Translate-Μετάφραση

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ - "ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2013"

 

Παγκόσμια αναγνώριση η επέτειος της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος.

Απο το 2011 μέχρι σήμερα  37 χώρες τίμησαν και τιμούν τους Σαλαμινομάχους.

 
 
 
ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2013 – 29Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ  
ΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
 
 
Μια λαμπρή κατά κοινή ομολογία εκδήλωση με άρωμα Εθνικής ανάτασης και περηφάνιας και με απόλυτη επιτυχία όπως  και μεγάλη προσέλευση κόσμου και επισήμων  σε όλες τις εκδηλώσεις ολοκληρώθηκε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013 ο εορτασμός του θεσμού «Σαλαμίνια» με την παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στον Αρχαίο Λιμένα Σαλαμίνας. Από τις 20 έως 29 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκαν στο Ιστορικό νησί της Σαλαμίνας εκθέσεις ζωγραφικής με καταξιωμένους ζωγράφους από την Ελλάδα και το Εξωτερικό , Ιστιοπλοϊκοι αγώνες για το κύπελλο "ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" , κωπηλατικοί αγώνες , Αρχαία θεατρικά δρώμενα οπως και Μαραθώνιος - Λαμπαδηδρομία από το Τύμβο του Μαραθώνα στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων.



Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, έλαβε χώρα η επίσημη έναρξη των εορτασμών για τα “Σαλαμίνια 2013” με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος.


Δήμαρχος Σαλαμίνος κος Γιάννης Τσαβαρής

Την έναρξη κήρυξε ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κος Γιάννης Τσαβαρής απευθύνοντας χαιρετισμό στον οποίο τόνισε τη σημασία της ιστορικής νίκης που επετεύχθη στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας η οποία εξασφάλισε τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία, όχι μόνο για τον Ελληνισμό, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα επεσήμανε τη μεγάλη προσπάθεια της παρούσας δημοτικής αρχής ώστε η Σαλαμίνα να αναλάβει τη διοργάνωση του σημαντικού θεσμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για 2021 με αφορμή την συμπλήρωση 2500 χρόνων από τη Ναυμαχία.
 

 
Ο κος Χρήστος Μαριδάκης καταθέτει για την Ενωση Αξιωματικων Ναυτικου
Το παρών έδωσαν εκ μέρους της Κυβέρνησης, της Βουλής και όλων των πολιτικών κομμάτων ο κος Γιάννης Τραγάκης, Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Β’ Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας, ο κος Αναστάσιος Νεράντζης Βουλευτής Β’ Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας, η κα Τζένη Βαμβακά Βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κος Παναγιώτης Λίτσας Αρχηγός Στόλου τού Πολεμικού Ναυτικού, ο κος Δημήτριος Μπαντιάς Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος καθώς και πρέσβεις, πρόξενοι και στρατιωτικοί εκπρόσωποι χωρών από όλο τον κόσμο.
Χώρες απο όλον τον κόσμο κατέθεσαν στεφάνι στον απανταχού Σαλαμινομάχο που θυσιάζεται για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.
Παρέλαση ευζώνων πριν την έναρξη των Σαλαμινίων.




Από τη Σαλαμίνα συμμετείχαν με αντιπροσωπείες το Λύκειο Ελληνίδων, η Τοπική Εφορία Προσκόπων, το Τοπικό Σώμα Ελλήνων Οδηγών, η χορωδία Απόλλων, Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια.

Την εκδήλωση παρακολούθησε μεγάλο πλήθος κόσμου το οποίο συγκεντρώθηκε στον χώρο γύρω από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη καθώς και  διεθνή Μέσα ενημέρωσις που κάλυπταν το γεγονός.

28η Σεπτεμβρίου  - Τύμβος των Σαλαμινομάχων - τελετή αφής Απολλώνιου φωτός - κατάθεση στεφάνων


http://www.youtube.com/watch?v=JHpOHiBgI64



Χρήστος Μαριδάκης

28η Σεπτεμβρίου Παράδοση - παραλαβή λαβάρου του Δικτύου των Σαλαμινομάχων απο την Αθήνα στην Αίγινα, Βράβευση του Δ.Σ. στον κ. Χρήστο Μαριδάκη για τα 40 χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς στην προστασία , προβολή και ανάδειξη της Ναυμαχίας της Σαλαμινος σε Ελλάδα και εξωτερικό.









http://www.youtube.com/watch?v=eUY0FEtlvt0




Επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα προβλήθηκε απόσπασμα της νέας ταινίας του Χόλιγουντ για την Ναυμαχία της Σαλαμίνος που θα προβληθεί το Μάρτιο του 2014. Την ταινία επιμελήθηκε ο κ. Κυριάκος Μαριδάκης και παρουσιάστηκε  στον Αρχαίο Λιμένα.




 
 
Τελετή Λήξης στον Αρχαίο Λιμένα
 


Μέγιστη τιμή για τον τόπο αποτέλεσε η μετά από πρόσκληση παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμου, ο οποίος νωρίτερα λειτούργησε στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Αμπελάκια. Ο Δήμαρχος Σαλαμίνος κ. Γιάννης Τσαβαρής υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο και μετά το πέρας της δοξολογίας, του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης, το οποίο αποτελεί τη μέγιστη τιμητική διάκριση που μπορεί να δοθεί από τον Δήμο, ενώ στη συνέχεια τον συνόδευσε στο χώρο του Αρχαίου Λιμένα όπου έλαβε χώρα η κορύφωση των εκδηλώσεων με ρίψη στεφάνων στη θάλασσα και μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Επίσης  μεγάλη τιμή για την ιστορική Σαλαμίνα αποτέλεσε η παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα, όπου ο Δήμαρχος Σαλαμίνος κ. Γιάννης Τσαβαρής της απένειμε τιμητική πλακέτα για τις πολύχρονες προσπάθειες για την προβολή και ανάδειξη των Ιστορικών/αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδος Παγκοσμίως.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Σαλαμίνος τόνισε για άλλη μια φορά τη μεγάλη σημασία της νίκης των Ελλήνων στη Ναυμαχία, η οποία διασφάλισε την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την εξέλιξη του Ελληνικού, Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Πολιτισμού. Παράλληλα υπογράμμισε τη μεγάλη ευκαιρία και δυνατότητα που έχει η Σαλαμίνα, με την ευρύτερη περιοχή, να οριστεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021 με αφορμή τη συμπλήρωση των 2.500 ετών από την τέλεση της Ναυμαχίας.

ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ KAI ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΤΙΜΗΣΑΝ  ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ!

 Την ένδοξη Ναυμαχία της Σαλαμίνας τίμησε την Κυριακή το Πολεμικό Ναυτικό, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, συνοδευόμενου από
τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λίτσα ΠΝ και ο  Β’ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Δημήτριος Τσιαδής.




Ο Υπεύθυνος των Σαλαμινίων και ειδικός συνεργάτης δημάρχου Σαλαμίνος κ. Χρήστος Μαριδάκης κατα τη διάρκεια
της υποδοχής του αρχηγού Γ.Ε.Ν. Αντιναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ.
 
Στη λειτουργία και στην εκδήλωση παρέστησαν εκ μέρους της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Β’ Περιφέρειας Πειραιά κ. Γιάννης Τραγάκης, η Βουλευτής της Β’ Περιφέρειας Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ κα Τζένη Βαμβακά, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης κ.κ Ιγνάτιος, ο Επίσκοπος Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ Δωρόθεος, ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός Στόλου κ. Παναγιώτης Λίτσας, ο Β’ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Δημήτριος Τσιαδής, ο πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Επίτιμος Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού κ. Δημήτριος Ελευσινιώτης, ο Επίτιμος Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού κ. Κοσμάς Χριστίδης, ο Επίτιμος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Χρήστος Δελημιχάλης, πρέσβεις, διπλωματικοί και στρατιωτικοί ακόλουθοι από τον κόσμο
( Η.Π.Α., Ο.Η.Ε.- UNESCO, Γαλλία, Κύπρος, Κούβα, Βενεζουέλα, Ιταλία, Ρωσία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Γαλλία, Ελβετία, Τσεχία, Φιλιππίνες, Αρμενία, Πορτογαλία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μονακό, Γεωργία,  Ρουμανία, Κροατία, Λιβύη, Μπαχάμες, Ινδονήσια, Ταϊλανδή, Μαρόκο, 2011/2012 Βέλγιο,  Γερμανία, Ισπανία,Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Βιετνάμ, Πολωνία, Μεξικό, Λιθουανία, Εσθονία) οι οποίοι τίμησαν τους πεσόντες Σαλαμινομάχους με  ρίψη στεφάνων στη θάλασσα.
 
Στην παρέλαση συμμετείχαν άγημα του Πολεμικού Ναυτικού, τα σχολεία και οι αριστούχοι μαθητές των πόλεων- κρατών των Σαλαμινομάχων, τμήματα προσκόπων, οδηγών, ο Όμιλος Φίλων του Δάσους ενώ στους επίσημους απέδωσε τιμές η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.
Άγημα της Κύπρου τιμά τους Σαλαμινομάχους.




ΤΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΑΦΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΕΝΑ


29η Σεπτεμβρίου ημέρα αφιερωμένης στο ένδοξο Πολεμικό Ναυτικό.
  απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σαλαμίνας 110/2011.
Άγημα του Πολεμικού Ναυτιτκού τιμά τους Σαλαμινομάχους.
2011- 2013 , 37 ΧΩΡΕΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΙΜΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΑ "ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ"



 
Κος Γιώργος Βασιλείου
Την παρέλαση παρουσίασε ο ηθοποιός και πρώην Βουλευτής κ. Γιώργος Βασιλείου.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιάννης Τσαβαρής θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, συνεργάτες, εθελοντές και τους δημότες της Σαλαμίνας για την στήριξη και συμμετοχή στο θεσμό.