Translate-Μετάφραση

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΑ "ΞΥΛΙΝΑ ΤΕΙΧΗ " ΣΩΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ



«Στο χέρι σου είναι σήμερα να σώσεις την Ελλάδα, αν ακού­ σεις εμένα και μείνεις εδώ να ναυμαχήσεις και δεν σε πείσουν τα λόγια εκείνων ώστε να επαναφέρεις τα πλοία στον Ισθμό. Ακουσε τα δύο σχέδια και σύγκρινε τα. Αν δώσεις μάχη στον Ισθμό, και ναυμαχήσεις σε ανοιχτό πέλαγος, που δεν μάς συμφέρει και & να χάσεις τη Σαλαμίνα, τα Μέγαρα και την Αίγινα, ακόμη και αν στα άλλα η τύχη μάς ευνοήσει. Μαζί με το ναυτικό, θα ακολουθήσει ο στρατός των βαρβάρων και έτσι θα τους οδηγήσεις εσύ ο ίδιος κατά της Πελοποννήσου και θα εκθέσεις σε κίνδυνο ολόκληρη την Ελλάδα. Αν όμως κάνεις αυτά που σου προτείνω, να τα πλεο­ νεκτήματα που θα έχεις: καταρχάς, θα πολεμήσουμε σε μέρος στενό, με λίγα πλοία δικά μας εναντίον πολλών, και εάν η έκβαση της μάχης είναι αυτή που φαίνεται πιθανή, θα κερδίσουμε λα­ μπρή νίκη. Διότι το να ναυμαχήσουμε σε στενό μέρος είναι υπέρ μας, ενώ (θα) είναι υπέρ των αντιπάλων να ναυμαχήσουμε σε α­νοιχτό μέρος... Και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι πως ίδια θα ναυμαχήσεις για την Πελοπόννησο παραμένοντας εδώ, όπως και εάν ναυμαχούσες στον Ισθμό. Αν σκεφτείς ώριμα δεν θα φέρεις ο ίδιος τον εχθρό να χτυπήσει την Πελοπόννησο...». Θεμιστοκλής ο Ελλην Ναύαρχος.


"Ο Θεμιστοκλής είχε μιλήσει πολύ ορθά από στρατιωτικής σκοπιάς.  Ο Θεμιστοκλής, με την παράτολμη αυτή ενέργεια του, η οποία βέβαια ενείχε μεγάλο βαθμό κινδύνου λόγω της υποβόσκουσας δυ­σπιστίας και αμφισβήτησης μεταξύ των Ελλή­νων ηγετών, καταχωρήθηκε στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία ως ο πρώτος που εφάρ­μοσε με επιτυχία στρατηγική έμμεσης προ­ σέγγισης. Ας σημειωθεί ότιέκτοτε τεχνάσμα­τα τέτοιου τύπου βρήκαν πολλούςμιμητές κατά την ιστορική πορεία των Ελλήνων."

Πηγή : Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου





 "Η παιδεία και το ήθος μας φαίνονται εκτός των
άλλων και στον τρόπο με τον οποίοαντιμετωπίζουμε, ως ιδιώτες και ως πολίτες το παρελθόν και τα μνημεία του."


"Ας μην ξεχνούμε ωστόσο πως οι περισσό­τεροι νεκροί της ναυμαχίας, Ελληνες και Πέρσες, κατέληξαν μαζί με τα πλοία τους στον πυθμένα των στενών, που σήμερα καλύ­πτονται από χιλιάδες τόννους λυμάτων, προϊ­όντων του σύγχρονου τρόπου ζωής μας."


"2010 ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΕΝΑ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΟΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ .....
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ."