Translate-Μετάφραση

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ


Την Τρίτη  15 Οκτωβρίου ο ειδικός  συνεργάτης  του Δήμου Σαλαμίνος , Πρόεδρος του συλλόγου προστασίας αρχαιοτήτων ΑΙΑΝΤΙΣ κ. Χρήστος  Μαριδακης μαζί με τον Κυριάκο Μαριδάκη  αντιπρόεδρο του συλλόγου ΑΙΑΝΤΙΣ και υπεύθυνος στον τομέα της  διεθνούς προβολής και ανάδειξης της Ναυμαχίας της Σαλαμινος σε διεθνείς οργανισμούς - Διπλωματικές  αποστολές  και η Έρρυ Σακελλαρίου υπεύθυνη εθελοντών - δημοσίων σχέσεων των "Σαλαμινίων" συναντήθηκαν με την Πρόεδρο της Εθνικής επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ κα Τζιτζικώστα στα πλαίσια της μεγάλης προσπάθειας του Αιαντίς του Δήμου και του Δημάρχου κ. Γιάννη Τσαβαρή άμεσα οι Ιστορικές / αρχαιολογικές περιοχές της Ναυμαχίας να συμπεριληφθούν  για  προστασία , προβολή και ένταξη στα  μνημεία της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 
 
Ο Κυριάκος Μαριδάκης
με την Πρόεδρο της ΟΥΝΕΣΚΟ
 
Η κα Τζιτζικώστα φανερά συγκινημένη μας ευχαρίστησε για τη μεγάλη τιμή που της έκανε ο Δήμος της Σαλαμίνας να την  τιμήσει τόσο τη ίδια όσο και την ΟΥΝΕΣΚΟ παρουσία δεκάδων πρεσβευτών απο όλες τις χώρες του κόσμου , 23 Δημάρχων και της Ελληνικής Κυβέρνησης στον Αρχαίο Λιμένα.
 
 

Η Πρόεδρος της ΟΥΝΕΣΚΟ μελετά την αλληλογραφία του συλλόγου ΑΙΑΝΤΙΣ με τους διεθνείς οργανισμούς, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και το Παγκόσμιο ενδιαφέρον για προστασία, ανάδειξη και η Ναυμαχίας ωστε  να συμπεριληφθεί στα μνημεία της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.





Η Πρόεδρος της ΟΥΝΕΣΚΟ  πρόκειται να προωθήσει άμεσα το αίτημα μας τόσο στην Ελληνική Κυβέρνηση όσο και στη Νέα Υόρκη όπου το προσεχή Νοέμβριο που θα συνεδριάσει ο Διεθνής οργανισμός.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΑ "ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ"

Μέγιστη τιμή για τον τόπο αποτέλεσε η μετά από πρόσκληση παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμου, ο οποίος νωρίτερα λειτούργησε στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Αμπελάκια. Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιάννης Τσαβαρής υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο και μετά το πέρας της δοξολογίας, του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης, το οποίο αποτελεί τη μέγιστη τιμητική διάκριση που μπορεί να δοθεί από τον Δήμο, ενώ στη συνέχεια τον συνόδευσε στο χώρο του Αρχαίου Λιμένα όπου έλαβε χώρα η κορύφωση των εκδηλώσεων με ρίψη στεφάνων στη θάλασσα και μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.
 
 
Στις εκδηλώσεις "Σαλαμίνια 2013" για τον εορτασμό της επετείου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, παρουσία του Μητροπολίτη Λαρίσης, κ. Ιγνατίου, του Επισκόπου Ελευσίνος κ. Δωροθέου, εκπροσώπων του κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρέσβεων πολλών ξένων χωρών, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πολεμικού Ναυτικού, Τοπικών Συλλόγων και Φορέων, κληρικών της Μητρόπολης και πιστών από διάφορες περιοχές.

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιάννης Τσαβαρής ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του στις εκδηλώσεις και τον τίμησε με την ανώτατη διάκριση του Δήμου, το "Χρυσό μετάλλιο" της πόλης.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε το Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την πρόσκληση να παραβρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή όσων αγωνίστηκαν στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.
"Η τιμή προς τους πεσόντες αποδεικνύει ότι οι πολίτες αυτού του τόπου συνεχίζουν να ζουν, να σκέφτονται και να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις όπως οι πρόγονοί τους" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.


Αναφέρθηκε, επίσης, στους έντονους προβληματισμούς και στις ανησυχίες των ανθρώπων για τις δυσκολίες της εποχής και επισήμανε πως "η Εκκλησία αισθάνεται την υποχρέωση να ενισχύσει την συνοχή και την ενότητα του λαού που είναι εγγύηση για το μέλλον και ύστερα με τις δυνάμεις της, μικρές ή μεγάλες να καλύψει τις ανάγκες της εποχής. Αναφέρθηκε, ωστόσο, στο έργο της Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων για την στήριξη όσων έχουν ανάγκη και υπογράμμισε πως "καλύπτονται πολλές ανάγκες, αλλά κύριο έργο της Εκκλησίας, είναι να στηρίξει τις ψυχές των ανθρώπων, το κουράγιο τους, και να ενισχύει την πίστη των ανθρώπων πως με τη βοήθεια του Θεού θα ξεπεραστεί κάθε δυσκολία και όποια κρίση".

Έκανε λόγο για την τιμητική διάκριση προς το πρόσωπό του τονίζοντας πως "τιμάται η Εκκλησία γενικότερα, όλοι οι αδελφοί Ιεράρχες, όλο το Σώμα των εργατών της Εκκλησίας που μέσα από στερήσεις προσφέρουν την ελπίδα και τη δύναμη για το αύριο".

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ρίψη στεφάνων στη θάλασσα, αποδίδοντας φόρο τιμής στους Σαλαμινομάχους, από εκπροσώπους της πολιτείας, αλλά και ξένων χωρών και αμέσως μετά μαθητική παρέλαση.  http://www.ecclesia.gr/epikairotita/default.asp?id=532#