Translate-Μετάφραση

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

"ΣΑΛΑΜΙΝΑ" Κωνσταντίνος Ι. Βαγιόπουλος , Καθηγητής

 Το Βιβλίο η "ΣΑΛΑΜΙΝΑ"  του Κωνσταντίνου Βαγιόπουλου - Μαθηματικού του Γυμνασίου Αμπελακίων με την συμμετοχή των μαθητών του σχολείου , στα πλαίσια της εφαρμογής προγράμματος Π.Ε. στις χρονιές 1994-1995 και 1995-1996.

Ο καθηγητής κ.Βαγιόπουλος κατάγεται από την Τρίπολη Αρκαδίας  και είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.Υπηρέτησε ως καθηγητής Μαθηματικών στο Γυμνάσιο και Λύκειο Αμπελακίων Σαλαμίνας για 3 σχολικά έτη : 1994-1997.Κατά το διάστημα αυτό έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την διάσωση και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Σαλαμίνα , ευαισθητοποιώντας τους μαθητές και τους κατοίκους της περιοχής μας  πάντα με την συνεργασία και την βοήθεια από τον κ.Χρήστο Μαριδάκη πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου "ΑΙΑΝΤΙΣ" που αγωνίζεται πολλά χρόνια τώρα για την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

  
Στις εφημερίδες της εποχής εκείνης διαβάζουμε :

  • Στο έλεος του Θεού η Σαλαμίνα
  • Χαβούζα ο Τύμβος των Σαλαμινομαχων
  • Κρανίου τόπος για την Αρχαία Σαλαμίνα
  • Η Ιστορία της Σαλαμίνας είναι θαμμένη στη γη της
  • Η θάλασσα τρώει την Αρχαία Σαλαμίνα
  • Η θαμμένη Σαλαμίνα εκπέμπει σήμα κινδύνου
  • Οι Μήδοι πέρασαν στην Σαλαμίνα








Ρωτάμε :

  • Γιατί πρέπει να γίνουν όλες αυτές οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις πάνω στους αρχαιολογικούς χώρους;

  • Γιατί δεν πηγαίνουν σε άλλη τοποθεσία που δεν είναι αρχαιολογική περιοχή ;

  • Γιατί θέλουν να εξαφανίσουν την Ιστορία μας ;

  • Γιατί θέλουν να μας αποκόψουν από τις ρίζες μας ;

Απευθυνόμαστε προς όλους εσάς τους μεγάλους και σας λέμε ότι : Ότι αυτός ο χώρος Γεωγραφικός και Ιστορικός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ , ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ,ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ . ΓΙΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ?

1) Να μας τον  παραδώσετε ακέραιο και καθαρό
2) Να σεβαστείτε την Ιστορία του.


ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ







                                                                                                    


"Τέλος ο πρόεδρος κ.Χρήστος Μαριδάκης του Πολιτιστικού Συλλόγου "ΑΙΑΝΤΙΣ" είναι ο άνθρωπος που κυριολεκτικά διέσωσε την πολιτιστική μας κληρονομιά στην Σαλαμίνα. Αγωνιζόμενος ως μοναχικός μονομάχος ανιδιοτελώς για πολλά χρόνια κατάφερε να φέρει στη δημοσιότητα το πρόβλημα της καταστροφής των αρχαιοτήτων στην Σαλαμίνα με αποτέλεσμα να ενδιαφερθούν για αυτό το Θέμα και άλλοι φορείς όπως και οι "ΑΧΕΠΑΝΣ" στην Αμερική , πολιτιστικοί σύλλογοι, ιδιώτες και μαθητές.Μας έδωσε πολλές πληροφορίες χρήσιμες για την εργασία μας και πρωτοστάτησε  στην εξεύρεση χορηγιών για να εκδώσουμε την εργασία μας για το καλό του τόπου μας. Το Πολεμικό μας Ναυτικό εκτιμώντας την μεγάλη συμβολή του κ.Μαριδάκη στην διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς του αφιέρωσε τιμητική πλακέτα σε επίσημη τελετή που έγινε στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Μακάρι να υπάρχουν και άλλοι σαν αυτόν!!"

Κωνσταντίνος Ι. Βαγιόπουλος