Translate-Μετάφραση

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ ΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΗΧΗΣΗ

 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την Επική Ναυμαχία της Σαλαμίνος
29η Σεπτεμβρίου Παγκόσμια ημέρα του Πολεμικού Ναυτικού της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας
 
 
Η Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου και το Σαββάτο 29 Σεπτεμβρίου αποτέλεσαν την κορωνίδα της εβδομάδας Πολιτισμού του Δήμου Σαλαμίνας.

28η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΤΥΜΒΟΣ ΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ ΑΦΗ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ ΦΩΤΟΣ 



 
 
Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης των Δημάρχων την Παρασκευή 28η Σεπτεμβρίου στο Δημαρχείο της Σαλαμίνας διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων, όσον αφορά στην αναγκαιότητα ευρύτερης ανάδειξης του κορυφαίου ιστορικού γεγονότος της Ναυμαχίας και της υποψηφιοτητας της Σαλαμίνας ως Ευρωπαικης Πολιτιστικής Πρωτευουσας το 2021  με την συμπλήρωση των 2500 χρόνων  απο την  Ναυμαχια. Επιπροσθέτως, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Τσαβαρής κατέθεσε νέες προτάσεις των αδελφοποιημένων Δήμων με άμεση συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση την Ουνέσκο και την Ευρωπαικη ένωση οι οποίες έγιναν ομόφωνα αποδεκτές.


28η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΕΝΑ - ΠΑΡΑΔΩΣΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΛΑΒΑΡΟΥ ΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ- ΨΗΦΙΑΚΗ  ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ , ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Δρ. Barry Strauss ΩΣ  ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ - ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΒΙΚΗ ΒΙΡΒΙΛΗ,- ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ-ΒΡΑΒΕΥΣΗ  ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ ΚΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ.

 
 
Μεγάλη και σημαντική είναι η παράδοση του Ιστορικού  νησιού της Σαλαμίνας  στη διοργάνωση των Σαλαμινίων  γεγονότων των οποίων η ακτινοβολία και το κύρος ξεπέρασε τα Ελληνικά σύνορα.
Η συμμετοχή των ξένων χωρών ξεπέρασε καθε προηγούμενο αφού 25 Πρεσβείες τίμησαν την επέτειο της επικής Ναυμαχίας οπου σύμφωνα με τον τελετάρχη της βουλής δεν έχει ξανασυμβει στο παρελθόν σε κανένα αλλο μέρος στην Ελλάδα.
 
 ο Δήμαρχος Σαλαμίνος κ.Γιάννης Τσαβαρής ,ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ) -Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης , ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης Υφυπουργός Δημήτριος Ελευσινιώτης, ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Α' Αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Τραγάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Αντιναύαρχος ΛΣ Δημήτριος Μπαντιάς, Στρατιωτικοί ακόλουθοι των Πρεσβειών , Η.Π.Α., Ρωσίας, Κίνας, Ηνωμένου Βασιλείου, Κύπρου,Ανώτεροι και Ανώτατοι Αξιωματικοί Πολεμικού Ναυτικού, Λιμενικού Σώματος και Στρατού.

http://www.hellenicnavy.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2062%3A%CE%95%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%9D%CE%B1%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%A3%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%A3%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B9%CE%B1-2012&catid=5%3Ateleytaia-nea&Itemid=152&lang=el  ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ - ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2012 Πατήστε


Επίσης στην μεγάλη παρέλαση συμμετείχαν οι 23 Δήμαρχοι απο ολοκληρη την Ελλάδα (Δίκτυο Αδελφοποιημενων Πόλεων Σαλαμινομάχων) πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού και του Λιμενικού σώματος στον Αρχαίο Λιμένα, κομάντος αλεξιπτωτιστές, άγημα Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών,- Ο.Υ.Κ. , άγημα του Πολεμικού Ναυτικού, οι Σπαρτιάτικές μώρες , το Λύκειο των Ελληνίδων, Ένωση προσκόπων Ελλάδος, οι φίλοι του Δάσους και τα σχολεία της Ιστορικής Σαλαμίνας.
Η  επιτυχημένη μεγάλη παρέλαση στον Αρχαίο Λιμένα της Αρχαίας Σαλαμίνας (Αμπελακίων), σκορπεισε  ρίγη συγκίνησης σε όλους όσους παρευρέθησαν.
Η σύγκλιση του χρόνου που έγινε έσμιξε το ένδοξο παρελθόν της Ελλάδας με το σύγχρονο ελπιδοφόρο μέλλον, βλέποντας τα μικρά παιδιά με υψωμένες τις σημαίες να παρελαύνουν εκεί που, πριν 2500 χρόνια περίπου, προετοιμάζονταν το έδαφος για τη λαμπρότερη νίκη της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας  και του Πολιτισμού.


Αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι για δεύτερη συνεχόμενη φορά τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση Πρέσβεις και Στρατιωτικοί Ακόλουθοι.Είναι η  πρώτη φόρα στην Ελλάδα 'οπου 25 χώρες απο όλον τον κόσμο  τιμούν ένα Ιστορικό γεγονός. Συγκεκριμένα παρευρέθησαν εκπρόσωποι πρεσβειών από την Κύπρο, Ιταλία, Βενεζουέλα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ρωσία , Κίνα  Ολλανδία,  Πορτογαλία, Τσεχία,  Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Μεξικό, Βιετνάμ, Μονακό, Φιλιππίνες, Αρμενία, Πολωνία, Ισραήλ,Κατάρ, Σερβία, Αυστραλία,Φιλανδία,Κούβα,Μάλτα.