοδότηση του Aρχαιολογικού Συμβουλίου (κατά πλειοψηφία) θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της.

Oλα αυτά σε μια περιοχή που προστατεύεται τριπλά (αρχαιολογικό και ιστορικό τοπίο ο χώρος της ναυμαχίας, ζώνη A και B, και με συμπληρωματική κήρυξη αρχαιολογική κηρύχθηκε και η θαλάσσια περιοχή στους όρμους Aμπελακίων και Σεληνίων Σαλαμίνας)

. Tο YΠΠO δεν έδωσε άδεια ποτέ για τη δραστηριότητα αυτή, αντιθέτως πριν από ενάμιση χρόνο το KAΣ γνωμοδότησε για ήπιες επεμβάσεις στην περιοχή του Tύμβου για να μην παρουσιάζει την εικόνα εγκατάλειψης. Σκοπός της εταιρείας όπως άλλωστε και της προηγούμενης, είναι η συλλογή των πετρελαιοειδών καταλοίπων. Oμως, σε απόσταση ενός χλμ. από τον Tύμβο των Σαλαμινομάχων!



H ιστορία που εξέτασε το Συμβούλιο είναι δυστυχώς παλιά: ξεκινάει ήδη από το 2000 όταν είχε παραχωρηθεί ο χώρος, ενώ ο διαχωριστήρας και η γεννήτρια είναι εγκατεστημένα ήδη από το 1993 όπως αναφέρεται στο υπ. αρθ. 51569/1.6.01 έγγραφο του Tομέα Mελετών της Περιφέρειας Πειραιά της ΔEH. H ανάθεση στη συγκεκριμένη εταιρεία έγινε πριν από 5 χρόνια με σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πειραιά και του OΛΠ. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία ανανέωσης των αδειών, δεν ζητήθηκε η γνώμη του YΠΠO παρότι το 2001 είχαν γίνει οι συμπληρωματικές κηρύξεις του αρχαιολογικού χώρου.


Στην υπόθεση πάντως έχει ευθύνη και το KAΣ αφού όταν η ΔEH ζήτησε άδεια για εγκατάσταση δικτύου ηλεκτροδότησης στην περιοχή, το τότε Συμβούλιο την έδωσε χωρίς να ερευνήσει την κατάσταση. Tώρα που χρειάστηκε να ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας, το νέο Συμβούλιο έδωσε τη συγκατάθεσή του παρότι εκφράστηκαν επιφυλάξεις. Στην εισήγηση της KΣT εφορείας για παράδειγμα, σημειώνεται ότι στην περιοχή όπου είναι εγκατεστημένος ο διαχωριστήρας απαγορεύεται η οποιαδήποτε αλλοίωση του εδάφους και ότι μια τέτοια εγκατάσταση δεν είναι σύμφωνη με τη σημασία του χώρου, στον οποίο διατηρούνται σημαντικά αρχαία λείψανα. Eπίσης ότι υπάρχει πρόβλημα ρύπων στην ατμόσφαιρα αν και οι εκπρόσωποι της εταιρείας προχθές επέμεναν πως τηρούν όλους τους όρους και ότι δεν έχει βεβαιωθεί καμία παράβαση σε βάρος τους.



H προϊσταμένη της εφορείας Eναλίων, K. Δελαπόρτα, τόνισε ότι η προηγούμενη εταιρεία είχε αφήσει μισοβυθισμένο κουφάρι πλοίου «υψίστης επικινδυνότητας» όπως είπε, καταγεγραμμένο στα ναυτιλιακά μητρώα, ενώ ο έφορος Πειραιά κ. Σταϊνχάουερ μίλησε για συνεχόμενη επιβάρυνση του χώρου. Aρνήθηκε μάλιστα να συνηγορήσει επικαλούμενος την περίπτωση του Kωπηλατοδρομίου στον Mαραθώνα. Θύμισε ότι δέχθηκε επιθέσεις για το έργο που ήταν σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τον Tύμβο. «Eδώ που είναι ένα χιλιόμετρο;»




Tοπικοί φορείς αντιδρούν για την τοποθέτηση του πλωτού διαχωριστήρα, όμως ο γεν. γραμματέας του YΠΠO υποστήριξε πως «συμβάλλει σε μια βελτίωση του περιβάλλοντος».

Η μονάδα θα συνεχίσει τη λειτουργία της σε μια ιστορική περιοχή, για την οποία η πολιτεία αδυνατεί χρόνια τώρα να λάβει μέτρα.

2006 - Η απαλλοτρίωση και ανάδειξη του τύμβου στη Σαλαμίνα - ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

 Γ. Συκκα
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100037_26/10/2006_202852
Ημερομηνία δημοσίευσης: 26-10-06


Για άλλη μια φορά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (με διαφορετική βέβαια σύνθεση) αποφάσισε για την απαλλοτρίωση έκτασης στην οποία βρίσκεται ο τύμβος των Σαλαμινομάχων. Ίσως μάλιστα αυτή τη φορά να προχωρήσουν οι διαδικασίες, αφού ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού διαβεβαιώνει πως είναι στις προτεραιότητες του ΥΠΠΟ η ουσιαστική διάσωση και αξιοποίηση αυτού του ιστορικού τόπου και ότι τα χρήματα θα δοθούν από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

Βέβαια και πριν από λίγα χρόνια το ΤΑΠ έπρεπε να πληρώσει περίπου ένα δισ. δρχ. τότε, το οποίο επειδή δεν διέθετε δεν κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών, αφήνοντας στην τύχη του ένα μνημείο-σύμβολο που όταν δεν έμοιαζε με σκουπιδότοπο είχε να αντιπαλέψει διάφορες σκοπιμότητες. Το 2001 έγινε επανακήρυξη της απαλλοτρίωσης, ενώ το 2004 εγκρίθηκε διαμόρφωση με ήπια μέσα.


Το ΚΑΣ προχθές γνωμοδότησε θετικά υπέρ της απαλλοτρίωσης 19.013 τ.μ. έκταση που ανήκει στη ναυπηγική εταιρεία Αρκαδία (ιδιοκτησίας Α. Διαμαντή) προκειμένου να προχωρήσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου στη συνολική ανάδειξη του χώρου. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να προηγηθεί αποχαρακτηρισμός του τμήματος της έκτασης που ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. (Ο κ.Μαριδάκης το έχει επισημάνει πολλές φορές και στους δύο Δημάρχους του Νησιού να πάρουν γρήγορα μια απόφαση Δ.Σ. και να αλλάξουν την ζώνη απο  Βιομηχανική σε  Τουριστική για να σωθεί οχι μόνο η κηρυγμένη περιοχή της Κυνοσούρας της Σαλαμίνας αλλά και ολόκληρο το νησί.)



Στην έκταση που βρίσκεται ο Τύμβος έχουν αποκαλυφθεί στο παρελθόν 63 τάφοι κλασικών και υστεροκλασικών χρόνων, βόρεια ένα ταφικό συγκρότημα με τρεις ορθογώνιους χώρους όπου στο εσωτερικό τους βρέθηκαν θραύσματα αγγείων, τα οποία χρονολογούνται στα α΄ μισό του 5ου αι. π.Χ. και ταυτίστηκε με πολυάνδριον Σαλαμινομάχων. Πρόσφατα όμως, έπειτα από επιφανειακούς καθαρισμούς στο φυσικό ύψωμα, βρέθηκαν τρία σπηλαιώδη ορύγματα διανοιγμένα στον βράχο. Το ένα έχει κλειστό περίβολο, ισχυρά επιμήκη θεμέλια αρχαίων τειχών, ενώ οι ορθογώνιοι χώροι περιβάλλουν ταφικές πυρές. Πρόκειται για ένα ακόμη πολυάνδριον του 5ου αι. π.Χ. στο οποίο πιθανότατα έχουν ταφεί επιφανείς άνδρες που έχασαν τη ζωή τους στον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Η πρόταση της αρμόδιας εφορείας ήταν κατ’ αρχήν απαλλοτρίωση των 6.500 τ.μ. ώστε να γίνουν κάποιες εργασίες ανάδειξης και σε δεύτερη φάση η απαλλοτρίωση των υπολοίπων και η περαιτέρω αντιμετώπιση του ζητήματος της προβολής του μνημείου. Ωστόσο, η πρόταση δεν έγινε δεκτή καθώς τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την άποψη ότι ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων έχει αρκετά δεινοπαθήσει και για το λόγο αυτό επέλεξαν τη σωστότερη λύση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης της έκτασης που κατέχει η εταιρεία Αρκαδία.

 Iδωμεν όμως, γιατί κι άλλες φορές δόθηκαν υποσχέσεις.

Οσο για το γλυπτό που στήθηκε λίγο πριν από τις εκλογές στην περιοχή, από τη Νομαρχία Πειραιά χωρίς την άδεια του ΚΑΣ, η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης...

Προβληματίζει η νέα πλωτή εξέδρα στη Σαλαμίνα

Πηγή Γ. Συκκα
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_09/02/2007_215341


Ολο και πιο αδύναμες γίνονται οι φωνές για τη σωτηρία της ταλαιπωρημένης Σαλαμίνας, στην οποία η εγκατάλειψη πρωταγωνιστεί. Οσο κι αν κάποιοι ανησυχούν για τις κατά καιρούς αυθαιρεσίες στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων στη θέση Κυνόσουρα, για τα μπάζα και τη γενικότερη αισθητική ακαταστασία, οι κάτοικοι για την πλωτή εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, η πολιτεία δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη για το γενικότερο νοικοκύρεμα μιας περιοχής όπου διαδραματίστηκε ένα από τα σημαντικότερα ναυτικά γεγονότα της αρχαιότητας.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προχθές έδωσε τη συγκατάθεσή του στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην εταιρεία Hellenic Environment Center A.E., η οποία θα αντικαταστήσει την παλιά εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων με καινούργια. Η διαφορά στον όγκο της από 174,28 μ. το μήκος της πρώτης θα αυξηθεί σε 261,98μ., προκαλεί ανησυχία παρότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει λόγος. «Δεν επιβαρύνει το περιβάλλον», ήταν το βασικό επιχείρημα προχθές, ενώ αποκλείστηκε η ρύπανση σε περίπτωση ατυχήματος.

Σκοπός της εγκατάστασης είναι η συλλογή των πετρελαιοειδών καταλοίπων, μια λειτουργία –όπως τονίστηκε στο συμβούλιο– που επιβάλλεται από την κοινοτική νομοθεσία σε όλα τα λιμάνια κρατών–μελών.


«Δεν έχουμε καμιά επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο», επέμεναν από την πλευρά της εταιρείας ο πρόεδρος του Δ.Σ. και ο χημικός που απάντησαν στις ερωτήσεις των μελών του συμβουλίου. Ωστόσο, σε παλαιότερη συνεδρίαση του ΚΑΣ πριν από δύο χρόνια με θέμα πάλι την πλωτή εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, οι τότε αρχαιολόγοι (όπως η ΚΣΤ Εφορεία) υποστήριζαν πως στην περιοχή που είναι εγκατεστημένος ο διαχωριστήρας απαγορεύεται η οποιαδήποτε αλλοίωση του εδάφους. Επίσης, ότι μια τέτοια εγκατάσταση δεν είναι σύμφωνη με τη σημασία του χώρου στον οποίο διατηρούνται σημαντικά λείψανα. Στην ίδια συνεδρίαση (Μάιος του 2005), ο τότε έφορος Πειραιά Γ. Σταϊνχάουερ είχε τονίσει πως το έργο «είναι σε απόσταση ενός χιλιομέτρου» από τον Τύμβο!!!!!!

Πολλά ειπώθηκαν προχθές, πριν εγκριθεί ομόφωνα η μελέτη. Οτι η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι πιο ασφαλής ενώ ως επιχείρημα παρουσιάστηκε και ο αριθμός των 50 ατόμων που αποτελεί το προσωπικό.

Ομως, το υπουργείο συνεχίζει την προσφιλή τακτική του χρόνια τώρα με τη Σαλαμίνα. Εξετάζει τις περιπτώσεις αποσπασματικά και όχι συνολικά για την εικόνα που παρουσιάζει η ακτή Κυνόσουρα. Μια περιοχή που προστατεύεται τριπλά. Αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος, ο χώρος που κατά τους αρχαιολόγους έγινε η ναυμαχία, ζώνη Α και Β με συμπληρωματική κήρυξη αρχαιολογική και η θαλάσσια περιοχή στους όρμους Αμπελακίων και Σεληνίων.

Οι αμαρτίες της πολιτείας είναι πολλές εκεί. Οπως οι αυθαιρεσίες. Οι οποίες πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα γιατί κάθε φορά προσπαθούν να τα μπαλώσουν μεμονωμένα.


Οι όροι που έθεσε το Συμβούλιο είναι να μη χρησιμοποιηθούν μόνιμα αγκυροβόλια. Επίσης όλες οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν να επιβλέπονται από προσωπικό της εφορείας Εναλίων. Κανείς, ωστόσο, δεν φρόντισε για το μέλλον. Οφειλε το υπουργείο να ζητήσει από την εταιρεία να αναζητήσει άλλη θέση το 2012 όταν λήξει η νέα ΚΥΑ.


 ---χωρίς σχόλια----