Translate-Μετάφραση

Κυριακή, 15 Αυγούστου 2010

2009 Κυνοσουρα: Η πιο μολυσμένη και επιβαρυμένη τοξικά περιοχή της Ελλάδας!

Αιγιαλός
Οικολογία Φύση Περιβάλλον

...Από την δεκαετία του 50΄ η περιοχή της Κυνόσουρας, που δεν είχε χαρακτηριστεί τότε ως αρχαιολογικός χώρος, πέρασε εν μια νυκτί στα χέρια του ΟΛΠ με τη συναινετική υπογραφή του τότε κοινοτάρχη Αμπελακίων, ως μόνη αναγκαία προϋπόθεση για τη παραχώρηση αυτού του χώρου, αφού ο ίδιος ο νόμος σκόπιμα παραμέριζε την απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου.

Μετά την σκανδαλώδη αυτή έγκριση, ο ΟΛΠ αρχίζει τη λεηλασία του με ανατινάξεις για τη λήψη αδρανών υλικών, ώστε να επεκταθούν τα κεντρικά λιμάνια του κράτους και γενικότερα να προωθηθεί η κερδοσκοπική ηθική των καιρών.

Με το πέρασμα του χρόνου, νομοτελειακά προκλήθηκε μια τεράστια πληγή στη βραχώδη βόρεια πλαγιά του ακρωτηρίου, εκεί όπου σύμφωνα με χάρτες ξένων περιηγητών σημειωνόταν η ύπαρξη ιερού χώρου προς τιμή του Κυχρέα. Τα τελευταία χρόνια, κι ενώ οι εργασίες του νταμαριού έχουν σταματήσει, η λεηλασία άλλαξε μορφή.


Ο χώρος του νταμαριού μετατράπηκε σε χώρο απόθεσης απορριμμάτων, είτε από ιδιώτες, είτε από απορριμματοφόρα του Δήμου, ύστερα μάλιστα από την έγκριση της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας, με την προϋπόθεση τα απορρίμματα αυτά να είναι ήπιας μορφής.


Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ΟΛΠ επί σειρά ετών εκμεταλλεύεται τον θαλάσσιο χώρο για ελλιμενισμό και επισκευή πλοίων, τη γνωστή σε όλους μας ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Κυνόσουρας.Μια ζώνη θανάτου, μιας και αρκετές φορές έχουν επισημανθεί ελλείψεις, ακόμη και των πιο στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας των ναυτεργατών, τα οποία επιβεβαιώθηκαν με το θανατηφόρο ατύχημα του Οκτώβρη του 2001 στο δεξαμενόπλοιο SAILOR, που κόστισε τη ζωή σε 5 ναυτεργάτες. Από την άλλη, δε μπορεί να αποσιωπηθεί η οικολογική καταστροφή από τη λειτουργία της Ν/Ε Ζώνης η οποία επιβεβαιώθηκε απόλυτα: μετά από έρευνα της Greenpeace, 9 χρόνια πίσω, η Κυνόσουρα αποδείχτηκε η πιο μολυσμένη και επιβαρυμένη τοξικά περιοχή της Ελλάδας.


Περισσότερα : periodikobakilos.blogspot

Σχόλιο απο xpolis.blogspot : "Τις περισσότερες φορές ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος συνδέονται με τον αγώνα της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο λόγος της θαλάσσιας ρύπανσης που αναφέρετε στο ρεπορτάζ και που έχει διαπιστώσεις η Green Peace είναι οι εργασίες αμμοβολής και χρωματισμών που πραγματοποιούνται (τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότερο) στην περιοχή.
Αν κάποιος δύτης καταδυθεί και φωτογραφίσει τον πυθμένα της θάλασσας θα δούμε τόνους χρησιμοποιημένης αμμοβολής, δοχεία χρωμάτων κ.λπ. Σε αυτά τα υλικά οφείλονται οι υψηλοί ρύποι με μόλυβδο.Πότε θα καθαρίσουν την Κυνόσουρα;Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2009, 18:30 ZOUGLA.GR
Η ιστορική χερσόνησος της Κυνόσουρας στην Σαλαμίνα στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί ως η πιο επιβαρυμένη τοξικά περιοχή της Ελλάδας. Και μάλλον παραμένει στην ίδια κατάσταση. Τι και αν σε πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, γίνεται λόγος για την συμφωνία που συνάφθηκε μεταξύ δήμου Αμπελακίων και Ο.Λ.Π. για τον καθαρισμό ενός μέρους του αρχαιολογικού χώρου (παλαιό νταμάρι);

Από την δεκαετία του 1950 η περιοχή της Κυνόσουρας, που δεν είχε χαρακτηριστεί τότε ως αρχαιολογικός χώρος, πέρασε εν μια νυκτί στα χέρια του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς με τη συναινετική υπογραφή του τότε κοινοτάρχη Αμπελακίων.

Μετά την σκανδαλώδη αυτή έγκριση, ο Ο.Λ.Π. ξεκίνησε την λεηλασία του με ανατινάξεις για τη λήψη αδρανών υλικών. Με το πέρασμα του χρόνου προκλήθηκε μια τεράστια πληγή στη βραχώδη βόρεια πλαγιά του ακρωτηρίου, εκεί όπου σύμφωνα με χάρτες ξένων περιηγητών σημειωνόταν η ύπαρξη ιερού χώρου προς τιμή του Κυχρέα.

Τα τελευταία χρόνια, κι ενώ οι εργασίες του νταμαριού έχουν σταματήσει, η λεηλασία άλλαξε μορφή. Ο χώρος του νταμαριού μετατράπηκε σε χώρο απόθεσης απορριμμάτων, είτε από ιδιώτες, είτε από απορριμματοφόρα του δήμου, ύστερα μάλιστα από την έγκριση της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας, με την προϋπόθεση τα απορρίμματα αυτά να είναι ήπιας μορφής.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Ο.Λ.Π. επί σειρά ετών εκμεταλλεύεται τον θαλάσσιο χώρο για ελλιμενισμό και επισκευή πλοίων, την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Κυνόσουρας. Μια ζώνη θανάτου, μιας και αρκετές φορές έχουν επισημανθεί ελλείψεις, ακόμη και των πιο στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας των ναυτεργατών, τα οποία επιβεβαιώθηκαν με το θανατηφόρο ατύχημα του Οκτώβρη του 2001 στο δεξαμενόπλοιο SAILOR, που κόστισε τη ζωή σε 5 ναυτεργάτες.

Από την άλλη, δε μπορεί να αποσιωπηθεί η οικολογική καταστροφή από τη λειτουργία της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης η οποία επιβεβαιώθηκε απόλυτα: μετά από έρευνα της Greenpeace πριν από εννιά χρόνια, η Κυνόσουρα αποδείχτηκε η πιο μολυσμένη και επιβαρυμένη τοξικά περιοχή της Ελλάδας.
Βλέπουμε λοιπόν πως ο καθαρισμός του αρχαιολογικού χώρου του παλιού νταμαριού, εξαγγέλλεται θριαμβευτικά από κρατικούς φορείς οι οποίοι είναι και οι μοναδικοί υπεύθυνοι για τη δημιουργία του προβλήματος.


Οι ίδιοι που άλωσαν την ιστορία και τη φύση της περιοχής παρουσιάζονται τώρα ως οι από μηχανής θεοί σε μια ιλαροτραγωδία, στην οποία ο δράστης, αυτός δηλαδή που σε εξώθησε στο γκρεμό, εμφανίζεται στο τέλος ως σωτήρας ενός εγκλήματος που ο ίδιος διέπραξε.


Πηγή: periodikobakilosΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ VIDEO! ΠΩΣ ΜΙΑ Α' ΑΔΟΜΗΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ - ΚΥΡΗΓΜΕΝΗ ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ?

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ  VIDEO ΟΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ Η  ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ  ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
http://www.youtube.com/watch?v=WLoSzucHmpY

"Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΑΝΤΑΠΩΔΟΣΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΟΥΣ 480 Π.Χ" (Εφημερίδα - Κρητική Ενημέρωση)


Σαλαμίνα : Η… COSCO καιροφυλαχτεί! 
Αν και επισήμως διαψεύδεται οι  Κινέζοι βολιδοσκοπούν τον ΟΛΠ και για την Κυνοσούρα Του Σπύρου Νάννου

 Κι όμως, η επέκταση του σχεδιασμού της κινεζικής Cosco και προς την Σαλαμίνα, φαίνεται να συζητείται έντονα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της εταιρείας με την ηγεσία του ΟΛΠ και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας. Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.  

 Αν και πρόκειται για τον ιστορικό όρμο της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, για τον οποίο θα περίμενε κανείς ότι η Πολιτεία να είχε άλλα ...ευγενέστερα σχέδια, τα κινεζικά συμφέροντα φαίνεται να είναι μεγάλα και οι εμπορικές ορέξεις δεν προβλέπεται να περιοριστούν στην απέναντι όχθη, δηλαδή στην περιοχή του Περάματος, όπου θα αναπτυχθεί ο περιβόητος Προβλήτας ΙΙΙ.
Θα πει κανείς, ποιος να ενδιαφερθεί τώρα για τη διάσωση και διατήρηση της ιστορικής μας κληρονομιάς, όταν δεκαετίες τώρα η Σαλαμίνα με ευθύνη των περισσότερων κυβερνητικών και δημοτικών αρχών, αλλά και των πολιτών που ψηφίζουν, έχει καταντήσει μια “απέραντη χαβούζα”, ένα “μεγάλο νεκροταφείο πλοίων”, βοσκότοπος και σκουπιδότοπος που έχει αφεθεί στην μοίρα.  
Δυστυχώς, αυτή η εικόνα δεν άλλαξε ποτέ και τώρα έρχονται οι Κινέζοι της COSCO να βάλουν ταφόπλακα στα όνειρα όλων των Σαλαμινίων που με την σειρά τους δεν ενδιαφέρθηκαν για να αναδείξουν την ξεχωριστή ιστορία τους. Όλα στο βωμό του χρήματος...
Σήμερα, όποιος προσπαθήσει να κάνει μια...βόλτα στον τύμβο των Σαλαμινομάχων, που τον θυμούνται μια φορά κάθε χρόνο οι δημοτικές αρχές της Σαλαμίνας και των Αμπελακίων, θα δει εκτός από... πρόβατα, έναν πραγματικό ¨σκουπιδότοπο”, μια “απέραντη χωματερή”. Ενώ κοιτάζοντας από ψηλά θα διαπιστώσει τη θλιβερή εικόνα που αλλάζει άρδην προς το χειρότερο από τις επεκτάσεις ναυπηγοεπισκευαστικών εγκαταστάσεων, χωρίς να υπάρχει καμιά αντίδραση: “Κουφάρια πλοίων”, “παλιοσίδερα”, ανεξέλεγκτες σκαφτικές εργασίες, βρώμα, δυσωδία... 
Να σημειωθεί ιδιαίτερα πως από τον Αρχαίο Τύμβο δεν έχουν απομείνει και πολλά, καθώς κάποιες μπουλντόζες ναυπηγείου πριν από 35 χρόνια περίπου ισοπέδωσαν τον Τύμβο και την γύρω περιοχή και πολλοί αρχαίοι τάφοι πετάχτηκαν στην θάλασσα μαζί με τα οστά Σαλαμινομάχων! Τα αγριόχορτα έχουν κατακλίσει την γύρω περιοχή ενώ κάποιοι από τους τάφους που είχαν ανακαλυφθεί έχουν απομείνει ρημαγμένοι να μας θυμίζουν ότι εκεί κάποτε είχαν θαφθεί άνθρωποι.
Υπάρχει και  συνέχεια! Το "μνημείο", που απεικονίζει δυο Έλληνες οπλίτες πάνω στην πρύμνη μιας τριήρεων να προτάσσουν τα όπλα τους ,είναι γεμάτο ακαθαρσίες πουλιών ενώ κάθε χρόνο βρίσκει κανείς ξεραμένα στεφάνια που είχαν κατατεθεί στην μνήμη των Σαλαμινομάχων που στη συνέχεια πετάχτηκαν σε… διπλανό λάκκο. (Α Ι Σ Χ Ο Σ και Ν Τ Ρ Ο Π Η ) 
Δυστυχώς στην Ελλάδα του σήμερα, στην Ελλάδα της παρακμής και του αφελληνισμού, οι τάφοι και τα οστά των Σαλαμινομάχων έχουν γίνει ένα με τα μπάζα και με την βρώμικη θάλασσα ,και τα υπολείμματα των τριήρεων της ναυμαχίας έχουν θαφθεί πιθανόν για πάντα στον βούρκο του βυθού.
Αυτή δυστυχώς είναι κατάληξη του Τύμβου των ηρώων  που πριν 2.490 χρόνια περίπου ,έδωσαν τη ζωή τους για να σωθεί η Ελλάδα και η Ευρώπη από τις ορδές των Βαρβάρων.
Φυσικά, οι συζητήσεις της Cosco με τον ΟΛΠ δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Την ίδια ώρα, ανώτατη πηγή του ΟΛΠ την οποία βολιδοσκόπησε το Saraonic Magazine, διέψευδε το ενδεχόμενο οι Κινέζοι να επεκταθούν και στη Σαλαμίνα, Παρόλα αυτά, έμπειροι παράγοντες της ναυτιλίας επιμένουν ότι “ η Cosco δεν πρόκειται να αφήσει άθικτη και τη Σαλαμίνα, από τη στιγμή που θα ...καταλάβει το Πέραμα”.  
Αν λοιπόν επιβεβαιωθούν οι χειρότεροι φόβοι, πλέον και οι… μνήμες θα «δοθούν» στους Κινέζους της COSCO. Άλλωστε, οι επεκτάσεις της κινέζικης εταιρείας θα είναι μεγάλες και τα φιλέτα πολλά. Αυτή είναι η τραγική κατάσταση.  
Μάλιστα, αν πληροφορηθούν και την πρόσφατη απόφαση της UNESCO ότι δεν έγινε ποτέ η ναυμαχία της Σαλαμίνας , ο καθείς λοιπόν καταλαβαίνει πως οι αγώνες θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας! Και κάπως έτσι φτάνει το τέλος...

           


*Το θέμα δημοσιεύθηκε στο "Saronic Magazine" που κυκλοφορεί

Ενώ ο  Πρόεδρος κ. Χρήστος Μαριδάκης Πρόεδρος του Συλλ. «ΑΙΑΝΤΙΣ» της Σαλαμίνας   αφού κατάφερε για άλλη μια φορά να ¨φρενάρει¨ τις ορέξεις του ΟΛΠ-COSCO  για την Ιστορική Κυνόσουρα ενδέχεται να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο επαφών με τις  Βρυξέλλες -Ε.Ε. και με την Κινέζικη Πρεσβεία για να εκφράσει τις αγωνίες και τις ανησυχίες των Σαλαμινίων αλλά και όλων των Ελλήνων για την ολοκληρωτική καταστροφή και τον "αφανισμό" από την Ελληνική Ιστορία της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.


ALTER TV - ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΡΙΔΑΚΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΔΑΒΕΛΑ

 Οι Αποκαλύψεις του Προέδρου Χρήστου Μαριδάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER στην εκπομπή του Αθέατου Κόσμου με τον έγκριτο δημοσιογράφο κ. Κώστα Χαρδαβέλα συγκλόνισαν το Πανελλήνιο και όχι μόνο με αποτέλεσμα να ευαισθητοποιηθούν πολλοί Έλληνες και ξένοι από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό με σκοπό να συνδράμουν στην πολύχρονη προσπάθεια του κ. Μαριδάκη ώστε η περιοχή όπου έγινε η μεγαλύτερη μάχη όλων των εποχών να πάρει τη θέση που της αρμόζει.


http://www.youtube.com/watch?v=ve6RsiBjTqA


http://www.youtube.com/watch?v=cZ_pZLz9_p0


http://www.youtube.com/watch?v=frQQ8Zcgu8Y
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ - Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ

Προσθήκη λεζάντας