Translate-Μετάφραση

Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

ΣΑΛΑΜΙΝΑ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ


Με μια συγκλονιστική/ Ιστορική ομιλία ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΙΑΝΤΙΣ κ.Χρήστος Μαριδάκης  στη διάρκεια της Διάλεξης  στο Δημαρχείο της Σαλαμίνας  περιέγραψε τα σκοτεινά κίνητρα, άγνωστες πτυχές και περίεργα σχέδια  των “εγκεφάλων” που θέλουν να αφανίσουν μια και καλή τον Ιστορικό χώρο των Σαλαμινομάχων  και  οτι αυτό σημαίνει για το μέλλον και την ανάπτυξη του Ιστορικού νησιού μας αλλά  και της εθνική μας Πολιτιστικής Κληρονομίας.Παράλληλα παρουσίασε σχετικά με τις δράσεις που απαιτούνται  το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα όσο αφορά τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.Δημαρχείο Σαλαμίνας

 Στις 11 Απριλίου 2011 και ώρα 6.30 μμ. , διοργανώθηκε στη Δημαρχιακή αίθουσα Δ. Μπόγρη στο Δήμο Σαλαμίνας , Διάλεξη  του συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχαιοτήτων ΑΙΑΝΤΙΣ με θέμα

«ΣΑΛΑΜΙΝΑ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ» .
Στην κατάμεστη αίθουσα του Δήμου για πρώτη φορά η Δημοτική αρχή , το κοινό της Σαλαμίνας και όχι μόνο είχαν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν  το χρονικό της ντροπής αλλά και  τους συνένοχους που παρακολουθούσαν όλα αυτά τα χρόνια την ολοκληρωτική καταστροφή της Κυνόσουρας χωρίς να πάρουν έστω  μια απόφαση κατά όλων εκείνων που παρανομούσαν αδιαλείπτως.
Η Διάλεξη ξεκίνησε με ένα  βίντεο αφιερωμένο στα 30 χρόνια προσφοράς και δημιουργίας του Αιαντίς  στον Ελληνικό Πολιτισμό και στην προστασία όλης της κηρυγμένης αρχαιολογικής & Ιστορικής περιοχής της Αρχαίας Σαλαμίνας παρά τους εκβιασμούς τις απειλές και τον πόλεμο της “5ης Εξουσίας”!
Αργότερα ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Μαριδάκης κάνοντας έναν  απολογισμό για τα 30 χρόνια του Συλλόγου αναφέρθηκε στο ότι”…. παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια τόσο ορισμένων κυβερνητικών στελεχών της εκάστοτε  Κυβέρνησης, όσο και πολλών δυστυχώς τοπικών παραγόντων του νησιού, καταφέραμε να προστατέψουμε τον Αρχαίο Λιμένα όταν κάποιοι θέλησαν να φτιάξουν «προσωρινές» Ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες. Ακόμα  καταφέραμε και σώσαμε τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων με την απαλλοτρίωση 30 στρεμμάτων από την Υπουργό  Πολιτισμού Ντόρα Μπακογιάννη ,σώθηκαν οι  Αρχαίες Λιμενικές εγκαταστάσεις και η  Αρχαία Πόλη.Επίσης η συνεργασία μας με την Διευθύντρια  Αρχαιοτήτων  κ.Δεκουλάκου  για αλλαγή χρήση γης είχε αίσιο τέλος  ώστε ο Υπουργός κ.Βενιζελος να αλλάξει τη ζώνη από από  Β’ σε Α΄. Επίσης  συναντήσαμε και ενημερώσαμε τον Πρόεδρο της  Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο  ο οποίος ενήργησε άμεσα ,ενημερώθηκε η Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ομογένειας των Η.Π.Α.στην Αθήνα ,και για πρώτη φορά στην Ελληνική Ιστορία υπήρξε  ομόφωνη απόφαση του Brooklyn της Νέας Υόρκης να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Σεπτεμβρίου ως ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ. Με έγγραφη αναφορά ενημερώσαμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως και όλα τα κόμματα της Ευρωβουλής καθώς και με προσωπική αλληλογραφία την Επίτροπο Πολιτισμού κ. Ανδρούλα Βασιλείου.Τέλος πετύχαμε  την αναστολή της COSCO για εκμετάλλευση της Κυνόσουρας   με επιστολές – καταγγελίες στον Πρέσβη της Κίνας αλλά και δημοσιοποιώντας το θέμα στον Τύπο και στην τηλεόραση-ALTER στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ένας αγώνας  άνισος, δύσκολος, επικίνδυνος, μοναχικός αφού τα συμφέροντα ήταν πολλά και κανείς από τους τότε δυο Δήμους της Σαλαμίνας δεν μας συμπαραστάθηκε εκτός ορισμένων εξαιρέσεων. Σήμερα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά οι πολύχρονοι αγώνες του ΑΙΑΝΤΙΣ ενέπνευσαν και άλλους να κάνουν το ίδιο και να μάχονται με το δικό τους τρόπο για τη σωτηρία της περιοχής. Αρκετοί δημοσιογράφοι από όλες τις Ελληνικές Εφημερίδες, συντάκτες, διευθυντές  ραδιοφωνικών σταθμών, Ιδιοκτήτες Μ.Μ.Ε., πρυτάνεις, καθηγητές , βουλευτές, από όλες τις κομματικές παρατάξεις συντάσσονται μαζί μας,  μας στηρίζουν και βρίσκονται δίπλα μας  στις προσπάθειές  που κάνουμε ώστε η Σαλαμίνα και η Ελλάδα να τιμήσει επιτέλους την Ιστορία της.”
Ο κ. Μαριδάκης διάβασε  την πρόταση του  η οποία  και ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ ώστε κάθε 29 Σεπτεμβρίου  ο Δήμος της Σαλαμίνας να εορτάζει την Ναυμαχία της Σαλαμίνας ως αργία  αφιερωμένη στους σύγχρονους απογόνους , στο Πολεμικό Ναυτικό. Είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος της Σαλαμίνας παίρνει μια τέτοια απόφαση τιμώντας τους ήρωες του 480 π.χ. Μέσα σε αυτήν τη συγκινησιακή ατμόσφαιρα προβλήθηκε και ένα προσωπικό βίντεο του Αλέξανδρου Δαμαλίτη ενός 15 χρόνου παιδιού που εκλιπαρούσε όλους μας να σεβαστούμε την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας. http://www.youtube.com/watch?v=AkDehcgOCRM&feature=related
Όταν προβλήθηκαν στη συνέχεια αποσπάσματα από την εκπομπή ’’ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ’’ του κ. Κώστα Χαρδαβέλα τα οποία έκαναν αναφορά στο θέμα της Κυνόσουρας φέρνοντας στο φως τα υπόγεια παιχνίδια του ΟΛΠ και της τότε Νομαρχίας, συγκλόνισαν για άλλη μια φορά όλους τους παρευρισκομένους.
Επίσης τη μεγάλη αποκάλυψη του ΑΙΑΝΤΙΣ έχοντας έγγραφο «βόμβα» από την ΟΥΝΕΣΚΟ λέγοντας ότι η Ναυμαχία της Σαλαμίνας δεν έχει πιστοποιηθεί από το Ελληνικό Κράτος ως Ιστορικό γεγονός και ούτε βρίσκετε στους Τουριστικούς καταλόγους και γιατί δεν προστατεύεται από την ΟΥΝΕΣΚΟ!
Το δεύτερο μέρος της Διάλεξης ήταν αφιερωμένο στην ανάπτυξη όπου με τη βοήθεια ενός μοναδικού  οπτικοαουστικού υλικού μπόρεσε το κοινό να καταλάβει καλύτερα το πρόγραμμα και το σχέδιο του συλλόγου.

Ο ΑΙΑΝΤΙΣ έχει ήδη παραδώσει στο Δήμαρχο κ. Γιάννη Τσαβαρή το σχέδιο για τη κατασκευή του  Ιστορικού  Πάρκου στα Παλούκια ένα έργο μεγαλόπνοο, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και στην ιστορική ανάδειξη του νησιού μας, το όποιο χρηματοδοτείτε από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ όπως και τα αντίστοιχα στο Ρίμινι της Ιταλίας, Κωνσταντινούπολη Τουρκία, Αυστρία, Ισραήλ κτλ.

 Επίσης υπάρχουν μια σειρά από ιδέες και προτάσεις για την προβολή και αξιοποίηση του Ιστορικού χώρου όπου έτυχαν την πλήρη υποστήριξη της νέας Δημοτικής αρχής αλλά και  όλων των παρευρισκομένων.
Μια ευχάριστη έκπληξη ήταν όταν η Δρ. Δέσποινα Σπανού Ικαρη , Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών της Νέας Υόρκης  και ειδικός συνεργάτης του ΑΙΑΝΤΙΣ απηύθυνε χαιρετισμό μέσο Δορυφορικής Σύνδεσης από τις Η.Π.Α. στο κοινό της Σαλαμίνας κάνοντας έκκληση στο Δήμαρχο και στο Δ.Σ. να διαφυλάξει και να προστατέψει την περιοχή όπου έγινε η Περίφημη Ναυμαχία της Σαλαμίνας  αφού μέχρι τώρα κάνεις από την τοπική αυτοδιοίκηση  δεν έχει κάνει  απολύτως ΤΙΠΟΤΑ!. Να θυμίσουμε ότι η Δρ Σπανού-Ικαρης είχε στείλει το επιβλητικό άγαλμα  δωρεάν από τη Νέα Υόρκη στο τότε Δήμο των Αμπελακίων που κανένας Δήμαρχος δεν πήρε την πρωτοβουλία να το παραλάβει από τον Πειραιά και  να το τοποθετήσει!
Τέλος ο κ. Χρήστος  Μαριδάκης τόνισε ότι εάν η Ελληνική Πολιτεία συνεχίσει την αδιαφορία  που κάνει χρόνια τώρα για την προστασία και ανάδειξη του χώρου ο Σύλλογος και οι ανά το κόσμο συνεργάτες του είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε παγκόσμιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
1)    Δήμαρχος Σαλαμίνας κος Γιάννης Τσαβαρής


Ο Νέος Δήμαρχος της Ιστορικής Σαλαμίνας είναι ο μοναδικός  Δήμαρχος που στήριξε τον ΑΙΑΝΤΙΣ και δεσμεύθηκε για κοινούς αγώνες  και μάχες στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη για προστασία, ανάδειξη και προβολή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Φανερά συγκινημένος τόνισε ότι «…Σήμερα μετά από αυτήν τη  συγκλονιστική εκδήλωση  όλοι μας συγκινηθήκαμε, θυμώσαμε και ονειρευτήκαμε με όλα αυτά που είδαμε ….ως Δήμαρχος και γνήσιος Πατριώτης που αγαπά και σέβεται τον τόπο του θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις και γι’ αυτό χρειάζομαι και τη συνεργασία του συλλόγου σας κύριε Μαριδάκη ώστε όλοι μας να είμαστε υπερήφανοι για την Ιστορική και Πολιτιστική Κληρονομία μας. Η Σαλαμίνα μπορεί και πρέπει  να πρωταγωνιστεί  σε όλο τον κόσμο».
2)    Δρ. ΄Αλεξ Δαμιανάκος  - Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών της Νέας Υόρκης και Πρύτανης Παγκόσμιας Ιστορίας,
Προς μεγάλη μας τιμή, επίσημος προσκεκλημένος και  ομιλητής ήταν και ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών σπουδών και Πρύτανης Παγκόσμιας Ιστορίας ο Δρ ΄Αλεξ Δαμιανάκος όπου ταξιδέψε από τη Νέα Υόρκη για την εκδήλωση μας.  Με την άνοδό του στο βήμα, καθήλωσε το κοινό με τη συγκλονιστική ομιλία του για τις πολύχρονες προσπάθειες του Ινστιτούτου σε συνεργασία με το σύλλογό  μας για αποκατάσταση, διαφύλαξη της Αρχαίας Σαλαμίνας όπως και του Τύμβου.

3)    Νικόλαος Λουκάς  – Επιχειρηματίας, Πολιτευτής
Ο κ. Νικόλαος Λουκάς  ως συνεργάτης του συλλόγου  έχει προσφέρει τα μέγιστα . Η  πολύχρονη προσφορά του όχι μόνο στον ΑΙΑΝΤΙΣ αλλά και στο νησί μας δείχνει έναν πραγματικό αγωνιστή και πατριώτη που μοναδικός του σκοπός είναι η διαφύλαξη της μοναδικής μας Ιστορίας που κληρονομήσαμε εδώ και 2.500 χρόνια.


4) Κατερίνα Μπακαούκα  - Εκδότης
Η κ. Κατερίνα Μπακαούκα ως εκδότης και προπάντων ως Σαλαμίνια που αγαπά και σέβεται την Ιστορία του νησιού  ήταν από τους πρώτους εθελοντές που μας ζήτησαν να αγωνιστούν μαζί μας εφαρμόζοντας πιστά το πρόγραμμα και τις ιδέες μας. Έθεσε τον εαυτό της στην πρώτη γραμμή και ξεχώρισε για τη δυναμική της παρουσία και βοήθεια.
5) Γεώργιος Φήμης
Ο κ. Φήμης Γεώργιος ως τέως σύμβουλος του Συλλόγου αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί  παράδειγμα προς μίμηση για τη μαχητικότητα του, τον ανιδιοτελή χαρακτήρα του και τη μεγάλη προσφορά του στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Σαλαμίνας.


6) Αχχιλέας Μπιθυζής Εκδότης - Συγγραφέας

 Ο κ.Αχχιλέας Μπιθυζής διακρίθηκε για την πολύχρονη μάχη που δίνει για την σωτηρία και ανάδειξη της Ιστορικής γης της Σαλαμίνας ενώ ιδιαίτερα μέσω του καινούριου του βιβλίου «Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας άλλοτε και τώρα» συγκλονίζει με μοναδικές αποκαλύψεις φανερώνοντας την «γύμνια» της Ελληνικής Πολιτείας και προπάντων την αδιαφορία και εγκατάλειψη της Τοπικής αυτοδιοίκησης.Ο κ. Μπιθυζής επίσης τόνισε ότι στο βιβλίο αυτό αποκαθίσταται η Ιστορική αλήθεια και όλοι όσοι συνέβαλαν στην καταστροφή του χώρου θα μας βρουν μπροστά τους.

7) Δρ.Δέσποινα Σπανού - ΄Ικαρη,
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών της Νέας Υόρκης
για την πολύτιμη βοήθεια της και στήριξη στο πολύχρονο αγώνα μας κάνοντας γνωστό το θέμα της Σαλαμίνας σε Πανεπιστήμια και διεθνούς οργανισμούς όπως και για την αγάπη της όχι μόνο για το νησί μας αλλά και για την μεγάλη της προσφορά υπέρ του Ελληνικού Πολιτισμού. Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και οι παρευρισκόμενοι  έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις για τις πολύχρονες προσπάθειες μας και το όραμα μας για μια Νέα Σαλαμίνα που θα σέβεται την Ιστορία και τον Πολιτισμό της αλλά και συγχρόνως να οδηγηθεί σύντομα στο δρόμο της ανάπτυξης και της ελπίδας.

Παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους :
 Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιάννης Τσαβαρής, ο Αντιδήμαρχος Αμπελακίων κ. Παπαθεοχάρης  Πέτρος, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος συλλόγου Κρητών Σαλαμίνας κ. Γρηγόρης Καπετανάκης,Η  Πρόεδρος της ΔΗΚΕΣΑ κ. Τίνα Μπεγνή, Η Γενική Γραμματέας του Δήμου Σαλαμίνας  κ. Λούλα Καραγιάννη, Υπεύθυνος Περιβάλλοντος κ. Νικόλαος  Φουρίκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωπος Υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων,  Νήσων και αλιείας,Ο Πρόεδρος  της Ένωσης Αποστράτων Πολεμικού Ναυτικού Σαλαμίνας κ. Γεώργιος Κουτσούκος, ο Πρόεδρος του Ι.Κ.Α Σαλαμίνας κ.Νίκος Κανακάκης,Εκπρόσωποι της Ένωσης Αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών Π.Ν. , Εκπρόσωποι ΝΕ.Ο.Σ. από την Α΄ και Β΄ Περιφέρεια Πειραιά του ΛΑΟΣ, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας,εκπρόσωπος  Εκκλησίας, Καθηγητές μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης, εκπρόσωποι σχολείων, κομμάτων, συλλόγων, τοπικός τύπος, δημοσιογράφοι.
Ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση για εμάς ήταν η παρουσία παιδιών και της νεολαίας μας γιατί αφενός μεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, αφετέρου  αποτέλεσαν  ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στην προσπάθεια που κάνουμε για την ανάδειξη της ιστορίας μας.